شب یلدا و آداب و رسوم آن
شب یلدا و آداب و رسوم آن
شب یلدا یک جشن سنتی در تاریخ ایران است و ایرانیان نزدیک به چند هزار سال است که این روز را جشن میگیرند؛ در واقع آخرین شب پاییز که طولانیترین و تاریکترین شب سال است، در تقویم کشور به نام شب یلدا ثبت شده است. این شب دارای اهمیت و جایگاه فرهنگی و اجتماعی بالایی در ایران است و بسیاری از خانوادهها در شب یلدا به جشنها و مراسم خاص خود مشغول میشوند. آداب و رسوم شب یلدا ممکن است در استانهای مختلف کشور متفاوت باشد اما آیینها و مرسومات کلی مانند حافظخوانی، خوردن آجیل و میوههای مخصوص این شب و همچنین هدیه دادن، شبیه به هم هستند.
آیین و رسومات شب یلدا
شب یلدا که طولانیترین و بلندترین شب سال است و به آن شب چله نیز میگویند، از گذشته همیشه مورد توجه اکثر خانوادههای ایرانی قرار دارد؛ زیرا لحظاتی خوش را در کنار خانواده و دوستان خود رقم میزنند. افراد در کنار یکدیگر جمع میشوند، صحبت میکنند، فال حافظ میگیرند و بسیاری از سرگرمیهای جذاب دیگری را انجام میدهند که در این مقاله به تعدادی از آنها اشاره میشود.
شبنشینی در کنار خانواده و دوستان
ایرانیان با شبنشینی در کنار اقوام و خانواده، فرصتی ایجاد میکنند تا سنتها و ارزشهای فرهنگی را گرامی بدارند. آنها با هم در مورد موضوعات مختلف گفتگو میکنند؛ عموما بزرگترها برای بچهها از خاطرات دوران جوانی خود میگویند و تجربیات خود را در اختیار آنها قرار میدهند. پدربزرگها و مادربزرگها برای کودکان داستانهای قدیمی را تعریف میکنند. شب یلدا موقعیتی عالی برای افراد است تا لحظات خوش و شادی را با خانواده و دوستان خود سپری کنند و ارتباط نزدیکتری با یکدیگر داشته باشند. شب یلدا میتواند احساس همبستگی و ارتباط اجتماعی را نیز تقویت کند و به یادگاری خاطرهانگیز، برای سالهای آینده تبدیل گردد.
خواندن دیوان حافظ
در شب یلدا خواندن اشعار حافظ و داستانهای سنتی یکی از رایجترین کارهایی است که انجام میگیرد. اعضای خانواده در کنار یکدیگر جمع میشوند و فال میگیرند، داستان میخوانند، از لحظات در کنار هم بودن لذت میبرند و فضایی دلپذیر و جذاب را با هم میگذرانند. خواندن اشعار حافظ و گرفتن فال حافظ عموما توسط بزرگان فامیل انجام میگیرد؛ اشعار حافظ را با صدایی بلند میخوانند و سپس آن را تفسیر میکنند که نه تنها باعث لذت و بهرهوری میشود، بلکه به خاطرهای به یاد ماندنی از این شب مهم نیز تبدیل میگردد.
تزئین میوه و خوراکیها
از دیرباز در فرهنگ ایران مرسوم بوده که در شب یلدا انواع و اقسام خوراکیها و غذاهای متنوع را تدارک ببینند. پختن کدو حلوایی، ژلههای مختلف، آجیل، کیک، میوههای یلدایی (مثل هندوانه، انار، ازگیل و خرمالو) و بسیاری تنقلات دیگر را تزئین کرده و میز یلدایی جذاب تدارک میبینند و همانطور که سرگرم گفتگو هستند، از این غذاهای متنوع استفاده میکنند. سفره یلدا شامل میوههای تزئین شده، شیرینیهای مختلف، آجیل و غیره است؛ همچنین در چند سال اخیر کیکهایی به شکل انار یا هندوانه در قنادیها پخته میشود که میتواند زیبایی میز یلدا را چندین برابر کند.
هدیههای شب یلدا
شب یلدا فرصتی مناسب برای هدیه دادن به کسانی است که دوستشان داریم و برایشان ارزش قائل هستیم. همینطور بسیاری از سازمانها و شرکتها برای مشتریان یا کارمندان خود پک یلدایی تهیه میکنند. هدیه دادن در این شب یک یادگاری بسیار عالی است که خاطرهای ماندگار در ذهن مخاطب به جای میگذارد و یک راه مناسب برای نشان دادن ارزش و توجه به آنها است. این هدایا میتواند سبد هدیه که شامل آجیل، شکلات و شیرینی است باشد؛ یا کارت هدیه، تخفیف ویژه و مواردی از این قبیل.
یلدایی برای تازه عروسها
شب یلدا برای عروس خانمها یکی از جشنهای مهم، شیرین و بخصوص است. اهمیت این شب برای زوجها این است که فرصتی باشد تا در محفل خانوادگی، دو خانواده در کنار یکدیگر باشند و یک شب زیبا و به یاد ماندنی را برای هم خلق کنند. در آیین شب چله از طرف خانواده داماد هدایایی برای عروس تدارک دیده میشود؛ خانواده عروس نیز آماده پذیرایی از خانواده داماد میشوند و این رسم زیبا را جشن میگیرند. هدیه دادن در این شب نشان از علاقه و حمایت خانواده و دوستان به تازه عروسان دارد؛ این هدایا میتواند شامل آیتمهای خاص مانند عطر، ساعت، طلا و لباس مناسب فصل زمستان باشد.
سخن پایانی
شب یلدا یکی از جشنهای محبوب در ایران است؛ این جشن باستانی و موروثی فرصتی مناسب برای اجتماع خانوادهها و آشنایان در کنار یکدیگر و برگزاری جشن و شادمانی است. این جشن با ریشههای باستانی و تحت تاثیر اعتقادات مذهبی و فرهنگی مختلف شکل گرفته است که به عنوان نمادی از نور و روشنایی در مقابل تاریکی زمستان شناخته میشود و با ایجاد همبستگی بین افراد، همچنان جایگاه ویژهای در فرهنگ ایرانی دارد.