وام بازنشستگان/وام بازنشستگان تامین اجتماعی/وام بازنشستگان کشوری
خبر شوکه کننده برای بازنشستگان!/ وام بازنشستگان عقب افتاد؟
بازنشستگانی که انتهای سال گذشته برای دریافت «تسهیلات بدون ضامن» به بانکها مراجعه کرده بودند میگویند که با وجود گذشت چند ماه از زمان مراجعهی آنها به بانک و اعلام بهرهمندی آنها از این تسهیلات و با وجود گذشت ۲۰ روز از سال جدید، هنوز این تسهیلات را دریافت نکردهاند.
پرداخت نوبت سوم وام بازنشستگان انجام می شود.افرادی که تا کنون هیچگونه وامی دریافت نکرده اند اولویت اصلی برای وام بازنشستگان هستند.مبلغ وام بازنشستگان هفت میلیون تومان است. مرحله دوم ثبتنام وام بازنسشتگان شروع شده است.خبرهای مربوط با وام بازنشستگان را در سایت خبرآزاد بخوانید.
از سال گذشته که خبر پرداخت تسهیلات بدون ضامن و دستور وزارت امور اقتصاد و دارایی به بانکها برای پرداخت این تسهیلات به شاغلان و بازنشستگان اعلام شد، تعداد زیادی از بازنشستگان برای بهرهمندی از این تسهیلات به بانکهایی که حقوق و مستمری خود را از طریق آنها دریافت میکنند، مراجعه کردند.
حالا خبر رسیده که با وجود مراجعهی آنها در ماههای پایانی سال و با وجود گذشت ۲۰ روز از سال جدید، هنوز تسهیلات خود را دریافت نکردهاند و بانکهایی که به آنها اعلام کرده بودند که «شرایطش را دارید و خبرتان میکنیم» هنوز زمان ارائه کامل مدارک بازنشستگان را به آنها اعلام نکردهاند.
سال گذشته بازنشستگانی که به بانکها مراجعه کرده بودند تا تسهیلات بدون ضامن دریافت کنند، اعلام کردند که بانکها در عمل پرداخت این تسهیلات را به «دستورِ دولت» انجام نمیدهند و با شرایط خود با بازنشستگان برخورد میکنند.
این در حالی است که رقم این تسهیلات که سال گذشته ۱۰۰ میلیون اعلام شده بود، در سال جدید برای بازنشستگان به ۵۰ میلیون تومان و بر حسب شرایط آنها (میزان حقوق بازنشستگی، اقساط معوق، ضامن بودن برای دیگران و…) کاهش یافته است.
بازنشستگان از اینکه بانکها با دستورات داخلی خود شرایط پرداخت وام را ترسیم کردهاند، گلایه دارند و میگویند که تسهیلات نباید به صورت مشروط و بر حسب منافع بانکها پرداخت شوند.
بازنشستگان کارگری میگویند: مبلغ وام ضروری در سال جدید کافی نیست.
وام ضروری معنایی جز دریافت مبلغی نسبتاً مناسب در شرایط اضطرار ندارد؛ اما مبلغ وام بازنشستگان کارگری که براساس سهمیه و بعد از مراحل ثبت نام طولانی پرداخت میشود، اصلاً کافی و رضایت بخش نیست.
در سال ۱۴۰۰، مبلغ وام بازنشستگان کارگری فقط هفت میلیون تومان بود؛ اما حالا افزایش سه میلیون تومانی مبلغ وام، نمیتواند رضایت بازنشستگان را جلب کند. محمدعلی براتی (یک بازنشسته حداقل بگیر) در این رابطه میگوید: با ده میلیون تومان وام اضطراری، هیچ مشکلی از زندگی یک بازنشسته حل نمیشود چراکه این مبلغ به شدت ناکافی است.
او ادامه میدهد: فرض کنید یک بازنشسته بخواهد دخترش را به خانه بخت بفرستد یا یک اتوموبیل سواری برای خود خریداری کند، این مبلغ آن چنان ناکافی است که حتی کمک هم حساب نمیشود؛ خرید اتوموبیل پیشکش، حتی اگر بازنشسته بخواهد یک وسیله ساده برای خانه بخرد یا مبلغی را روی پول پیش خانه بگذارد تا سرپناه تهیه کند، بازهم ده میلیون تومان به شدت ناکافی است؛ بخش عمدهای از بازنشستگان کارگری، مستاجر و فاقد خانه ملکی هستند؛ در این شرایط وقتی تقاضای وام میکنند که مشکلی در زندگیشان پیش آمده باشد اما مبالغی که به عنوان وام پرداخت میشود، حلال هیچ مشکلی نیست!
