سقوط قیمتها در بازار ارز بعد از توئیت فرزین | سکه ۲.۵ میلیون تومان ریخت | دلار به کانال ۳۰ هزار تومان بر میگردد؟
سیاستهای جدید بانک مرکزی برای تثبیت نرخ ارز از روز گذشته کلید خورد و شاهد کاهش قیمتها در بازار هستیم.
خبر کوتاه بود؛ رانت ارز توافقی حذف شد. محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی که از ابتدای آغاز به کار خود بر سیاست ارزی تثبیتی تاکید داشت گفته که بازار مبادلهای ارز و طلا به زودی راهاندازی خواهد شد. فرزین دیشب در یک توییت خبر از حذف رانت دلار توافقی داد و گفت که سقف فروش ارز به متقاضیان عادی و برای مصارف خدماتی توسط صرافیها که پیش از این ۲ هزار یورو بود به پنج هزار یورو افزایش یافته و متقاضیان میتوانند از این پس بدون صف ارز مورد نیاز خود را از صرافیها به نرخ تابلو دریافت کنند.
برهمین اساس دیروز و امروز شاهد ریزش نرخ ارز در بازار بودیم که این کاهش قابل توجه قیمتها در راستای اجرای سیاست تثبیت قیمت ارز در بازار است.
نرخ ارز از روز گذشته و اجرای سیاستهای جدید ارزی بانک مرکزی حدود دو هزار تومان کاهش یافت و این ریزش قیمتها بازار طلا را نیز تحتالشعاع قرار داد و سکه ۲.۵ میلیون تومان افت قیمت داشت.
همچنین بازار ارز امروز هم با تداوم کاهش نرخ و قیمتهایی پایینتر نسبت به روز گذشته همراه بود و با وجود اینکه هنوز برخی از صرافیها بخشنامه جدید بانک مرکزی را اجرا نکردند، دلار حدود هزار تومان کمتر از روز گذشته قیمتگذاری شد.
از سوی دیگر، فضای بازار ارز آرام و بی سر و صدا برای دلالان و سوداگران گذشت و خبری از شلوغی و چانهزنیهای روزهای گذشته نبود و قیمتهای تابلوی صرافیها و همچنین دلالان پایینتر آمده بود.
براساس سیاست جدید بانک مرکزی، صرافیهای بانکی در معاملات خود ملزم به رعایت هیچ قید و شرطی نیستند و بدون محدودیت میتوانند ارز بخرند و بفروشند. همچنین در طرح جدید متقاضیان دریافت ارز الزامی به ثبت نام آنلاین برای دریافت ارز ندارند، اما اگر قبلا سهمیهای ۲ هزار یورویی خود را دریافت نکرده باشند میتوانند تا سقف پنج هزار یورو ارز از صرافیها خریداری کنند.
در نهایت اینکه همزمانی این دو اتفاق یعنی عرضه پنج هزار یورو به متقاضیان و حذف رانت ناشی از تخصیص ارز توافقی قیمتها را با روند نزولی مواجه کرده چرا که در روزهای گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد تا ۴۵ هزار تومان هم پیش رفته بود، اما امروز و تا لحظه مخابره خبر نرخ این ارز در بازار آزاد برابر ۴۲ هزار و ۲۲۵ تومان بود. ضمن اینکه آخرین نرخ صرافیها نیز درسایت بازار متشکل ارزی نیز ۴۱ هزار و ۷۵۲ اعلام شد.
سیاستهای تثبیتی بانک مرکزی در بازار ارز بر بازار سکه و طلا نیز تاثیرگذار بود. به این صورت که هر سکه بهار آزاد طرح جدید در ابتدای هفته وارد کانال ۲۵ میلیون تومان شد و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز تا ۲ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسید. امروز (چهارشنبه، پنجم بهمن ماه) هر سکه طللای بهار آزادی طرح جدید ۲.۵ میلیون تومان کاهش و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۱۷۳ هزار تومان افت قیمت داشت.
منبع: ایبنا
دلار به کانال ۳۰ هزار تومان بر میگردد؟
بانک مرکزی ابزارهای خوبی برای کاهش و کنترل قیمت ارز دارد و امکان برگشت دلار به کانال ۳۰ هزار تومان وجود دارد.
به گزارش ایبِنا، برنامههای جدید بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز بیانگر این است که دولت در پی آن برآمده که با مداخله در بازار آزاد، نرخ ارز را به ثبات برساند. در چند روز اخیر تلاطم در بازار ارز بسیار زیاد بود و دلار در بازار آزاد تا ۴۵ هزار تومان هم بالا کشید. حالا مدیریت جدید بانک مرکزی دوباره وارد عرصه شده و این بار با به رسمیت شناختن بازار آزاد در نقش بازارساز ظاهر شده است.
گفتنی است دیروز، دلار توافقی از معاملات بازار متشکل حذف شد و حالا، صرافیها باید نرخ بازار متشکل را که در محدوده بازار آزاد تعیین میشود، مبنای فروش ارز قرار دهند.
