حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان واریز معوقات | حقوق بازنشستگان مستمری بگیر
خبر مهم روز جمعه ای درباره حقوق بازنشستگان | سقف حقوق بازنشستگی کارگران و کارمندان چقدر است ؟ + جزییات
راحله سادات حسینی تصریح کرد: بر این باور هستم که برخی موارد پیچیده اصلاحات نباید در برنامه موقت پنجساله وارد شود و برای آن در سطح قانونگذاری تصمیمات بلندمدت باید گرفته شود. به هرحال تصمیمات در حوزه قوانین بیمهای و تامین اجتماعی نباید شتابزده باشد.
حقوق بارنشستگان | بر اساس گزارش لایحه بودجه سال آینده حقوق بازنشستگان به ۱۷ میلیون تومان میرسد.عسگری عضو کمیسیون تلفیق برنامه هفتم گفت: عصر امروز در کمیسیون تلفیق برنامه هفتم، متناسبسازی حقوق بازنشستگانبه میزان ۹۰درصد حقوق شاغلان تصویب شد. توزیع حقوق بازنشستگان دولتی در پایان خرداد امسال نشان میدهد میانگین حقوق بازنشستگان در بهار 1402 حدودا 42 درصد بیشتر از موقعیت مشابه خود در سال گذشته بوده است.
ملاک قراردادن ۵ سال پایانی خدمت افراد بهعنوان معیار تعیین حقوق مستمری آنان در سازمان تامین اجتماعی و دیگر صندوقهای بازنشستگی، یکی از موارد مهم برنامه پیشنهادی دولت بهعنوان لایحه برنامه هفتم توسعه بود که توسط مجلس رد شده و همان دو سال پایانی طبق روال گذشته بهعنوان معیار تعیین مستمری باقی ماند. مخالفین طرح دولت و سازمان تامین اجتماعی معتقد بودند که اگر معیار ۵ سال باشد باتوجه به تورم، مبلغ مستمری به شدت کاهش مییابد و بازنشستگان از نظر معیشتی دچار مشکل میشوند و دولت و تامین اجتماعی نیز در مقابل به تخلفات گسترده در زمینه تعیین دریافتی افراد در دوسال پایانی با تبانی مدیر کارگاه و نیروی کار اشاره میکردند.
راحله سادات حسینی (مشاور معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی) در بررسی این چالش گفت: بند مربوط به ملاک قراردادن پنج سال آخر در مجلس به دلیل مسئله تورم و کاهش ارزش مستمری تعیینی بر مبنای پنج سال در نتیجه کاهش ارزش پول رد شد. اما به هرحال محاسبات بیمهای و اکچوئری محاسباتی است که در تمامی دنیا برای تعیین نرخ مستمری از آن استفاده میشود. اما با توجه به مسئله تورم در اقتصاد ایران، محاسبات اکچوئری به تنهایی نمیتواند جوابگوی محاسبات میزان مستمری افراد باشد.
وی افزود: پس از همهگیری کرونا در ایران، شاخصهایی مثل سن امید به زندگی در کشور اندکی تغییر کرده است. مسائلی مثل تورم، رشد اقتصادی و سایر جزئیاتی مانند همین تغییرات سن امید به زندگی مجموعاً باعث شد تا مجلس صلاح ببیند تا همان ۲ سال آخر معیار پرداخت مستمری باشد.
در برخی موارد وقتی لیستهای بیمهای کارگاهها را میبینیم، متوجه میشویم برای یک فرد ۲۰ سال عنوان شغلی کارگر ساده رد شده است. سوال ما این است که یک فرد در یک کارگاه پیچیده بعد از چند سال باید به سطح «کارگر درجه۲»، «کارگر درجه۱» و «استادکار» برسد؟ مگر میشود تعداد زیادی در یک کارگاه فنی بیش از ۲۰ سال کارگر ساده باشند؟
مشاور معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی پیرامون راهحل موجود در برابر کارفرمایان متخلفی که حقوق و حق بیمه افراد را در قالب تبانی طی دو سال آخر ناگهان افزایش میدهند، توضیح داد: در خود سازمان تامین اجتماعی اصطلاحی وجود دارد که ما به آن «رشد نامتعارف دستمزد» میگوییم. در بررسی ما از طریق سیستمهای هوشمند رصدگر، اگر فردی بهصورت غیرعادی رشد دستمزد داشته باشد، از محل کارگاه بازرسی به عمل میآید و در این زمینه فرقی میان ارگان خصوصی و دولتی وجود ندارد. بازرسان بررسی میکنند تا ببینند برچه اساسی فرد ناگهان افزایش حقوق داشته و طبق چه موازینی دلایل افزایش حقوق یا تغییر عنوان فرد در سالهای قبل به مرور افزایش نیافته است!
