خبر مهم | اینستاگرام به ایران پیام فرستاد! | اینستاگرام شرایط ایران را می پذیرد؟
علیاصغر عنابستانی گفت: اکنون که اینستاگرام در ایران فیلتر شده، آنها برای ما پیام فرستادهاند که شرایط شما چیست؟ دوستان در وزارت ارتباطات و شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی موضوع هستند.
به گزارش زومیت، با گذشت دو ماه از فیلتر شدن اینستاگرام، همچنان بسیاری از مسئولان از مسدود شدن این شبکهی اجتماعی پرمخاطب دفاع میکنند و معتقدند این شبکه اجتماعی باید چهارچوبهای آنها را بپذیرد. یکی از آنها از مدافعان طرح صیانت است که هفتهی گذشته گفته بود جلسه اخیر کمیسیون مشترک مربوط به صیانت از فضای مجازی نبود.
اما به گزارش رویداد ۲۴ یکشنبه گذشته جلسهای غیررسمی در مجلس برگزار شده که محور آن احیای طرح صیانت بوده است. عنابستانی در گفتوگو با این رسانه ضمن دفاع از نظامبخشی به فضای مجازی گفته: وقتی اینستاگرام ۵۰ درصد از پهنای باند کشور را میبلعد باید چهارچوب ما را بپذیرد و مطمئن باشید آن موقع، خودش را با ما وفق میداد. اکنون که اینستاگرام در ایران فیلتر شده، آنها برای ما پیام فرستادهاند که شرایط شما چیست؟ دوستان در وزارت ارتباطات و شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی موضوع هستند.
او در ادامه گفته که خواهان دفاع از پلتفرمها از کسانی که میخواهند خلاف قانون عمل کنند و نظامبخشی به فضای مجازی را اینطور توضیح داده است: «دفاع از کاربران دربرابر پلتفرمها، ساختارمندی و نظاممندی عملکرد خود کاربران در فضای مجازی و موضوع دیگر، دفاع از پلتفرمها دربرابر دیگران. این اتفاق در کشور نیفتاده، چون قانون نیست و هر کسی با سلیقه خود کار میکند.» این نمایندهی مجلس در انتها گفته فیلتر برخی از پلتفرمها مثل اینستاگرام و واتساپ لازم بود.
هنوز مسئول دیگری برای مثال از اعضای وزارتخانه یا شورای عالی امنیت ملی دربارهی پیام اینستاگرام خبری منتشر نکردهاند و مدتها است وزارت ارتباطات تمام تلاش خود را بر ترغیب کاربران به استفاده از پلتفرمهای داخلی گذاشته است.
شرط مهم برای رفع فیلتر واتساپ و اینستاگرام
محدودیت دو پلتفرم مغضوب واتساپ و اینستاگرام به قوت خود باقی است و هرچند مسئله رفع فیلتر به تصمیم مراجع ذیصلاح و مشخصا نهادهای امنیتی وابسته است، اما یک شرط برای برداشته شدن فیلتر این دو پلتفرم بینالمللی گذاشته شده و در صحبتهای مسئولان تکرار میشود: این شرکتها باید در کشور ما نمایندگی داشته باشند و طبق قوانین ما عمل کنند.
به نقل از زومیت، موضوعی که وزیر ارتباطات ۲۰ روز پیش از آن با عنوان «تغییر رفتار» پلتفرمها یاد کرد. در همان مقطع برخی موضوع حضور این پلتفرمها در ایران را امری محال خواندند که به دائمی شدن فیلتر اینستاگرام و واتساپ منجر میشد. در روزهای بعد اما دیگر خبری از این شرط و شروط نشد تا چند روز قبل که این بار از زبان یکی از نمایندگان مجلس مطرح شد.
