کد خبر : 28942 / /
/

یارانه نقدی | یارانه معیشتی | یارانه جدید

فوری خبر غافلگیرکننده ۱۴ آبان درباره حذف یارانه نقدی | در آبان ماه یارانه نقدی نداریم | دولت به جای یارانه نقدی کارت پروتئین می دهد

پس از حذف ارز دولتی از نهاده‌های دام و طیور در اردیبهشت‌ماه امسال، قیمت بسیاری از اقلام خوراکی از جمله مرغ و تخم و مرغ افزایش چشمگیری داشت به‌گونه‌ای این دو کالا افزایش چند برابری یافت و توان خرید مردم را از آنچه که بود هم کمتر کرد.

فوری خبر غافلگیرکننده ۱۴ آبان درباره حذف یارانه نقدی | در آبان ماه یارانه نقدی نداریم | دولت به جای یارانه نقدی کارت پروتئین می دهد

ارزش واقعی یارانه نقدی چقدر است؟ اگر یارانه نقدی را رقم ۳۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم، با توجه به نرخ تورم اعلامی از سوی مرکز آمار یعنی همان ۴۲.۹ درصد به‌عنوان نرخ تورم سالانه مهرماه، ارزش واقعی یارانه نقدی هم‌اکنون به ۱۷۱هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است.براساس مصوبه مجلس، فرزندان خانواده‌های دهک‌های اول تا چهارم دارای حداقل ۳ فرزند تحت تکفل که هیچکدام از والدین در دستگاه های مذکور ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه ایران شاغل نمی باشند، به میزان ۳ برابر یارانه نقدی مصوب سایرین دریافت نمایند.در ادامه به آخرین اخبار از یارانه نقدی می پردازیم.

پس از حذف ارز دولتی از نهاده‌های دام و طیور در اردیبهشت‌ماه امسال، قیمت بسیاری از اقلام خوراکی از جمله مرغ و تخم و مرغ افزایش چشمگیری داشت به‌گونه‌ای این دو کالا افزایش چند برابری یافت و توان خرید مردم را از آنچه که بود هم کمتر کرد.

هرچند که دولت برای جبران هزینه‌ها وعده تخصیص یارانه را داد؛ اما آن‌گونه که از آمارها برمی‌آید به‌رغم تزریق یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ تومانی به‌ازای هر نفر، با کاهش مصرف ۳۰ تا ۵۰ درصدی گوشت پروتئین مواجه هستیم که این روند به چرخه اقتصاد و تولید آسیب جدی وارد کرد.

شروین اردلان رئیس هیات مدیره زنجیره تولید گوشت مرغ می‌گوید: شارژ حساب بانکی، اقتصاد و بازار تولیدکنندگان را کوچک می‌کند. اگر قرار به ارائه یارانه به مردم است، باید کارت پروتئین عرضه شود؛ چراکه در صورت تخصیص یارانه نقدی، تضمینی برای صرف این هزینه در بخش پروتئین نیست تداوم این روند دولت را ناگزیر به پرداخت تاوان، آن هم در حوزه بهداشت، درمان و مسائل پزشکی برای مصرف‌کنندگان می‌کند.

باوجود تأکید کارشناسان و تولیدکنندگان به عرضه پروتئین در قالب کالابرگ یا کارت پروتئین، دولت پس از گذشت شش ماه هنوز تصمیمی برای این اقدام نگرفته است موضوعی که از منظر برخی صاحب‌نظران نگران‌کننده است.

غلامرضا نوری قزلجه، نایب‌رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس نیز  درباره نابسامانی بازار و گرانی کالاها گفته است: دولت قانون بودجه سال ۱۴۰۱ درباره تأمین کالاهای اساسی با نرخ شهریور ۱۴۰۰ از طریق کالابرگ الکترونیکی را اجرایی نکرد، اقدامی که منجر به افزایش بی‌ضابطه قیمت کالاها شد؛ زیرا این موضوع موج تورمی را به دنبال داشت./منیبان

یارانه نقدی

پاسخ صریح وزیر اقتصاد درباره زمان اجرای طرح کالابرگ و حذف یارانه نقدی

آن‌طور که دیروز وزیر اقتصاد در نشست خبری درباره حذف ارز ترجیحی و موضوع کالابرگ الکترونیک و پرداخت شبه‌نقد اعلام کرده، در برنامه فعلی دولت استفاده از روش‌های شبه‌نقد اکنون مطرح نیست، اما بر اساس برنامه اجرایی سال آینده، مسوولیت پیاده‌سازی این طرح بر عهده همکاران در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.

