واکسن کرونا/واکسیناسیون/کرونا
آیا دو دز واکسن کرونا کافی است؟
تزریق واکسن کرونا در کشورمان مدت هاست انجام می شود.

فوق تخصص ریه بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) اعلام کرد: تزریق دز یادآور (سوم) واکسن علیه کرونا ضروری است و حتی برخی واکسنها نیز نیاز به دز چهارم هم دارند.
تزریق واکسن کرونا در کشورمان مدت هاست انجام می شود. طی هفته های اخیر تزریق واکسن کرونا روزانه به بیش از یک میلیون نفر هم رسید. گفته می شود تزریق دُز یادآور واکسن کرونا نیز چند ماه پس تزریق دُز های اول و دوم واکسن کرونا ضروری است.
دکتر اولدوز الوش افزود: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تزریق دز یادآور واکسن علیه کرونا برای افرادی که دارای بیماریهای پرخطر بوده یا کسانی که احتمال درگیری کرونا را دوباره دارند، ضروری است و این دز اطمینان از اثر واکسن را تایید میکند.
وی اضافه کرد: برخی واکسنها نیز نیاز به تزریق دز یادآور (چهارم) نیز دارند که البته واکسیناسیون عمومی و تزریق دزهای مختلف واکسن، تضمینی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا نیست، بلکه شدت بیماری و جلوگیری مرگ و میر ناشی از کرونا را میگیرد.
این فوق تخصص ریه تاکید کرد: هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد ایمنی ندارند و نقش و هدف واکسیناسیون کاهش تلفات کرونایی است، به همین دلیلی رعایت شیوه نامههای بهداشتی از جمله زدن ماسک و حفظ فاصله اجتماعی بسیار مهم بوده و اگر تجمعی صورت میگیرد باید در فضای بسته هوا جریان داشته باشد.
به گفته الوش، ویروس لامبدا مسریتر از جهشهای آلفا و دلتا کرونا است و توانایی انتقال و انتشار سریعتری نسبت به سایر جهشها دارا بوده و نسبت به سایر سویههای کرونا در گسترش عفونت در بدن مسریتر است، علایم ابتلا به این گونه نیز کم و بیش مشابه گونههای دیگر است و شامل افزایش دمای بدن، سرفههای مداوم و از دست دادن حس بویایی و چشایی میشود.
وی تاکید کرد: برای قطع زنجیره انتقال بیماری رعایت دقیقتر شیوه نامههای بهداشتی به ویژه استفاده مداوم از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از حضور در مکانهای شلوغ توصیه میشود.
سازمان بهداشت جهانی در حال انجام مطالعات بر روی لامبدا، یکی از جدیدترین گونههای ویروس کروناست و خوشبختانه تاکنون گزارشی از موارد ابتلا به گونه کرونا لامبدا در کشور ما گزارش نشده و گونه لامبدا برای اولین بار در پرو شناسایی شد و تاکنون در بیش از ۲۰ کشور دنیا موارد ابتلا به آن گزارش شده است.
تا کنون ۲۱ میلیون و ۱۲۸ هزار و ۹۲۹ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۱۱ میلیون و ۲۸۰ هزار و ۶۹۸ نفر نیز دُز دوم را در کشور تزریق کرده اند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۳۲ میلیون و ۴۰۹ هزار و ۶۲۷ دُز رسید.
تولید واکسن کرونا و آنفولانزا
این شرکت امیدوار است در نهایت بتواند واکسنی را به بازار عرضه کند که دریافت کنندگان تنها با تزریق یک واکسن در سال بتوانند در برابر ویروسهای تنفسی دیگر مانند ویروس سنسشیال تنفسی (RSV) نیز واکسینه شوند.
شرکت مدرنا اعلام کرد در حال توسعه واکسن دوز تقویتی جدید کرونا است که حاوی واکسن تجربی آنفولانزا نیز خواهد بود تا بتواند در مقابل هر دو ویروس اثربخشی داشته باشد. این شرکت امیدوار است بتواند در ادامه واکسنهای جدیدی به بازار عرضه کند که در مقابل بیماریهای تنفسی کارایی داشته باشند.
مدیر عامل مدرنا در جریان سخنرانی اخیر خود برای سرمایه گذاران در مورد داروهای در دست تولید این شرکت اضافه کرد که فرصتهای خوبی در پیش روی این شرکت قرار دارد و مدرنا تصمیم گرفته دوز تقویتی واکسن را به گونهای توسعه دهد که با یک بار تزریق در سال بتواند برای ویروسهای تنفسی مختلف پاسخگو باشد.
مدرنا ظاهرا قصد دارد اولین شرکت داروسازی باشد که چنین واکسنی به بازار عرضه میکند. این شرکت در حال حاضر فاز آزمایش بالینی واکسن RSV را در افراد مسن پیش میبرد.
با اضافه شدن واکسن آنفولانزا و سایر بیماریها به فهرست واکسنهای شرکتهای داروسازی که در مدت اخیر در تولید واکسن کرونا حضور داشتهاند، این شرکتها میتوانند سود کلانی از فروش آن در اختیار داشته باشند و در عین حال به نجات جان انسانها نیز کمک کنند. سهام مدرنا بعد از انتشار این خبر افزایش پیدا کرد.
مدرنا تاکنون پیش از این نیز واکسنهای مختلفی را برای ویروس آنفولانزا در دست توسعه داشته ولی ظاهرا واکسن جدید تجربی آنفولانزا بیشترین پیشرفت را داشته است.
شرکت آمریکایی نوواواکس نیز بررسی فاز اولیه آزمایش وامسن ترکیبی آنفولانزا و کرونا را آغاز کرده است. همچنین مدرنا در حال آزمایش واکسن کرونا برای کودکان شش ماه تا ۱۱ سال است و دوز ۵۰ میکروگرمی را روی ۴۰۰۰ کودک آزمایش میکند.
واکسن مدرنا برای افراد بالای ۱۸ سال مجوز استفاده اضطراری تزریق دو دوز ۱۰۰ میکروگرمی را از ایالات متحده در ماه دسامبر دریافت کرد و اکنون تحت بررسی FDA برای استفاده در نوجوانان قرار دارد.