حسینی ادامه داد: یک زمان شما میبینید که یک فرد دریافتی و حقوقش باید در چند سال پایانی افزایش پیدا میکرد و بالارفتن مزد او طبیعی است ولی در بسیاری از موارد تغییر ناگهانی عنوان شغلی و حقوق دریافتی صوری و حاصل تبانی است که این مسئله به منابع سازمان تامین اجتماعی و اساساً کلیه صندوقهای بازنشستگی آسیب میزند.
وی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از دستمزدهای اعلام شده به سازمان تامین اجتماعی صوری یا ناصحیح است. زیرا بسیاری ردیف حقوقی را حداقل دستمزد رد میکنند. در برخی موارد وقتی لیستهای بیمهای کارگاهها را میبینیم، متوجه میشویم برای یک فرد ۲۰ سال عنوان شغلی کارگر ساده رد شده است. سوال ما این است که یک فرد در یک کارگاه پیچیده بعد از چند سال باید به سطح «کارگر درجه۲»، «کارگر درجه۱» و «استادکار» برسد؟ مگر میشود تعداد زیادی در یک کارگاه فنی بیش از ۲۰ سال کارگر ساده باشند؟
این کارشناس امور بیمهای تاکید کرد: از آنجا که در گذشته نظارت به اندازه کافی نبوده و در این زمینه میان نیروی کار فرهنگ متناسب با صندوقهای تامین اجتماعی نهادینهسازی نشده است، لذا ما شاهد چنین موارد تخلفی هستیم. باید بپذیریم همه چیز را یک ناظر و بازرس به زور از بیرون نمیتواند تحمیل کند و نیروی کار باید نسبت به منافع بلندمدت خویش که در اثر این تبانیها از بین میرود، آگاه باشد. در برخی موارد تخلف ما ملاحظه کردیم که متاسفانه خود نیروی کار پیشقدم شده و برای افزایش مستمری خویش به کارفرما گفته که در دو سال آخر من خودم مبلغ حق بیمه بالاتر را به شما میدهم تا برای من در دوسال آخر حقوق بالا رد شود. گاه در دو یا سه کارگاه برای وی حقوق بالا رد میشود تا تجمیع حق بیمهها را داشته باشد و نهایتاً با نرخ دستمزد بالا بازنشسته شود. ما این مشکلات را در برخی کارگاهها داریم و باید از طریق بازرسی با موارد این چنینی بیش از پیش برخورد شود.
حسینی تصریح کرد: بر این باور هستم که برخی موارد پیچیده اصلاحات نباید در برنامه موقت پنجساله وارد شود و برای آن در سطح قانونگذاری تصمیمات بلندمدت باید گرفته شود. به هرحال تصمیمات در حوزه قوانین بیمهای و تامین اجتماعی نباید شتابزده باشد.
وی با بیان اینکه «سازمان تامین اجتماعی در دو سال پایانی افراد ملاک خود را نه عنوان شغلی و پست افراد، که میزان حق بیمه پرداختی در آن دو سال پایانی کار دارد» اظهار کرد: ممکن است در یک ارگان یا سازمان عرف آن باشد که اضافه کار در حق بیمه نیز منعکس شود و فرد هم مدیر مجموعه نباشد، اما به دلیل حجم کاری فرد بیش از مدیر دریافت کند، در آن صورت مستمری محاسبه شده برای فرد موردنظر (باوجود آنکه عنوان شغلی پایینتری دارد) ممکن است از مدیر مجموعه نیز بیشتر شود. پس معیار ما برای تعیین مستمری «عنوان شغلی» و «پست» فرد نیست.
مشاور معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی درباره کسانی که با مستمری بالا بازنشسته میشوند، گفت: حداکثر سقف میزانی که ما در محاسبه بیمهای و مستمری درنظر میگیریم تنها ۷ برابر حداقل دستمزد است و کسی بیشتر از این هفت برابر نمیتواند مستمری دریافت کند. سقف پرداختی حق بیمه هرچه باشد، بر همان معیار مستمری وضع میشود. یعنی مانند قضات، اساتید دانشگاه و جانبازان که بدون سقف به هر میزانی که حقوق دریافت میکنند، برایشان مستمری رد نمیشود. از آنجا که بازنشستگی سقف دارد، اگر فردی در سال جاری با سقف حقوق بازنشسته شود، در سال آینده حقوق آن فرد «سقف» محسوب نمیشود. و به همین ترتیب هرسال بهصورت پلکانی به سمت پایین تنزل مییابد.