به گفته او، مقرر بود در شهریورماه تصمیم‌ نهایی برای فراگیری این طرح انجام شود اما بخشی از این تاخیر به دلیل تردیدی بود که دو تا سه ماه در این وزارتخانه برای انتخاب وزیر رفاه وجود داشت که موجب کاهش سرعت پیشرفت این پروژه شد. اما امیدواریم با همت جدیدی که همکاران در وزارت تعاون دارند، این طرح زودتر به نتیجه برسد.

خاندوزی عنوان کرده، زیرساخت‌ها فراهم شده است و مساله این بود که زیرساخت‌ها در چند درصد شهرها و روستاهای کشور برای مردم قابل‌دسترس است که وزارت تعاون در حال تکمیل کردن آن است که مردم در شروع طرح بتوانند کامل از این ظرفیت استفاده کنند و شاهد پدیده صف نباشیم.

بنا به این گزارش، اجرای طرح کالابرگ و زمان دقیق آن در حالی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد که هم‌اکنون حدود ۶ ماه از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جراحی اقتصادی دولت می‌گذرد و قرار بود دو ماه یارانه نقدی به حساب‌ها واریز و پس از آن، طرح کالابرگ اجرایی شود. این در شرایطی است که تاکنون دولت ۶ واریزی بابت یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب خانوار داشته است.

در این میان، در این مدت یک‌بار اعلام شد که طرح کالابرگ الکترونیکی در شهریورماه اجرایی می‌شود، اما سپس اجرای طرح به مهرماه موکول شد. با این وجود، حالا هم زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد که دولت پولی برای اجرای طرح کالابرگ ندارد.

جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در اظهارنظری عنوان کرده که علت وقفه در انجام این طرح، نبود منابع مالی است، نه زیرساخت.

وی با اشاره به این‌که نمی‌توان خیلی از انتظارات را برآورده کرد، گفته، هزینه جاری دولت اعم از حقوق و یارانه‌ها افزایش پیدا کرده است. هم‌اکنون درآمد دولت پاسخگوی هزینه‌ها نیست. مگر اینکه منابع دیگری برای افزایش درآمد مد نظر دولت باشد.

قادری با تاکید بر اینکه اجرای قانون کالابرگ الکترونیک بر مبنای مابه‌التفاوت نرخ چهار دسته کالای یارانه‌ای با شهریور ۱۴۰۰ است، به تجارت‌نیوز تصریح کرده، الان دولت در موقعیتی قرار ندارد که بتواند منابع کالابرگ را با منابع پیش‌بینی شده در بودجه تامین کند.

اما طبق توضیحات محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، مجلس در قانون دولت را به دادن کالابرگ اجبار نکرده است بلکه در قانون آمده است که دولت از طریق کالابرگ یا به‌هرطریق دیگر اختلاف قیمت سبد کالاهای اساسی را که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، جبران کند.

یارانه نقدی

حداقلی شدن تخلف‌ها در گرو اجرای مرحله اصلی هوشمندسازی یارانه نقدی نان

پس از نصب کارتخوان های هوشمند در نانوایی ها، شهروندان مانند روال سابق و با همان قیمت های قبلی و بدون محدودیت، خرید خود را انجام می دهند، تنها تفاوتی که به وجود آمده، نوع دستگاه پوز یا همان کارتخوان ها در نانوایی ها است. این دستگاه‌های جدید که کار با آنها نیز چندان تفاوتی با کارتخوان های معمولی ندارد، با یک نرم افراز اندرویدی کار می کنند و هدف از ساخت و طراحی آن ها هم این است که میزان دقیق فروش نان و حتی نوع نان در نانوایی به دقت ثبت و رصد شود.

روز چهارشنبه تعدادی از خبرنگاران به دعوت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان با همراهی چند تن از کارشناسان و بازرسان این مجموعه از حدود ۱۰۰ واحد نانوانی سطح شهر زنجان در مناطق مختلف بازدید کردند.

شلوغ بودن برخی نانوایی ها، اتمام آرد سهمیه ای و عدم تامین نان مورد نیاز برخی مشتریان، افزایش مشتریان نانوایی ها نسبت به چند ماه گذشته، افزایش مدت زمان انتظار برای خرید نان در برخی واحدها، کم فروشی در چند واحد نانوایی و کم بودن وزن چانه،  استقبال مشتریان از واحدهای دارای نان با کیفیت و شلوغی آنها و شلوغی برخی واحدها در ساعات خاصی از روز از جمله مواردی بود که در مشاهدات میدانی و گفتگو با نانوایان و شهروندان مورد توجه بود.