به گفتهی این بازنشسته، خدمات رفاهی و امکاناتی که سازمان تامین اجتماعی در اختیار مستمری بگیران خود میگذارد، اصلاً کافی نیست؛ بدون مشارکت جامعه هدف، برای این امکانات و برای مبلغ وام در سال جدید تصمیم میگیرند و فکر نمیکنند که ده میلیون تومان وام، بعد از مدتها معطلی و در نوبت ایستادن، به چه کار یک بازنشسته میآید؟!
رئیس سازمان تامین اجتماعی گفت: در سال گذشته ۲۷۰ هزار نفر وام ۷ میلیونی را دریافت کرده اند، این رقم نسبت به گذشته رشد بسیار خوبی را داشته البته این وام علاوه بر وامهایی خواهد بود که دولت در سطح کلان اعلام کرده است.
میرهاشم موسوی گفت: در سال جدید مبلغ وام بازنشستگان از ۷ میلیون به ۱۰ میلیون تومان افزایش پیدا خواهد کرد.
رئیس سازمان تامین اجتماعی گفت: در سال گذشته ۲۷۰ هزار نفر وام ۷ میلیونی را دریافت کرده اند، این رقم نسبت به گذشته رشد بسیار خوبی را داشته البته این وام علاوه بر وامهایی خواهد بود که دولت در سطح کلان اعلام کرده است.
به گفتهی موسوی بنا بر اعلام وزیر اقتصاد کشور شرایط دریافت وام بازنشستگان تسهیل یافته و دیگر نیازی به ارائه وثیقه نیاز نخواهد بود، همچنین به لحاظ تعداد ۴ هزار میلیارد تومان برای جمعیت ۴۰۰ هزار نفر در خصوص مسئله وام بازنشستگان تامین اجتماعی درنظر گرفته شده است.
یکی از خدماتی که میتواند در شرایط سخت معیشتی به کمک بازنشستگان بیاید وام قرض الحسنه است که تامین اجتماعی، در کنار وامهایی که به شکل عمومی قابل پرداخت است و دولت هم تصمیمات خوبی برای آن درنظر گرفته است.
توسعه پرداخت وامهای قرض الحسنه بازنشستگان را برای سال آینده پیشبینی شده است و بالغ بر ۴۰۰۰ میلیارد تومان منابع برای این منظور در نظر گرفته شده است. مبلغ وام به ازای هرنفر ۱۰ میلیون تومان خواهد بود. در امسال این مبلغ هفت میلیون تومان بود که برای سال آتی ۴۰ درصد رشد خواهد داشت.
آنگونه که وزیر اقتصاد اعلام کرده علاوه بر کارمندان دولت، بازنشستگان هم مشمول وام ۱۰۰ میلیونی بدون ضامن میشوند. وام بدون ضامن، هم شامل بازنشستگان تامین اجتماعی میشود و هم دیگر بازنشستگان دولتی، مشروط به اینکه افراد توانایی بازپرداخت اقساط آن را داشته باشند.
همزمان با دستور رئیسجمهوری برای پرداخت وام ۱۰۰میلیونی بدون ضامن، بازنشستگان هم مشمول این وام میشوند. اما کدام بانکها به بازنشستگان وام بدون ضامن میدهند؟
مهمترین شرط پرداخت وام بدون ضامن این است که افراد ثابت کنند که توان پرداخت اقساط این وام را داشته باشند. مدیر روابط عمومی بانک مرکزی هم چندی پیش اعلام کرد طبق بخشنامه وزارت اقتصاد، بازنشستگان میتوانند با ارائه نامه کسر از حقوق وام ۵۰ میلیون تومانی بگیرند
اما این افراد اگر متقاضی دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی باشند، علاوه بر نامه کسر از حقوق، باید چک یا سفته هم به بانک بدهند.
شرط پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی به بازنشستگان تامین اجتماعی هم همین است. یعنی بازنشستگان تامین اجتماعی هم با یک نامه کسر از حقوق و چک و سفته میتوانند وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی بگیرند.
بانک های دولتی ملکف شدهاند که وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن پرداخت کنند. متقاضیان دریافت این وام باید به بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت میکنند. بازنشستگان هم برای دریافت وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی باید به شعب بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت کنند.
برای مثال بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن باید به بانک رفاه مراجعه کنند. چون حقوق خود را از این بانک میگیرند. بر اساس آنچه بانک مرکزی اعلام کرده، بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۵۰ میلیون تومانی تنها باید نامه کسر از حقوق به بانک ارائه کنند. افرادی هم که وام ۱۰۰ میلیونی میخواهند علاوه بر نامه کسر از حقوق باید چک یا سفته هم بدهند.
