وزارت راه و شهرسازی دست به دامن انبوهسازان شد
از روز اول بر تحول در سه حوزه محتوا، رویکرد و سازوکارها تاکید کردم؛ هدف ما بهعنوان بزرگترین دستگاه فرهنگی کشور این است که بتوانیم در مجموعه بههم پیوسته رسانهای و به قول معروف ابر و باد و مه و خورشید و فلک را که در رسانه در کار هستند نقش هدایت فرهنگی را بهخوبی ایفا کنیم.
وزارت راه و شهرسازی بالاخره شکست در ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن را پذیرفت و دست به دامن بخش خصوصی شد.
به گزارش تجارتنیوز، مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در جلسهای که به تازگی با انبوهسازان داشته است وعدههایی در خصوص رسیدگی به برخی مشکلات آنها و پیشبرد پروژه نهضت ملی مسکن مطرح کرده است.
طرح نهضت ملی مسکن در دو سال گذشته و از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم پیشرفتی نداشته و انبوهسازان نیز به دلیل شرایط نامناسب پیشنهادی از سوی دولت تمایل گستردهای برای ورود به ساخت واحدهای مسکن ملی نداشتهاند.
در جلسه بذرپاش با انبوهسازان چه گذشت؟
حسن محتشم، عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران در خصوص جزئیات این جلسه به تجارتنیوز گفت: «جلسهای که انبوهسازان با وزیر راه وشهرسازی داشتند حاوی نکات مثبت و خوبی بود و این موضوع امیدوارکننده است. سخنان مطرح شده در جلسه وزیر راه و شهرسازی با انبوهسازان حاوی چند بند بود.»
او در این خصوص ادامه داد: «در درجه اول قرار شده است کمیتهای از انبوهسازان تشکیل شود که هر هفته با معاونان وزارت راه و شهرسازی دیدار داشته باشند و مشکلات هر استان مطرح و در همان هنگام دستوراتی هم برای حل آنها از طرف وزارتخانه داده شود.»
محتشم همچنین بیان کرد: «مورد بعدی که انبوهسازان پیش از این با آن مواجه بودند و اکنون نیز هستند بحث تمدید پروانهها و ارتقای رتبهبندیها بود. اکنون وزارتخانه سامانهای ساخته است به نام «سپامک» که به دلایل مختلف هنوز جا نیفتاده است و انبوهسازان با مشکلات زیادی در رابطه با این سامانه مواجه شدند. در این مورد نیز قرار شده است تا آخر سال الزام استفاده از سامانه سپامک (سامانه پروانههای اشتغال به کار مهندسین، کاردانها و معماران تجربی ساختمان) برداشته و کارها به روال قبل انجام شود. در عین حال نیز سپامک نیز روال خود را طی کند تا جا بیفتد.»
واگذاری زمینهای مشارکتی برای ساخت و ساز
عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران همچنین در مورد بحثهای دیگر مطرح شده در این خصوص توضیح داد: «نکته مهم دیگری که در این جلسه مطرح شد این بود که وزارت راه و شهرسازی زمینهایی را به صورت مشارکتی با انبوهسازان برای ساخت و ساز در نظر بگیرد که این نکته بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا وقتی مشارکت انجام میشود انبوهساز به دلیل اینکه خود در ساخت و زمین شریک است و تعدادی از واحدها را برای خود میسازد شرایط بهتری در ساخت به وجود میآید و در نهایت واحدهای وزارتخانه را نیز تحویل میدهد.»
او ادامه داد: «ولی اهمیت کار اینجا است که بالاخره ساخت و ساز انجام میشود و تولید مسکن صورت میگیرد و این خود میتواند در بازار نقش تعیینکنندهای داشته باشد.»
حل مشکل بیمه ساخت و ساز
محتشم مورد دیگری را نیز نام برد که قرار است وزارت راه و شهرسازی برای حل آن با انبوهسازان مشارکت کند. او بیان کرد: «نکته بعدی در خصوص بیمه است که اخیرا و در سال گذشته درصد عوارض را چهار درصد قیمت پایه تعیین کردهاند، یعنی قبلا حدود 12 تا 15 هزار تومان برای هر متر بود که انبوهساز هنگام صدور پروانه آن را پرداخت میکرد، ولی اکنون به چهار درصد حقوق پایه و حدود 230 هزار تومان رسیده است.»
عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران ادامه داد: «این موضوع به طور قابل توجهی قیمت تمامشده را افزایش خواهد داد و دو پیام منفی در این قانون وجود دارد؛ یکی اینکه انبوهساز باید پول قابل توجهی را به صورت نقد به شهرداری و تامین اجتماعی پرداخت کند که نقدینگی او از بین میرود و از سوی دیگر این مبلغ به قیمت تمامشده اضافه میشود و متقاضیان خرید مسکن آن را پرداخت میکنند. حالا ظاهرا قرار شده است این مورد پیگیری شود و این درصد تغییر کند که هم انبوهساز نقدینگی عمدهای را پرداخت نکند و هم به قیمت تمامشده اضافه نشود.»
تسهیل روند پرداخت وامهای ساخت مسکن
محتشم در این بین به روند فرسایشی پرداخت تسهیلات مربوط به بخش مسکن اشاره کرد و در این مورد توضیح داد: «نکته دیگر اینکه بانکها وامهای مربوط به بخش مسکن و نهضت ملی مسکن را به راحتی پرداخت نمیکنند و در واقع بروکراسی اداری که پیش پای انبوهسازان میگذارند باعث میشود انبوهساز نتواند به موقع پول را دریافت کند و پروژه خود را پیش ببرد. این مورد نیز قرار شده است با جدیت پیگیری شود تا بانکها را مکلف کنند و پرداخت تسهیلات با روند بهتری پیش برود.»
همکاری انبوهسازان در ساخت واحدهای مسکن ملی
محتشم همچنین در مورد مشارکت پیشین انبوهسازان در پروژههای نهضت ملی مسکن بیان کرد: «برخی از انبوهسازان پیش از این نیز در پروژه نهضت ملی مسکن مشارکت کرده و قرارداد بستهاند، ولی قراردادها به گونهای نبوده که روان کار کنند و از پس آن بربیایند. حالا با مطرح کردن این مشکلات و حل آنها طبیعی است که در صورت اقدامات مثبت و رفع آنها، انبوهسازان به پروژه نهضت ملی مسکن ورود خواهند کرد و ورود آنها میتواند این پروژه عظیم ملی را به حرکت درآورد. این مورد دیگر به سیاستهای وزارت راه و شهرسازی بستگی دارد.»
او ادامه داد: «این مشکلات اگر بر طرف شود امیدواریم که قراردهای عمدهای با انبوهسازان بسته شود و صورت عملیاتی به خود بگیرد تا امیدوار باشیم سال آینده تعداد قابل توجهی واحد برای بهرهبرداری وجود داشته باشد.»
حالا که دو سال از آغاز به کار دولت سیزدهم میگذرد در نهایت دولت شکست خود را در ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن قبول کرد. دولت تلاش میکرد این واحدها را با هزینه کمتر از قیمت واقعی بسازد؛ سیاستی که پیش از این باعث شده بود این پروژه عظیم متوقف شود و تا امروز حتی یک واحد مسکونی هم به مردم تحویل داده نشده است.