یکی از نانواها گفت: سهمیه ما تغییر نکرده و کم نشده، مثل همان زمان یکی دو سال پیش است ولی مشتری زیاد شده و آرد فعلی کفاف این تعداد مشتری را نمی دهد. مثلا ما که باید طرف صبح تا ساعت ۱۰ پخت داشته باشیم، آردمان ساعت ۹:۳۰ تمام می شود.

یکی از شهروندان به شلوغی صف ها به ویژه در ساعات صبح و ظهر اشاره کرد و اظهار داشت: بعضا حتی تا ۴۰ دقیقه تا یک ساعت هم در صف می مانیم. اینجا نان خوبی دارد و نسبت به دو سه تا واحد اطراف  کیفیت بهتری دارد. ولی مساله این است که همه شان باید کیفیت خوب داشته باشند تا اینطور یک جا شلوغ نشود.

یک نانوا هم گفت: ما مثل چند سال قبل میزان سهمیه آردمان را می پزیم. روزی پنج و نیم کیسه. این هوشمند سازی تاثیری در سهمیه و این چیزها نداشته و فعلا مثل همان روال قبلی آرد می گیریم.

کارشناس اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان در خصوص شلوغی نانوایی ها اظهار کرد: ازدحام‌ مال وقت های خاصی است. مربوط به کل ساعات نیست. یک تعداد از مردم مثل کارمندان باید زمان خاصی نان بخرند برای همین معمولا در ساعت اول صبح و یا ظهر صف نانوایی ها شلوغ می شود.

حسین حسینخانی برای شاهد ادعایش از خبرنگاران خواست تا صف های نانوایی ها در ساعت های دیگر را هم رصد کنند که البته در موارد متعددی چنین موضوعی در نانوایی ها قابل مشاهده بود و با گذشت ساعتی از اول صبح صف ها کوتاه تر می شدند.

مسول نظارت و هماهنگی آرد و نان اداره کل غله استان نیز در خصوص نظارت بر نحوه مصرف آرد و همچنین کیفیت پخت نان در نانوایی ها گفت: واقعیت این است که نظارت بر هزارو ۸۰۰ واحد نانوایی درسطح استان نیرو می خواهد.

های تقیلو افزود: حتی رصد کارتخوان های هوشمند هم نیرو می خواهد که ما در این زمینه با کمبود مواجه هستیم ولی همه تلاشمان را می کنیم تا با همین تعداد کم نیروها بیشترین پوشش نظارت را داشته باشیم.

کارشناسان و بازرسان متفق القول تاکید داشتند که اجرای مرحله اصلی هوشمند سازی یارانه نان، جلوی خیلی از تخلف ها و کم فروشی را خواهد گرفت چون زمینه توزیع آرد خارج از شبکه و یا کم فروشی و یا پایین بود کیفیت نان از بین می رود.

گفتنی است مرحله اصلی طرح هوشمند سازی یارانه آرد و نان  شامل ارائه آرد با قیمت آزاد به نانوایی ها است. اکنون با وجود نصب دستگاه های هوشمند همچنان آرد با قیمت یارنه ای با قیمت نزدیک ۴۰ هزار تومان در اختیار نانوایی ها قرار داده می شود در حالی که قیمت آزاد یک کیسه آرد حدود ۷۰۰ هزار تومان است.

اینکه چه زمانی قرار است مرحله اصلی طرح اجرایی شود، فعلا زمان خاصی مشخص نیست.

به گفته مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان با شروع مرحله اصلی اجرای هوشمند سازی یارانه آرد و نان، شیوه توزیع آرد واحدهای نانوایی بر مبنای تراکنش مالی دستگاه‌های کارتخوان هوشمند جدید خواهد بود.

زمانی اظهار داشت: در این شرایط هر نانوایی که نان خوب و با کیفیت پخت کند، طبیعتا مشتری زیاد خواهد داشت و به همان مقدار فروش خود مابه التفاوت قیمت را به صورت روزانه از دولت دریافت می کند.

وی افزود: در واقع شیوه جدید عرضه نان فقط موضوعی بین دولت و نانواها، آن هم برای رصد میزان فروش نان در واحدهای نانوایی است؛ در این روش آرد به قیمت واقعی در اختیار نانوا قرار می گیرد و نانوایان با توجه به میزان فروش نان، مابه التفاوت قیمت آرد را از دولت دریافت می کنند.

copied
ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.