سهام عدالت | سهام عدالت نوزادان
خبرخوش روز دوشنبه برای مردم | واگذاری سهام عدالت به متولدین ۱۴۰۱ +مبلغ سهام
واگذاری سهام صندوقهای قابل معامله برای متولدین ۱۴۰۱ در حالی در حال انجام است که با پسانداز سود سالانه سهامهای اختصاص داده شده و رشد قیمت آنها در پایان ۲۴ سالگی فرد می تواند با سرمایه اولیه مطلوبی در بازار بورس به فعالیت خود ادامه دهد.
سهام عدالت | رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده که مردم میتوانند با یارانه و سهام عدالتخود وام بگیرند و از این سهام عدالتبهعنوان وثیقه بانکی استفاده کنند. اما آیا این وعده اجرایی است؟بیش از سه میلیون نفر از مشمولان سهام عدالت طی سالهای گذشته فوت شدهاند.آخرین اخبار سهام عدالت را در خبر آزاد بخوانید.
واگذاری سهام صندوقهای قابل معامله برای متولدین ۱۴۰۱ در حالی در حال انجام است که با پسانداز سود سالانه سهامهای اختصاص داده شده و رشد قیمت آنها در پایان ۲۴ سالگی فرد می تواند با سرمایه اولیه مطلوبی در بازار بورس به فعالیت خود ادامه دهد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مهر ماه سال ۱۴۰۰ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و در آبان همان سال به تمام دستگاههای اجرایی ماده ۲۹ قانون برنامه پنجم توسعه به منظور اجرا ابلاغ شد.
مطابق این قانون برای دستگاهها وظایف عمومی و تخصصی تعیین شده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی متولی اجرای ماده ۱۱ قانون فوقالذکر است. ماده ۱۱ دولت را مکلف کرده به متولدین از ابتدای سال ۱۴۰۰ معادل ۱۰ میلیون ریال سهام صندوقهای قابل معامله در بورس را اختصاص دهد.
این رقم برای سال ۱۴۰۱ برای هر فرزند متولد شده ۱۵ میلیون ریال تعیین شده است. برای سالهای بعد نیز به مدت ۷ سال در قانون بودجه باید ارقام تعیین و تامین اعتبار شود.
با توجه به اینکه برای اجرای ماده ۱۱ قانون فوقالذکر نیاز به تهیه دستورالعمل و تصویب آن در هیأت دولت بود، به محض ابلاغ قانون، وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه آییننامه را آغاز کرد.
با رفت و برگشتهای متعدد و جلسات پی در پی آییننامه تهیه و پس از چندین بار مطرحشدن در کمیسیون اقتصادی هیأت دولت در نهایت در مورخ ۲۷ شهریور ماه ۱۴۰۱ تصویب و در مهر ماه ابلاغ شد. به محض ابلاغ آییننامه با توجه به تعداد زیاد ذینفعان مشخص شده در آن، کارگروه هماهنگی بین دستگاههای اجرایی ذینفع به منظور تسریع در اجرا تشکیل شد.هماهنگیهای لازم به منظور تهیه بستر اجرای الکترونیک ثبتنام والدین صورت پذیرفت.
شایان ذکر است این کار برای نخستین بار در کشور انجام میشود و به منظور اجرا نیاز به همکاری بین دستگاهها ازجمله سازمان ثبت احوال کشور، سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت سپردهگذاری مرکزی، سازمان فناوری اطلاعات ایران، بانک ملی ایران، پست بانک، کارگزاری بانک ملی و وزارت امور اقتصادی و دارایی بود.
جلسات فشرده بین ذینفعان در وزارت امور اقتصادی و دارایی و کارگروه تعاملپذیری دولت الکترونیک برگزار شد و با پیگیریهای انجام شده و همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ابتدا بستر به صورت آزمایشی طراحی و اجرا شد و پس از رفع نواقص آماده ثبت نام عموم از طریق بستر پنجره ملی خدمات دولت هوشمند است.