وی در پاسخ به سوالی با این مضمون که «آیا نمیتوان با ملاک قراردادن میانگین همه سنوات پرداخت حق بیمه و به روزرسانی ارزش ریالی آن در سال آخر، تعارض منافع موجود که منجر به تبانی در رد کردن افزایش مزد صوری میشود را از بین ببریم؟» جواب داد: این پیشنهاد اساساً بد نیست اما به شرطی عملی است که حق بیمه واقعی توسط مدیر و کارفرما پرداخته شود. یکی از مشکلات اساسی ما در صندوق تامین اجتماعی، عدم واریز حق بیمه واقعی و دستمزد واقعی است. در اغلب موارد دستمزد فرد بالاتر از آن چیزی است که حق بیمه آن رد میشود. به دلیل همین تعارض و عدم انطباق، این پیشنهاد در عمل با شرایط فعلی به ضرر کارگر تمام میشود، زیرا در بسیاری موارد، ۳۰ سال برای کارگران حق بیمه اندک رد شده و بدون درنظر گرفتن رشد شغلی فرد، حق بیمه ناصحیح پرداخته شده و اگر روزی بخواهیم میانگین کل سنوات را حساب کنیم، کارگر در این شرایط به شدت ضرر میکند. مسئله ملاک قرار گرفتن سنوات پایانی نیز به همین خاطر مطرح شد که شاید کارفرمایان در سال آخر در واریزی خود تجدیدنظر بکنند. مشکل اینجاست که تعارض لیستهای بیمهای با مزد واقعی افراد اصلاح شیوه محاسبه مستمری را ناممکن میکند./ایلنا
مبلغ دقیق افزایش حقوق بازنشستگان برای سال آینده
مصری گفت: جدولی که برای مصوبه افزایش سن بازنشستگی داده شده سنوات آن ایراد دارد و اگر شورای نگهبان و هیئت نظارت مجمع ایراد بگیرند، اصلاح میشود.
عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در برنامه صف اول شبکه خبر گفت: امروز دست ما پر از سیاستهای ابلاغی است و تاکید رهبر انقلاب بر قوانین راهبردی براساس مشکل شناسی است که مبتنی بر مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و... است.
وی ادامه داد: مجلس از روز اول بهدنبال این بوده که قانون براساس مشکل شناسی باشد. اولین مشکلی در زمان مجلس فعلی بود این بود که برجام را امضا کرده بودیم و همه تعهدات را اجرا کرده بودیم و اورانیوم غنی شده از کشور خارج شده بود و دشمن باید تعهداتش را اجرا میکرد که آمریکا و اروپا تعهداتشان را انجام ندادند لذا اولین قانون مجلس قانون راهبردی مجلس برای مقابله با تحریمها بود.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس بیان کرد: در قانون اقدام راهبردی تعهدات را مشروط کردیم که طرف مقابل تعهدات خود را اجرا میکرد و از برجام باید معنفعت اقتصادی میبردیم لذا وقتی انتفاعی نداشت قرار نیست پای آن بمانیم و مجلس قانون گذاشت و هر قدر آنها عمل کردند ما عمل کنیم و اگر نکردند دولت اقدام عملیاتی کند.
وی اضافه کرد: اولین اقدام عملیاتی این بود که قرار شد دولت غنای بیست درصد را شروع کند و تا مراحل جلوتر آن پیش رفتیم و امروز تواناییهای مختلف انرژی اتمی را ایجاد میکنیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس بیان کرد: اقدام راهبردی راه را باز کرد و کشور را از اقدامات کشورهای دیگر نجات داد، چون همه مسائل گره خورده بود به برجام و الان رشد ۸ درصدی را هدفگذاری کردیم به دور از برجام و جام دیگری به سمت آن میرویم.
حقوق بازنشستگان -تلاش برای تولید مسکن
مصری بیان کرد: سعی کردیم در قوانین واقعگرا باشیم. هشت سال مسکن تعطیل بود حتی آن روندی که در گذشته بود قطع شد. اقدام بعدی مجلس قانون جهش مسکن بود و باید یک میلیون در سال تولید میشد. صندوق حمایت مسکن ایجاد کردیم و هزینههای پروانه را ۳۰ درصد کاهش دادیم و به دولت تکلیف کردیم همه اراضی که در اختیار دارد برای تولید مسکن بگذارد.
