خبر مهم برای بازنشستگان | مبلغ عیدی بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ | عیدی بازنشستگان ۹ میلیون می شود؟
زمان واریز عیدی بازنشستگان ۱۴۰۲ اعلام شد. بر اساس جدیدترین اخبار بازنشستگان درخواست افزایش عیدی کارگران بازنشسته نیز در این روزها صادر شده است که تصمیمگری درباره آن به عهده سازمان تامین اجتماعی است.
واریز عیدی بازنشستگان از اسفندماه ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد. مبلغ عیدی بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۳، همانند سال های گذشته، توسط دولت و به موجب مصوبه هیات وزیران تعیین می شود و بنابراین، میزان پاداش آخر سال بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۳، به اندازه مبلغ عیدی کارکنان دولت در سال ۱۴۰۳ مورد تصویب قرار می گیرد. اما مبلغ عیدی بازنشستگان کارگری هرساله به یکی از جنجالیترین موضوعات خبری پایان سال تبدیل میشود.
انتقاد از مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۲
به تازگی یدالله فرجی، فعال صنفی بازنشستگان و از اعضای سابق شورای اسلامی کار خواستار پرداختِ «عیدی کارگری» به بازنشستگان تامین اجتماعی شد. او با انتقاد از مبلغ عیدی بازنشستگان کارگری گفته است: سالهاست که یکی از اصلیترین مطالبات بازنشستگان تامین اجتماعی، پرداخت عیدی کارگری است؛ این مطالبه را در دولتهای مختلف مطرح کردهایم اما متاسفانه هیچ زمان گوش شنوایی نبوده است.
به گفته فرجی، مدیرعامل تامین اجتماعی که حرف آخر را در مورد رقم عیدی بازنشستگان این سازمان میزند باید بداند با عیدی کارمندی، کارگران بازنشسته شب عید شرمنده خانوادههایشان میشوند. کارگر کارگر است و شاغل و بازنشسته ندارد؛ وقتی قانون میگوید کف عیدی کارگری ۶۰ روز مزد مصوب و سقف آن ۹۰ روز مزد است، باید این محدوده قانونی در مورد عیدی پرداختی به کارگران بازنشسته نیز رعایت شود.
دو پایه دستمزد؛ رقم عیدی بازنشستگان کارگری ۱۴۰۲
فرجی با بیان اینکه انتظار داریم حداقل به اندازه دو پایه دستمزد به تمام بازنشستگان تامین اجتماعی عیدی بدهند؛ اضافه کرد: بیش از ۶۰ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل بگیر و زیر خط فقر هستند؛ چرا عیدی پایان سالِ بازنشستهای که ۹ میلیون حقوق میگیرد باید برابر با عیدی پرداختی به یک قاضی یا یک استاد دانشگاه باشد؟
این فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی در پایان گفت: اگر قرار بر برابری در پرداختهاست، در طول سال مزایای آن چنانی خواص را هم به ما کارگران بازنشسته بپردازند./اقتصاد آنلاین
حقوق بازنشستگان در دو مرحله کاهش پیدا میکند؟
رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی گفت: با قانونی که مجلس در لایحه برنامه توسعه هفتم گذاشته، حقوق قانونی و مکتسبه بازنشستگانِ سایر سطوحِ مشمول قانون تأمین اجتماعی نه تنها متناسبسازی نمیشود، که در دو مرحله کاهش مییابد.
عباسعلی سلطانیکیا (رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی) در خصوص نحوهی همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تأمین اجتماعی در برنامه توسعه هفتم گفت: با قانونی که مجلس در لایحه برنامه توسعه هفتم گذاشته، حقوق قانونی و مکتسبه هر فرد بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی نه تنها متناسبسازی نمیشود، که در دو مرحله کاهش مییابد؛ بنابراین درخواست ما از مجلس اصلاح جز ۲ بند الحاقی ۲ ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی است، به نحوی که کلمه برابر به جای ۹۰ درصد قرار گیرد.
به گزارش تسنیم، وی گفت: در این خصوص چندین نامه به نایب رییس مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون تلفیق نوشته و درخواستِ تجدیدنظر داشتهایم. در نامهها تأکید کردیم که نحوهی متناسبسازی حقوق بازنشستگانِ غیرحداقلبگیر دارای ایراد حقوقی است که هم بر خلاف اصل عدالت است هم علاوه بر اینکه حقوق این گروه از بازنشستگان متناسبسازی نمیشود و کاهش ۱۵ساله حقوقشان نیز جبران نمیشود، حقوق قانونی آنان کاهش نیز مییابد.
سلطانیکیا گفت: با چنین قانونی، حقوق بازنشستگان مشمول قانون تأمین اجتماعی طی ۲ مرحله کاهش مییابد؛ در مرحله اول، طبق ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی، در زمان آغاز بازنشستگی و معدلگیری تعیین حقوق بازنشستگی که بر اساس معدل ۲ سال آخر اشتغال و بیمهپردازی تعیین میگردد، که طبیعتا و بهطور رایج کاهشی بیش از ۱۰ درصدی خواهد داشت. در مرحله دوم نیز با اجرای مصوبه مورد اشاره مجددا حقوق بازنشستگی بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی ۱۰ درصد دیگر کاهش مییابد، چون در مصوبه قید شده است که نسبت مستمری ۹۰ درصد نسبت اولین مستمری بازنشستگی متناسب گردد. درنتیجه حقوق قانونی و مکتسبه هر فرد بازنشسته مجددا به میزان ۱۰ درصد کاهش مییابد.
وی تأکید کرد: این موضوع مغایر با حقوق متعینهی بازنشستگی هر فرد است که طبق ماده ۷۷ تعیین شده است. به عبارت دیگر، نه تنها عقبماندگی حقوق بازنشستگان مشمول قانون تأمین اجتماعی متناسبسازی نمیشود، بلکه با این مصوبه اولین حقوق مستمری استحقاقی آنان مجددا به میزان ۱۰درصد کاهش مییابد.
سلطانیکیا گفت: از مجلس میخواهیم نسبت به اصلاح جز ۲ بند الحاقی ۲ ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی اقدام نماید، به نحوی که کلمه برابر بهجای ۹۰ درصد قرار گیرد.
وی بیان کرد: سازمان تأمین اجتماعی مکلف است در طول سه سال اول برنامه نسبت به متناسبسازی مستمری بازنشستگان اقدام نماید، به نحوی که در پایان سال سوم نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد همان سال برابر نسبت اولین مستمری بازنشستگی به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری متناسب گردد.
سلطانیکیا در پایان گفت: از مجلس انتظار داریم که قبل از ارسال مصوبه به شورای نگهبان، این ایرادِ بسیار مهم برطرف شود.