در حال حاضر امکان ثبتنام متولدین ۱۴۰۱ فراهم است، برای متولدین ۱۴۰۰ با توجه به گذشت زمان باید برای تأمین اعتبار اقدامات لازم انجام شود تا برای این گروه نیز شرایط ثبت نام و اختصاص سهام فراهم شود که به محض انجام مقدمات و تامین اعتبار اعلام خواهد شد. مطابق فرآیند مشخصشده در آییننامه ماده ۱۱ وزارت امور اقتصادی و دارایی منابع لازم را تأمین میکند.
بانکهای ملی ایران و پست بانک به عنوان بانک عامل جهت واریز وجه ریالی به حساب نوزادان تعیین شدهاند، کارگزاری بانک ملی وظیفه خرید سهام صندوقهای قابل معامله در بورس را بر عهده دارد، سازمان بورس و اوراق بهادار لیست صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس را به صورت مرتب بهروزرسانی میکند و در نهایت شرکت سپردهگذاری مرکزی این اوراق سهام را برای متولدین جدید تا پایان ۲۲ سالگی بلوکه میکند.
سود این اوراق نیز به حساب واریز خواهد شد و انتظار می رود با پسانداز سود سالانه سهامهای اختصاص داده شده و رشد قیمت آنها در پایان ۲۴ سالگی فرد با سرمایه اولیه مطلوبی در بازار بورس به فعالیت خود ادامه دهد.
بر اساس این گزارش، مراحل ثبتنام والدین محترم متولدین ۱۴۰۱ به ترتیب شامل «ورود به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به آدرس my.gov.ir»، «ورود از طریق شماره همراه والدین فرزند و دریافت کد یکبار مصرف»، «مشاهده بخش داشبورد و ورود به قسمت طرح تشویق فرزندآوری»، «مشاهده اطلاعات فرزندان متولد ۱۴۰۱»، «انتخاب نام فرزند و درج تاریخ تولد»، «ارسال اطلاعات و نمایش اطلاعات فرزند»، « انتخاب بانک عامل و سه مورد از صندوقهای سهام»، «مشاهده پیام ثبت موفق و انتظار برای تأیید» است.
بقیه مراحل توسط دستگاههای حاکمیتی و با توجه به کد سجامی انجام میشود و والدین موظف به دریافت کد سجامی برای فرزند خود هستند./همشهری
ماجرای پرداخت وام با وثیقه سهام عدالت
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده که مردم میتوانند با یارانه و سهام عدالت خود وام بگیرند و از این دو بهعنوان وثیقه بانکی استفاده کنند. اما آیا این وعده اجرایی است؟
به گزارش تجارتنیوز، روز گذشته بود که رییس کل بانک مرکزی در گفتگوی خبری خود اعلام کرد که «مردم میتوانند از حساب یارانه و سهام عدالت خود به عنوان وثیقه برای دریافت وام از بانکهای دولتی استفاده کنند.»
این تنها توضیحی است که فرزین درباره دریافت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت داده است. اما هیچ توضیحی درباره مبلغ وام، شرایط دریافت آن و نوع وام داده نشده است.
اما چندین نکته درباره دریافت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت مطرح است؛ این اولین باری نیست که یک مقام دولتی درباره دریافت وام با سهام عدالت و یارانه صحبت میکند. چنین دستوری بارها در اقتصاد ایران صادر شده اما به نظر نمیرسد که عملیاتی شده باشد.
نکته دیگر این است که کدام بانک چنین ودیعهای را قبول میکند؟ آن هم در شرایطی که بانکها برای پرداخت وام اما و اگرهای بسیاری را مطرح میکنند و برای دریافت وام خرد هم چندین ضامن رسمی میخواهند. در این شرایط مشخص نیست که آیا بانکها حاضرند بر اساس دستور رئیس کل بانک مرکزی منابع خود را وام بدهند و در قبال آن حساب یارانه را دریافت کنند.