وی ادامه داد: ما در حال تولید مسکن هستیم و آن زمان که عرضه میشود اثرات مثبتی بهتری خواهد داشت. نهضت ملی مسکن در خیلی از استانها ایجاد شده و در قانون جوانی جمعیت کسی که سه بچه دارد قطعه زمینی در اختیارش قرار میگیرد. بیست روز پیش در یکی از استانها بودم که به هر کسی ثبت نام کرده بود هیچ متقاضی در صف نبود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما مشکل خودرو داشتیم که ساماندهی صنعت خودرو را تصویب کردیم. بعد از این قانون تصویب شد بازار خودروهای آنچنانی خودروها کاهش قیمت داشتند. این ساماندهی صورت گرفت تا رانتها برچیده شود و به محض اینکه اعلام شد مجوز واردات میدهیم قیمتها پایین آمد البته روند طولانی شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد:، چون واردات انجام نمیشد ما تکلیف کردیم که انجام شود. بهدلیل برخی بدقولیها آن چنان اعتمادی نیست که شاید نشود و کالا وارد نشد و خانه ساخته نشد، اما در عمل میبینیم که بسیاری از کارهای ساختمانی انجام شده و فکر میکنم سال آینده شاهد واگذاری مسکن شاهد باشیم.
مصری با بیان اینکه وقتی یک میلیون خانوار از بازار تقاضا جدا شد قیمت مسکن کاهشی میشود، تصریح کرد: در اشتغال یکی از مشکلات ما صدور مجوز بود که شش ماه و یک سال طول میکشید، اما قانونی که ابلاغ شد و وزارت اقتصاد پای کار آن ایستاد و بیش از یک میلیون و دویست هزار مجوز از درگاه مجوز صادر شده است.
اختلافنظر دولت و مجلس برای نحوه حل مشکلات مردم-حقوق بازنشستگان
وی اظهار کرد: اینکه نرخ تورم کاهش پیدا کرده مثبت است، اما اینکه تورم کاهش پیدا کرده مردم فکر میکنند قیمت کالا کاهش پیدا کرده، اما این امر یعنی قیمت آن افزایش نیافته است. معتقدم سفره مردم کمتر شده و علتش این است که تورم اگر ۳۰ درصد افزایش یافته و اگر درآمد مردم ۳۰ درصد افزایش یافته تورم ایجاد نشده و همان سفره قبلی ایجاد میشود بدون اینکه امکانی برای یک خانواده ایجاد شود لذا اگر بیست درصد حقوق را افازیش دادیم و تورم پنجاه درصد بود یعنی تورم ایجاد شده است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: دولت و مجلس در تعریف مسئله اختلافی ندارند، اما اینکه چهجوری مشکلات مردم حل شود اختلافنظر وجود دارد.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس بیان کرد: در کالابرگ الکترونیک بحث این بود که اگر مرغ ۵۰ هزار تومان است مردم با کیلیویی ۲۰ هزار تومان بخرند و بقیه از حساب یارانهها به حساب فروشنده ریخته شود که این امر انجام نشد. هدفگذاریها برای تامین معیشت است که با قانون رتبهبندی معلمان این معیشت ترمیم پیدا کرد و برای بازنشستگان در همسانسازی این مورد انجام نشد. اینکه بتوانیم با کاهش قیمتها قدرت خرید مردم بالا برود خوب است، اما اگر فقط پول تزریق کنیم یک مدل کلاه گذاشتن است، چون تورم ایجاد میشود.
وی تاکید کرد: معیشت جوانان، اشتغال و مسکن از مهمترین اولویتهای دولت و مجلس است.
نباید با کسری، بودجه ببندیم
مصری تصریح کرد: قانون بودجه ۱۴۰۳ برای اولین بار براساس ساختار جدید به مجلس تقدیم میشود. قبلا دولت یکجا احکام، کلیات و ردیفها را تقدیم میکرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در قانون جدید ساختار بودجه، دولت کلیات آن مثل هدفگذاری و اینکه درآمدها به صورت شفاف در کلیات قانون مشخص شود تا با کسری بودجه مواجه نشویم آمده است، چون وقتی با کسری، بودجه میبندیم هدفگذاریها تحقق نمییابد.