گروههای مختلف بازنشستگان از جمله تامین اجتماعی، منتظر تعیین وضعیت بانکها در ارتباط با تسهیلات تکلیفی هستند. آنها در این مورد گفتند که شرایط تسهیلات تکلیفی ۵۰ میلیون تومانی، به اندازهی کافی سختگیرانه است و به طور عادی بازنشستگان امکان دریافت این تسهیلات را ندارند. متقاضیان میگویند شروط بانکها مانند نداشتن اقساط معوق و حقوق بالای ۶ میلیون تومان، دریافت این تسهیلات را سخت میکند و به حذف بازنشستگان حداقلبگیر میانجامد که در امسال در محدود ۳ تا ۴ میلیون تومان مستمری دریافت میکردند.
با عقب نشینی مجلس از افزایش سقف پرداخت تسهیلات تکلیفی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ و تاثیر آن بر میزان منابعی که از این بابت باید آزاد میشدند، بازنشستگان نگران استمرار پرداخت تسهیلات حمایتی ارزان نرخ شدند.
شرایط وام ۱۰۰ میلیونی بازنشستگان
مهمترین شرط پرداخت وام بدون ضامن این است که افراد ثابت کنند که توان پرداخت اقساط این وام را داشته باشند. مدیر روابط عمومی بانک مرکزی هم چندی پیش اعلام کرد طبق بخشنامه وزارت اقتصاد، بازنشستگان میتوانند با ارائه نامه کسر از حقوق وام ۵۰ میلیون تومانی بگیرند.
اما این افراد اگر متقاضی دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی باشند، علاوه بر نامه کسر از حقوق، باید چک یا سفته هم به بانک بدهند.
شرط پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی به بازنشستگان تامین اجتماعی هم همین است. یعنی بازنشستگان تامین اجتماعی هم با یک نامه کسر از حقوق و چک و سفته میتوانند وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی بگیرند.
کدام بانکها به بازنشستگان وام میدهد؟
۱۲ بانک دولتی ملکف شدهاند که وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن پرداخت کنند. متقاضیان دریافت این وام باید به بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت میکنند. بازنشستگان هم برای دریافت وام ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومانی باید به شعب بانکی مراجعه کنند که حقوق ماهانه خود را از آنجا دریافت کنند.
برای مثال بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن باید به بانک رفاه مراجعه کنند. چون حقوق خود را از این بانک میگیرند. بر اساس آنچه بانک مرکزی اعلام کرده، بازنشستگان تامین اجتماعی برای دریافت وام ۵۰ میلیون تومانی تنها باید نامه کسر از حقوق به بانک ارائه کنند. افرادی هم که وام ۱۰۰ میلیونی میخواهند علاوه بر نامه کسر از حقوق باید چک یا سفته هم بدهند.
وام ۱۰۰ میلیونی بانک صادرات
چند روز قبل هم مدیر بانک صادرات اعلام کرد کارمندان و بازنشستگانی که حقوق ماهانه خود را از بانک صادرات دریافت میکنند، میتوانند با مراجعه به بانک صادرات وام ۱۰۰ میلیون تومانی بگیرند.
شرایط دریافت وام ۱۰۰ میلیونی بانک صادرات چیست؟ اولین شرط این است که فرد حقوق خود را از این بانک دریافت کند. چه افرادی که شاغل باشند چه بازنشسته. بازنشستگانی که گواهی کسر از حقوق داشته باشند، تنها با همان نامه میتوانند وام بدون ضامن بگیرند.
اما افرادی که گواهی کسر از حقوق ندارند، باید اعتبارسنجی شوند و اگر رتبه اعتباری آنها A باشد، میتوانند وام بدون ضامن بگیرند.
اما این تنها وامی نیست که وعده پرداخت آن به بازنشستگان شده است. پیش از این در شهریور ماه بانک رفاه اعلام کرد به بازنشستگان وام ۱۰۰ میلیونی میدهد. این وام در قالب طرح کرامت بود و برای تامین اموال، تعمیرات اساسی و بازسازی کامل واحدهای مسکونی پرداخت میشد.
وام ۱۰۰ میلیونی بانک رفاه به تمامی مستمری بگیران و بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگان دانشگاههای علوم پزشکی که حقوق خود را از بانک رفاه دریافت میکنند پرداخت میشود. اما نرخ سود این وام ۱۸ درصد است و مبلغ این وام، دو میلیون و ۵۴۰ هزار تومان است.