بهروز محبی، نماینده شهر سبزوار، چند روز قبل در مصاحبهای از برنامههای وزارت ارتباطات در خصوص واتساپ و اینستاگرام خبر داد. یکی از موارد مطرحشده از سوی محبی درباره شرط بازگشایی این دو پلتفرم بینالمللی بود؛ او در این باره گفت: وزیر گفت محدویتها برداشته شده و فقط در واتساپ و اینستاگرام مشکل داریم. آن دو شرکت هم اگر نمایندگی خود را در ایران دایر کنند، بعد من با وزیر صحبت خواهیم کرد که این دو شرکت به شکل کاملاً باز فعالیت خود را انجام دهند. نماینده این دو شرکت در اینجا حضور داشته باشند تا هرکس خطا و کلاهبرداری کرد، پاسخگو باشند.
هرچند این شرط از سوی مسئولان در حال تکرار شدن است اما ظاهراً به محتمل و ممکن بودن آن چندان توجهی نشده است. محمدجواد نعناکار، کارشناس حقوقی و استاد دانشگاه، در گفتوگو با زومیت، برای گذاشته شدن چنین شروطی از سوی مسئولان دو احتمال را مطرح میکند: گذاشتن چنین شرط عجیب و غریبی دو علت میتواند داشته باشد. یا ناشی از بیاطلاعی مسئولان است که نمیدانند در روابط بینالمللی و حقوق بینالملل قواعدی وجود دارد که مانع از حضور نمایندگی این پلتفرمها در ایران میشود یا یک شرط محال میگذارند که انجامپذیر نباشد و مستمسکی باشد برای این که بتوانند به محدودسازی ادامه دهند.
اگر احتمال دومی را در نظر بگیریم، به اعتقاد این کارشناس حقوقی مسئولان قصد دارند توپ را در زمین طرف خارجی بیاندازند که اگر بنا به هر دلیلی در ایران نمایندگی دایر نکردند، مدعی شوند که پلتفرمهای خارجی از قاعده و قانون ایران تمکین نکردهاند و همین بهانه عدم همکاری با آنها شود.
البته همچنان فرضیه اول نیز مطرح است. برخی قواعد و قوانین وجود دارد که اساسا مانع از حضور شرکتهای برخی از کشورهای خارجی مثل آمریکا و اسرائیل در ایران شده و امکان برقراری روابط اقتصادی و تجاری شرکتهای ایران با این کشورها را نمیدهد. نعناکار به یکی از این قوانین اشاره کرده و تصریح میکند: یک ماده واحده برای سازمان کنفرانس سران اسلامی وجود دارد که در آن تأکید شده است که کشورهای اسلامی نمیتوانند با شرکتهایی که به نحوی از انحاء با اسرائیل روابط استراتژیک دارند، مراودات تجاری و اقتصادی داشته باشند.
پلتفرمهای بینالمللی آمریکایی از جمله این شرکتها هستند که به نحوی در حال استفاده از زیرساختها، دانش، منابع انسانی یا منابع مالی کشور اسرائیل هستند. بنابراین، مطابق این مصوبه عملا امکانپذیر نیست که کشور ما به شرکتهایی مثل اینستاگرام و واتساپ دفتر یا نمایندگی بدهد.
از سمت آمریکا نیز تحریمهایی وجود دارد که مانع از همکاری شرکتهای این کشور با شرکتهای ایرانی میشود: «خود این شرکتها هم از جانب کشور آمریکا تحریمهایی دارند که اجازه نمیدهد آنها در ایران نمایندگی داشته باشند. لذا در این حوزه از هر دو طرف با موانع حقوقی متعددی مواجه هستیم و نمیشود بهراحتی این کار را انجام داد.»
بنابراین، به نظر میرسد روی احتمال برداشته شدن فیلتر اینستاگرام و واتساپ با قبول انجام این شرط نمیتوان حساب کرد. علاوه بر این، در شرایطی که زمزمهای از تصمیم شورای امنیت یا وزارت ارتباطات مبنی بر احتمال رفع مسدودیت اعمالشده به گوش نمیرسد، ظاهراً باید بپذیریم که این دو پلتفرم هم به لیست بلندبالای سایتها و اپلیکیشنهای از دسترس خارجشدهای که برای همیشه فیلتر خواهند بود اضافه شدهاند.
تجارت نیوز