وی افزود: هدفگذاری که در قانون برنامه هفتم آمده است این است که در سال اول قانون بودجه یک برش یک پنجم در این قانون لحاظ شود و برای همسانسازی حقوق بازنشستگان گفتند در سال اول نمیتوانیم این همسانسازی را انجام دهیم بلکه در سه سال انجام دهیم لذا به این نتیجه رسیدیم که اگر خوب اجرا شد در سال اول ۴۰ درصد احیا شود.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس بیان کرد: در قانون بودجه بیست درصد افزایش حقوق آمده و آن چهل درصد به پایه اضافه میشود. برای تامین اجتماعی تمهیداتی دیده شد وما برای سربازان قانون هفت برابری حقوق را دیدیم. اشتغال باید در گروی تولید باشد و فقط تولید میتواند اشتغال ایجاد کند.
مصری افزود: ما ذخایر بالای معدنی در کشور داریم، اما اکتشاف صورت نمیگیرد، چون پول برای اکتشاف ندارند و اجازه دادیم سازمانهای توسعهای برای خرید و فورش قرارداد ببندند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس بیان کرد: درباره نفت، چون منابع کافی برای اکتشاف نداریم لذا به صندوق توسعه ملی اجازه دادیم در اکتشاف سرمایه گذاری کند و با حفظ حاکمیت دولت بر چاه نفت از نفتی که استخراج میشود پول صندوق توسعه ملی را میدهیم.
وی ادامه داد: با این زنجیرهها اگر تحقق پیدا کند میتوانیم یک میلیون شغل را از محل زنجیرههای صنایع معدنی، پتروپالایش و پتروشیمی ایجاد کنیم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: برنامه هفتم یک برنامه پنج ساله است. قانون برنامه هفتم توسط همین دولت تهیه شده و بودجه هم همین طور لذا تطبیق قانون هم در دولت بوده و نباید در مجلس قانونی بنویسیم که نتوانیم اجرایش کنیم. دولت بودجه را براساس برنامه هفتم آن را تدوین کرده است. قانون برنامه نوشته میشود که صد در صد اجرایی شود که تا حالا این اتفاق نیفتاده است که من میگویم تا شصت درصد اجرایی میشود.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس تصریح کرد: در قانون برنامه هفتم سعی شده عددها واقعبینانه باشد و چرخههای پتروشیمی و پتروپالایشها را تکمیل کنیم و توسعه تجارت دریایی داشته باشیم و توسعه سواحل مکران را اعلام کردیم.
اکثر نمایندگان با مصوبه همسانسازی مخالف بودند -حقوق بازنشستگان
مصری گفت: در مورد همسانسازی آنچه مجلس تصویب کرد قاطبه نمایندگان با آن موافق نبودند و از روی ناعلاجی کسی راضی نبود و علاقهمند بودیم در سال اول حداقل ۷۰ درصد همسانسازی صورت بگیرد که با بحثهایی که دولت داشت اگر تامین منابع صورت نگیرد این اعداد مشکل ایجاد میکند. اینکه در سال اول ۴۰ درصد آوردیم برای اجرای آن بود.
وی بیان کرد: ما ممنوعیتی نداریم که برای آن اصلاحیه بیاوریم و آن سه سال را به دو سال تبدیل کنیم. پیشبینی درآمدها در قانون قطعی است. در بوجه درآمدها پیشبینی و هزینهها قطعی است، اما اگر درآمدها محقق نشد و هزینهها تعهد شد برای کسری باید از بانک مرکزی استقراض کرد و تورم ایجاد میشود لذا در بودجه بهدنبال واقعبینانه بودن هزینهها هستیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس بیان کرد: افزایش سن بازنشستگی دو سه بار از کمیسیون تلفیق به صحن آمده است. برای حداقل سن یک مطالعاتی در دنیا صورت گرفته است. بیش از پنجاه سال پیش که قانون سن را نوشتند امید به زندگی پایین بوده است و امروز به عدد ۷۵ سال رسیدیم. من به یکی از دستگاهها خیلی معترضم که با ۲۵ سال بازنشست میکند و شخصی که ۴۳ الی ۴۴ سال سن دارد بازنشست میشود که اصلا روحیه خراب میشود وقتی در این سن بازنشسته میشود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: جدولی که برای مصوبه افزایش سن بازنشستگی داده شده سنوات آن ایراد دارد و اگر شورای نگهبان و هیئت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام ایراد بگیرند، اصلاح میشود.
وی گفت: برای بازنشستگی یا باید ۳۵ سال خدمت و یا ۶۵ سال سن داشته باشد. ۳۵ سال خدمت برای کسی است که تازه وارد کار میشود نه کسی که دارد بازنشست میشود./باشگاه خبرنگاران جوان