قیمت خودرو | قیمت خودرو در بازار | قیمت خودرو در سال 1402
خریداران خودرو سورپرایز شدند | ۲۰۶ تیپ ۳، تارا، کوییک و ام وی ام چند شد؟
قیمت خودرو امروز، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، نوسان جزئی را تجربه کرد و در گروه مونتاژیها با اندکی کاهش همراه شد. اما کارشناسان معتقدند قیمتها در ماههای آینده در مدار صعودی حرکت میکنند.
قیمت خودرو | قیمت خودرو روز دوشنبه،25 اردیبهشت 1402، با توجه به آمار و قیمت روزانه سایت کارنامه با تغییراتی مواجه شد.در سایتهای خرید و فروش، قیمت خودرودر لحظه نگارش این گزارش به این شرح ثبت شده است. قیمت خودرواز ابتدای فروردین با نوساناتی همراه شد. قیمتها در نیمه نخست فروردین متاثر از نرخ ارز روند صعودی به خود گرفت.با واردات خودرو خریداران امیدوار به کاهش قیمت خودروهای بازار هستند
قیمت خودرو امروز، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، نوسان جزئی را تجربه کرد و در گروه مونتاژیها با اندکی کاهش همراه شد. اما کارشناسان معتقدند قیمتها در ماههای آینده در مدار صعودی حرکت میکنند.
قیمت خودرو امروز، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ با تغییراتی مواجه شد.
قیمت خودرو در هفتههای گذشته تحت تاثیر ثبات نسبی در نرخ ارز و همچنین برگزاری مرحله دوم طرح فروش خودرو در سامانه یکپارچه روند کاهشی به خود گرفت. اما این روند ادامهدار نبود و بازار مجدداً شاهد افزایش قیمتها شد. غیبت تعدادی از خودروسازان، بهویژه ایران خودرو، در مرحله دوم طرح فروش سامانه یکپارچه و عرضه تعداد محدودی خودرو نسبت به مرحله قبلی، یکی از عوامل بازگشت بازار به مدار صعودی شناخته میشود.
در این میان باید این نکته را یادآور شد که افزایش قیمتها در حال حاضر محدود به خودروهای داخلی است. قیمت خودروهای مونتاژی و خارجی طی روزهای گذشته تحت تاثیر بلاتکلیفی بر سر تعیین قیمتهای نهایی در درب کارخانه با نوساناتی همراه است.
در سایتهای خرید و فروش، قیمت خودرو در لحظه نگارش این گزارش به این شرح ثبت شده است:
قیمت پراید ۱۳۱ در روزهای گذشته تغییر قیمتی را تجربه نکرد و در نرخ ۳۵۰ میلیون تومان ثابت ماند. این درحالی است که پراید ۱۱۱ قیمت ۳۶۰ میلیون تومان را به ثبت رساند.
قیمت پژو پارس LX TU۵، ساخت ۱۴۰۱ که در ماههای گذشته جهش چشمگیری را تجربه کرده بود و تا ۷۱۰ میلیون تومان پیش رفته بود، امروز ۲۵ اردیبهشت ماه با کاهش پنج میلیون تومانی نسبت به روز گذشته، نرخ ۶۷۴ میلیون تومان را ثبت کرد.
قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۳ پانوراما ۱۴۰۱ که یکی از محصولات پرطرفدار بازار است، امروز دو میلیون تومان ارزان و در نرخ ۵۹۰ میلیون تومان عرضه شد.
قیمت تارا اتوماتیک که مدل ۱۴۰۲ آن بهتازگی وارد بازار شده است، امروز یک میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و در نرخ ۹۳۰ میلیون تومان قیمتگذاری شد.
قیمت خودروهای خارجی و مونتاژی
قیمت ام وی ام X۲۲ PRO به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید.
قیمت جک J۴ ساخت ۱۴۰۲ ۱۰ میلیون تومان کاهش قیمت داشت و نرخ ۹۵۰ میلیون تومان را به ثبت رساند.
قیمت فردا SX۵ هیبرید ساخت ۱۴۰۱ اما امروز، دوشنبه، با ورود به کانال یک میلیارد تومانی، نرخ یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان را در کارنامه خود ثبت کرد.
پیشبینی قیمت خودرو در روزهای آینده
مرتضی مصطفوی، کارشناس صنعت خودرو گفت: نوسانات قیمت خودرو تحت تاثیر دو عامل رخ داد. اولین مورد نوسانات ارزی است که در روزهای اخیر سیر نزولی داشت. اما در طرف دیگر ماجرا بیاعتمادی مردم نسبت به سیاستهای مردم قرار دارد.