از طرفی مبلغ یارانه نقدی تنها 300 و 400 هزار تومان است. بعید است که اقساط تسهیلات بانکها ماهانه چنین رقم پایینی باشد. البته یارانه یک خانوار چهار نفره در ماه به یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 600 هزار تومان هم میرسد. اما باز هم باید دید که آیا اقساط وام بانکها در این محدوده هست یا نه. از طرفی احتمالا خانوارهای یک یا دو نفره امکان دریافت وام با یارانه را نداشته باشند. چون اقساط وامهای کنونی بیشتر از 600 هزار تومان است.
شاید وثیقه سهام عدالت قابلیت اجرایی بیشتری داشته باشد و ارزش ریالی بالاتری هم داشته باشد. چون بر اساس آخرین گزارشها ارزش سهام عدالت به حدود 18 میلیون تومان رسیده و مجموع ارزش سهام عدالت یک خانوار چهار نفره به حدود 100 میلیون تومان میرسد. اما نکتهای که درباره سهام عدالت وجود دارد این است که این سهام قابلیت فروش ندارد و بانکها نمیتوانند در صورت بازپرداخت نشدن آن، این سهام را جای طلب خود بردارند.
بنابراین به نظر نمیرسد که وعده پرداخت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت قابلیت اجرایی داشته باشد.
فروش سهام عدالت آزاد شد؟
شاخص کل بورس از دو میلیون و 200 هزار واحد هم رد شد و رکورد سال 1400 را شکست. با رشد بورس ارزش سهام عدالت هم در حال افزایش است و برای همین بسیاری این سوال را مطرح میکنند که آیا فروش سهام عدالت آزاد میشود؟
به گزارش تجارتنیوز، رئیس سازمان بورس در پاسخ به این سوال پاسخ صریحی نداده اما اعلام کرده که باید با توجه به شرایط بازار تصمیم گرفته شود که درصدی از سهام عدالت امکان فروش داشته باشد.
اما عشقی در ادامه تاکید کرده که اگر قرار باشد امکان فروش سهام عدالت فراهم شود، سهامداران بزرگ آن را میخرند و سهام از دست مردم خارج میشود. گفتهای که تلویحا نشان میدهد این سازمان برنامهای برای فروش و آزادسازی سهام عدالت ندارد.
البته رئیس سازمان بورس در جای دیگری هم تاکید کرده که اقساط سهام عدالت به صورت کامل به دولت پرداخت شده است. این سهام در وثیقه کسی نیست، اما امکان فروش آن وجود ندارد. اگر امکان فروش سهام عدالت را برای همه فراهم کنیم با توجه به تعدد سهامداران و ریز بودن سهمها روی ۳۵ شرکت بورسی سهام عدالت فشار فروش سنگینی وارد خواهد شد. درحالی که فلسفه سهام عدالت فروش نیست بلکه استفاده بلندمدت از منافع این سهام است. منافع مالکیت و مدیریت سهم دست مردم است. سهامداران مستقیم میتوانند شخصا در مجامع شرکت کنند. در واقع همه منافع سهامداری را دارند فقط نمیتوانند سهام خود را بفروشند.
او تاکید کرده که در ابلاغیههای مقام معظم رهبری هم تاکید جدی روی بحث نگهداری سهام وجود دارد. البته ممکن است به مرور بحث فروش هم رخ دهد.
بر این اساس همچنان امکان فروش سهام عدالت فراهم نیست و اما همانگونه که عشقی گفته ممکن است در آینده امکان فروش سهام عدالت هم فراهم شود. سهامی که روزی قرار بود ارزش آن به اندازه خانه و ملک شود. اما ارزش کنونی سهام عدالت چقدر است؟
ارزش سهام عدالت طی دو سه سال گذشته افت و خیز بسیاری داشته است. ارزش سهام عدالت در بازهای به 20 میلیون تومان رسید اما در مرحلهای ارزش آن چنان افت کرد که سبد سهام عدالت 532 هزار تومانی تنها 9 میلیون تومان ارزش داشت.