فروش فوری ایران خودرو | مهلت ثبت نام فروش فوری ایران خودرو
اسامی برندگان رزرو فروش فوق العاده و فروش فوری ایران خودرو اعلام شد | مهلت جدید ثبت نام اعلام شد؟
اسامی رزرو برندگان فروش فوق العاده عادی و فروش فوری آذر ماه محصولات ایران خودرو اعلام شد.
طرح فروش فوری ایران خودرو برای افراد ثبت نام کرده در سایت، از 17 اردیبهشت امسال آغاز شد. طرح فروش فوری ایران خودرو، فرصت خوبی برای خرید با قیمت ارزانتر در بازار خودرو برای افراد است. فروش فوری ایران خودرو هر چند وقت یک بار تمدید شده و برای اطلاع رسانی به افراد اعلام می گردد. در طرح فروش فوری ایران خودرو، اتوموبیل های تولید ملی و ساخت خود کشور به فروش می رسند. فروش فوری ایران خودرو باعث معرفی خودرو های ملی نیز می شود.
به گزارش تهران بهشت، اسامی رزرو (برنده دوم) برندگان فروش فوق العاده ایران خودرو و فروش فوری ویژه آبان ماه 1401 بر روی وبسایت ایران خودرو به نشانی esale.ikco.ir قرار گرفت و از پروفایل مشتریان قسمت استعلام وضعیت قرعه کشی با عنوان برنده دوم قابل مشاهده میباشد.
همچنین اطلاع رسانی از طریق ارسال پیامک به برگزیدگان نیز صورت خواهد گرفت.
فروش فوری ایران خودرو
طبق صورت جلسه الزامات واگذاری در شرکتهای ایران خودرو و سایپا که در تاریخ ۱۴ آذرماه تهیه شده است سهام تودلی ایران خودرو و سایپا باید تا پایان سال جاری واگذار شود.
به گزارش ایسنا، در صورت جلسه الزامات واگذاری در شرکتهای ایران خودرو و سایپا که به امضای رئیس سازمان خصوصی سازی، رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت رسیده است، به منظور تحقق هدف ارتقاء سطح کارایی، بهرهوری و نوآوری در صنعت خودروی کشور و همچنین رعایت الزامات سند نهایی خروج دولت از تصدیگری صنعت خودرو مواردی مورد توافق طرفین قرار گرفت.
مورد اول این است که سند استراتژی صنعتی بلندمدت و با ثبات صنعت خودرو (۱۰ ساله) تا پایان بهمن ماه سال جاری از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه و به سازمان خصوصی سازی ارسال میشود.
در مورد دوم تا پایان سال جاری همه محصولات ایران خودرو و سایپا از قیمت گذاری دستوری خارج خواهند شد. سازوکار اجرایی این توافق تا پایان آذرماه سال جاری توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه خواهد شد. مورد سوم تکالیف عرضه و فروش محصول خارج از قواعد بازار است که منجر به کاهش درآمد (افزایش هزینهها) برای خودروسازها شود، منوط به جبران منابع آن، قبل از اجرای تکالیف است.
مورد بعدی این است که سهام تودلی ایران خودرو و سایپا تا پایان سال جاری واگذار خواهد شد و مورد آخر این است که در صورت عدم واگذاری سهام تودلی در شرکتهای ایران خودرو و سایپا از ابتدای سال آینده به بعد حق رای ناشی از این سهام در مجامع این شرکتها سلب خواهند شد.
سیدرضا فاطمی امین در حاشیه مراسم روز ملی صنعت و معدن در جمع خبرنگاران درباره ماجرای نامه منتشر شده از بین معاونان وزارت صمت مبنی بر تعلیق قرعه کشی خودرو، اظهار کرد: هفتههای گذشته با حمله های نرم افزاری در بخشهای مختلف از جمله صنعت فولاد، این نگرانی ایجاد شد که حمله مشابهی برای قرعه کشی خودرو انجام شود. بنابراین مقرر شد شرکت اجرا کننده قرعه کشی قبل از دور جدید ثبت نام خودرو، مجوزهای امنیتی نرم افزاری لازم را دریافت کند.
وی همچنین در پاسخ به سوال ایسنا درباره تعیین تکلیف واردات چهار کالایی که رفع ممنوعیت واردات آنها در دست بررسی بود، گفت: معیارهایی که مشخص میکند کدام کالاها باید ممنوعیت واردات داشته باشد در جلسه اخیر ستاد اقتصادی دولت مشخص شده و بر مبنای این معیارها کالاهایی که ممنوعیت آنها رفع میشود، هم به زودی نهایی و اعلام خواهد شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه برنامهای که امسال وزارتخانه از خودروسازان گرفته تولید بیش از ۱.۵ میلیون دستگاه خودرو است که در بهار امسال ۹۸ درصد آن برنامه محقق شده است، گفت: همانطور که پیشتر نیز گفته شد وزارت صمت برنامهریزی کرده که در سال ۱۴۰۱ قرعهکشی خودرو را بهتدریج حذف کند، البته این عبارت بهدرستی در برخی رسانهها منتقل نشده و از ابتدا نیز مقرر نبوده که از آغاز سال قرعهکشی حذف شود، بلکه بهتدریج و در طول سال این امر اتفاق خواهد افتاد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه برای حذف قرعهکشی چند کار باید انجام شود که نخستین آن ارتقای تولید است، تصریح کرد: عدم تعادل بین عرضه و تقاضا با عرضه ۹۰۰ هزار دستگاهی در سال گذشته و در مقابل تولید تقاضای بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاهی سبب شده که شکافی ایجاد شود و بازار خودرو متلاطم شود. امسال هم تولید تعداد بیشتری از خودروی پژو ۲۰۶ در دستور کار است، همچنین خودروی تارا و شاهین چهار برابر بیش از سال گذشته تولید خواهد شد.
وی با بیان اینکه محور دوم برای حذف قرعهکشی، واردات خودرو است که آییننامه آن طراحی شده و بهزودی در دولت مصوب خواهد شد، گفت: برآورد ما این است که بخشی از تقاضای موجود در بازار با واردات پاسخ داده شود. در آییننامه واردات خودرو چند قید و قاعده گذاشته شده که نخستین آن وجود خدمات پس از فروش برای خودروهای وارداتی و قید دیگر که مصوبه مجلس نیز بود، لزوم انجام انتقال فناوری است.