تاثیر برنامههای بانک مرکزی بر نرخ دلار
کارشناس مسائل اقتصادی درباره تاثیر برنامههای جدید بانک مرکزی بر بازار ارز گفت: از آنجا که نرخ تعادلی دلار پایینتر از اعدادی است که در بازار آزاد اعلام میشود، بر این اساس چنانچه بانک مرکزی با اقتدار تصمیمات خود را عملی کند قطعا توانایی این را دارد که دلار را به نرخ تعادلی نزدیک کند.
وحید شقاقی شهری با اشاره به تصمیمات جدید بانک مرکزی بیان کرد: بانک مرکزی تلاش دارد کالاهای اساسی را با میانگین نرخ نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تامین کند و در هفتههای آینده هم بازار مبادله ارزی را راهاندازی کند که اگر این بازار مبادلهای به نحوی باشد که به بازار آزاد نزدیک باشد و بتواند عملا عطش تقاضای ارزی را از بازار آزاد بگیرد، اثرات مثبتی در بازار ارز خواهد گذاشت.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه بازار مبادلهای در مدیریت تقاضا موثر خواهد بود، افزود: ما در دورههای گذشته هم چنین تجربهای را داشتهایم چنانچه در دور اول تحریمها مازاد نیازهای ارزی کشور به بازار مبادلهای هدایت میشد.
شقاقی شهری ادامه داد: البته در کنار ساماندهی بازار نیما و بازار مبادلهای، بحث مدیریت انتظارات بسیار مهم است. در کنار آن مبارزه با قاچاق و اقتصاد غیررسمی باید بهطور سختگیرانه دنبال شود. چون بخش مهمی از منابع ارزی کشور به دلیل واردات غیررسمی از کشور خارج میشود. همچنین، بحث خروج سرمایه هم باید تحت نظارت قرار گیرد. این عوامل در کنار هم میتواند به بانک مرکزی کمک کند که در اجرای تصمیمات خود موفقیت خوبی کسب کند.
کارشناس مسائل اقتصادی در مورد نرخ واقعی دلار هم گفت: بیایید سال ۱۳۸۰ را در نظر بگیریم. در این سال قیمت دلار حدود ۹۰۰ تومان بود. اگر میانگین تورم ۲۰ سال اخیر که حدود ۲۰ درصد و تورم شرکای ایران حدود زیر ۳ درصد بوده، را هم در نظر بگیریم، عددی که از مابهالتفاوت تورم داخل و خارج و دلار ۹۰۰ تومانی سال ۸۰ به دست میآید، نرخ تعادلی دلار است که بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان است. این در حالی است که حتی سال ۱۴۰۱ را هم لحاظ کنیم.
شقاقی شهری ادامه داد: بنابراین، عددهای بالاتر از این بهویژه کانال ۴۰ هزار تومان به بالا بیشتر انحرافی است و امکان کاهش آن وجود دارد.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه بانک مرکزی ابزارهای خوبی برای کاهش و کنترل قیمت دلار دارد، بیان کرد: به واقع، امکان برگشت دلار به کانال ۳۰ هزار وجود دارد و اگر نتواند این کار را بکند حداقل میتواند جلوی افزایش بیشتر آن را بگیرد، منتها همه اینها به تواناییهای بانک مرکزی و موفقیت در راهاندازی بازار مبادلهای و تسهیل و سهولت در سامانه نیما، همچنین مدیریت انتظارات و کنترل خروج سرمایه از کشور و جلوگیری از قاچاق کالا بستگی دارد.
ورود بانک مرکزی به بازار آزاد گام مثبتی است
محمدرضا فرزین دیروز در فضای مجازی نوشت که بانک مرکزی از این پس به بازار آزاد ورود خواهد کرد و نرخساز خواهد شد. کارشناس حوزه اقتصاد در مورد تصمیم دولت برای ورود به بازار معادلات آزاد و نرخسازی گفت: قطع به یقین ورود دولت به بازار آزاد میتواند در ثبات ارزی بسیار موثر باشد.
شقاقی شهری با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی بانک مرکزی باید حتما به بازار آزاد ورود کند، افزود: نباید از بازار آزاد غافل شد، چون وجود دارد و بر سایر داراییها و قیمت کالاها و خدمات و هیجانات در اقتصاد کشور اثرگذار است، بنابراین نباید فرافکنی کرد که بازار آزاد وجود ندارد، بلکه باید آن را به رسمیت شناخت.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه پذیرش بازار آزاد یک موضوع مثبت و رو به جلو است، گفت: باید تلاش کرد که این بازار را ساماندهی کرد. برای همین بانک مرکزی باید ورود کند و با مداخله کارآمد و مدیریت انتظارات در این بازار جلوی التهاب را بگیرد.
شقاقی شهری همچنین بیان کرد: الان که قرار است یک نظام سه نرخی یعنی نرخ نیما، نرخ بازار آزاد و نرخ بازار مبادلهای در حوزه ارز داشته باشیم، بانک مرکزی باید تلاش کند به تدریج این ۳ نرخ به هم نزدیک شوند و جلوی فاصله گرفتن این ۳ نرخ از هم را بگیرد، چون هر چقدر این ۳ نرخ از هم فاصله بگیرند عملا بحث رانت و اتلاف منابع و خروج منابع از کشور بیشتر خواهد شد. برای همین باید تلاش شود این ۳ نرخ به هم نزدیکتر شوند تا جلوی التهاب بازار گرفته شود.
منبع: خبرآنلاین