او توضیح داد: برای مثال، مردم به سیاست واردات خودرو که توسط دولت طرح شد اعتماد میکنند، اما در آینده مشاهده میشود که این سیاست هیچ تاثیری بر بازار خودرو نداشته و حتی بازار ملتهبتر از گذشته شده است. در نهایت نیز بازار این سیگنال را دریافت میکند که طرحهای مختلف خودرو قرار نیست باعث کاهش قیمتها را در پی داشته باشد و بدون توجه به این طرحها به روند پیشین خود ادامه میدهد.
مصطفوی افزود: باتوجه به انتظارات تورمی در اقتصاد ایران و کاهش تولید برخی از خودروسازان پیشبینی میشود قیمت خودرو در آینده با یک شیب ملایم درحال افزایش باشد. در حال حاضر تنها کاهش نرخ دلار میتواند باعث کاهش قیمت خودرو شود./تجارتنیوز
مقصر قیمتهای نجومی خودرو
مهر نوشت:مونتاژ خودرو در ایران وضیعت نابسامانی دارد. طبق اعلام شورای رقابت از ۱۷ خودرو ۱۳ خودرو با هزینه بالا، مونتاژ می شوند. با این حال به نظر می رسد گرانفروشی جایگزین کاهش هزینهی مونتاژ شده است.
سال ۹۷ بود که به دنبال تشدید تحریمها، دولت به منظور صرفهجویی در منابع ارزی واردات برخی از محصولات از جمله خودرو را ممنوع اعلام کرد؛ پس از ممنوعیت واردات و انحصاری شدن بیش از پیش بازار خودرو، کم کم زمینه برای حضور بیشتر و پررنگتر خودروهای مونتاژ شده توسط شرکتهای خصوصی در بازار نیز فراهم شد.
این شرکتها، با واردات قطعات منفصله از کشور چین، خودروها را در داخل ایران مونتاژ کرده و روانه بازار میکنند؛ این شیوه تولید خودرو در اغلب کشورها انجام میشود اما نکتهای که در مورد مونتاژکاران ایرانی وجود دارد این است که محصولات مونتاژ شده با نرخ های نجومی به فروش میرسند؛ به شکلی که اگر خودرو به صورت کامل وارد کشور شود شاید فقط چند درصد از خودروهای مونتاژ شده در داخل گرانتر عرضه شود.
اصغر خسروشاهی عضو هیأت مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو در این ارتباط میگوید: شرکتهای مونتاژکار ایرانی سودهای کلانی میبرند به شکلی که باعث شده شرکتهای ایران خودرو و سایپا نیز به دنبال و مونتاژ بروند زیرا هم سود کلان و هم دردسر و هزینه کمتری دارد.
وضعیت در این حوزه تا جایی پیش رفته که حتی شرکتهای غیرتخصصی همچون زر ماکارون و شیرین عسل نیز اعلام کردهاند که تمایل دارند وارد صنعت خودروسازی شوند و خودروهایی با برند خود مونتاژ کنند!
نکته قابل تأمل در مورد قیمت خودروهای مونتاژی آنکه اگرچه تاکنون بارها گرانفروشی مونتاژکاران در محافل مختلف مطرح شده و حتی در یک فقره شاهد جریمه ۱۴ هزار میلیارد تومانی یک شرکت مونتاژکار از سوی سازمان تعزیرات حکومتی به دلیل گرانفروشی بودیم اما باید به ریشههای این سودجویی ها نیز اشاره کرد.
مورد نخست آنکه به دلیل ممنوعیت واردات خودرو و فشار تحریمها، فضای صنعت خودروسازی کشور بیش از پیش انحصاری شد و مبرهن است که فضای انحصاری بهترین زمینه برای گرانفروشی و سودجویی را فراهم میکند. بنابراین در اینجا باید به تصمیمات سیاست گذار کلان از جمله وزارت صمت انتقاد کرد که چرا با وجود آنکه به شرایط کشور واقف بوده سیاست گذاری خاصی برای جلوگیری از سودجویی ها به کار نبست و صرفاً با قیمت گذاری دستوری سعی کرد در این بخش نقش آفرینی کند!
موضوع بعدی نوسانات نرخ ارز است؛ متأسفانه اقتصاد کشور هر چند وقت یک بار درگیر نوسانات شدید ارزی میشود و با توجه به وابستگی مونتاژکاران به ارز، بهانه کافی برای نجومی شدن قیمت این محصولات وجود دارد.
البته اینکه مونتاژکاران ایرانی همواره قیمتی که برای دلار در نظر گرفتهاند بالاتر از نرخ بازار بوده استمونتاژکاران همواره قیمتی که برای دلار در نظر گرفتهاند بالاتر از نرخ بازار بوده است قابل کتمان نیست اما اینجا باز هم نقش سیاست گذار کلان پررنگ میشود زیرا این وظیفه تصمیم گیران کلان است که باید با ورود به موقع، نسبت به سوءاستفادهها از نوسانات ارزی اقدام کنند نه اینکه پس از فروش خودرو با قیمتی بسیار بالاتر از قیمت تمام شده، شرکت متخلف را جریمه کنند. این اقدام به مثابه «نوش دارو پس از مرگ سهراب» است؛ چراکه گرانفروشی در درب کارخانه، محرک اصلی در نوسانی شدن قیمتها در بازار آزاد است.
مساله بعدی ارزبری بالای خودروهای مونتاژی است. این در حالیست که از ابتدا قرار بود وزارت صمت با برنامهریزی دقیقی نسبت به افزایش عمق ساخت داخل اقدام کند تا از این طریق زمینه برای کاهش ارزبری این بخش فراهم شود اما تا به این لحظه اتفاق خاصی را در این حوزه شاهد نبودیم. نکته اصلی آنکه همین ارزبری بالا در نهایت هزینه نهایی مونتاژ را در ایران بالا برده است.
نمودار بالا جزئیات ارزبری خودروهای مونتاژی در سال ۱۴۰۱ را نشان میدهد که بر این اساس خودروهای مونتاژی از ۳ هزار دلار تا ۱۹.۲ هزار دلار ارزبری دارند. این در حالیست که سقف واردات خودروی کامل خارجی ۲۰ هزار دلار است.
روز سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ماه شورای رقابت که پیش از این قیمت خودروهای داخلی را ابلاغ کرده بود، قیمت خودروهای مونتاژی را نیز تصویب و ابلاغ کرد که این ابلاغیه مهر تأییدی بر گرانفروشی مونتاژکاران زد چراکه به طور میانگین بین ۱۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان پایینتر از قیمت خودروها بود.
البته مونتاژکاران نسبت به قیمتهای ابلاغی شورای رقابت اعتراض کردند و شورای رقابت نیز اعلام کرد که اگرچه این قیمتها بر اساس اطلاعات خود خودروسازان و سازمان حمایت تصویب شده اما دائمی نیست و احتمالاً تا ۲ الی ۳ ماه آینده تغییر کند. دلیل این موضعگیری نیز آن بود که اعلام شد قیمتهای مصوب بر اساس صورتهای مالی نیمه نخست سال ۱۴۰۱ و پیش از صعودی شدن قیمت ارز بوده است.
به هر حال مصوبه فعلی شورای رقابت اگرچه مورد انتقاد مونتاژکاران است اما باید اجرایی شود تا در ماههای آینده در مورد تغییر این قیمتها در کارگروه خودروی شورای رقابت تصمیمگیری شود.
باید اشاره شود که این موضوع در حالی مطرح شده است که شورای رقابت پیش از این اعلام کرده بود از ۱۷ خودرو ۱۳ خودرو رتبه F و G کسب کرده و با هزینه بالا تولید میشوند که باید نسبت به ارتقای شاخص خودروها اقدام کنند.
اسماعیل شجاعی سخنگوی شورای رقابت در این ارتباط گفته بود که « خودروهایی که در رتبه رقابت پذیری G و F قرار گرفتند تا دوره بعدی مهلت دارند که هزینههای تولید خود را کاهش دهند زیرا تولیداتشان از نظر قیمتی رقابت پذیر نیست. در صورت عدم ارتقای این خودروها از گروههای G و F به هر یک از گروههای A, B, C و D سبب میشود تا این خودروها به عنوان خودروهای غیررقابتی به مردم معرفی شوند.»
در تازهترین خبر نیز اعلام شده که قرار است خودروهای مونتاژی تا یک سال با قیمت بهمن سال ۱۴۰۱ فروخته شوند تا اینکه قیمتها را به قیمتهای مدنظر شورای رقابت نزدیک کنند!
به هر حال باید منتظر ماند و دید که شورای رقابت در روزهای آینده در مورد قیمت خودروهای مونتاژی چه تصمیمی میگیرد؛ آیا از اظهارات خود مبنی بر اینکه مونتاژکاران باید هزینه تولید خود را کاهش دهند عقب نشینی میکند یا اینکه شیوه جدیدی برای تعیین قیمت در نظر میگیرد.