زمان پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی بازنشستگان
آنگونه که معاون امور بانکی وزارت اقتصاد اعلام کرده قرار بود وام بانکی ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن، از ابتدای بهمن ماه پرداخت شود. اما پرداخت گویا این وام فوری به مرحله پرداخت نرسیده است. چون روز گذشته (۴ بهمن) رییسکل بانک مرکزی گفت: مقررات اعتبارسنجی مشتریان در حال بازنگری است و مقررات جدید تا پایان سال به سیستم بانکی اعلام میشود.
بر این اساس به نظر میرسد که بازنشستگان تامین اجتماعی هم باید منتظر مقررات جدید اعتبارسنجی بانکها باشند. چون پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی فوری به کارمندان دولت نیازی به اعتبارسنجی ندارد اما پرداخت این وام به دیگر متقاضیان مشروط به انجام اعتبارسنجی شده است.
اما آیا بازنشستگان در اولویت دریافت وام هستند؟
آنگونه که پیش از این اعلام شده اولویت پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی با کارمندان دولت است. بعد از آن کارمندان نهادهای عمومی مانند شهرداری در اولویت هستند و کارمندان برخی از شرکتهای خصوصی هم میتوانند این وام را بگیرند. اما کسی اعلام نکرده که آیا بازنشستگان هم برای دریافت این وام، در اولویت قرار دارند یا نه.
وام ۱۰۰ میلیونی بانک رفاه
بازنشستگان برای دریافت وام ۱۰۰ میلیونی بدون ضامن میتوانند به ۱۲ بانک دولتی مراجعه کنند. یعنی ۱۲ بانک شامل بانکهای مسکن، سپه، رفاه کارگران، کشاورزی، ملی، پست بانک، توسعه صادرات، صنعت و معدن، قرضالحسنه مهر ایران، صادرات، ملت و تجارت باید وام بدون ضامن بدهند.
اما این تنها وامی نیست که وعده پرداخت آن به بازنشستگان شده است. پیش از این در شهریور ماه بانک رفاه اعلام کرد به بازنشستگان وام ۱۰۰ میلیون تومانی میدهد. این وام در قالب طرح کرامت بود و برای تامین اموال، تعمیرات اساسی و بازسازی کامل واحدهای مسکونی پرداخت میشد.
وام ۱۰۰ میلیونی بانک رفاه به تمامی مستمری بگیران و بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگان دانشگاههای علوم پزشکی که حقوق خود را از بانک رفاه دریافت میکنند پرداخت میشود. اما نرخ سود این وام ۱۸ درصد است و مبلغ این وام، دو میلیون و ۵۴۰ هزار تومان است./تجارت نیوز
نحوه ثبت نام وام بازنشستگان تامین اجتماعی
برای ثبت نام وام بازنشستگان تامین اجتماعی پس از مراجعه به آدرس خدمات غیر حضوری سازمان vaam.kabta.ir بصورت اتوماتیک به آدرس account.tamin.ir منتقل می شوید.
اطلاعیه وام بازنشستگان
کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شهرستان تهران با صدور اطلاعیهای از بازنشستگان متقاضی دریافت تسهیلات ۷ میلیون تومانی خواست که پیامک ارسالی بانک را پاسخ دهند، در غیر این صورت انصراف آنها از دریافت این تسهیلات تایید میشود.
کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شهرستان تهران از بازنشستگان متقاضی دریافت این وام خواست که طبق دستور بانک عمل کنند و در صورت تمایل به دریافت تسهیلات مذکور و پذیرش شرایط، ضوابط و مفاد قرارداد تسهیلات و فرمهای پیوست مربوطه، عدد ۱ را به شماره ۱۰۰۰۳۲ ارسال کنند؛ در غیر این صورت بانک طبق تکلیفی که برای درخواستدهنده تهسیلات اعلام کرده، حداکثر تا ۴۸ ساعت انصراف از دریافت تسهیلات را تایید میکند.
چه کسانی از دریافت وام هفت میلیونی بازنشستگان محرومند؟
بازنشستگان بالا ۷۲ سال
افراد دارای بدهی بانکی، چک برگشتی و اقساط معوقه وام از سایر بانکها
بازنشستهای که در ۳ سال گذشته از بانک رفاه وام گرفتهاند
کسانی که سیم کارت به اسم خودشان ندارند
بازنشستهای که حقوق خود را از بانک رفاه نمیگیرد
زمان واریز نوبت دوم وام بازنشستگان تامین اجتماعی
دهقانکیا درباره وام بازنشستگان میگوید: اولین نوبت وام هفت میلیون تومانی بازنشستگان در حال واریز است. همچنین دومین نوبت ثبتنام نیز در حال انجام است. مرحله دوم در شهریور واریز میشود، در واقع دومین نوبت گروه بازنشستگان متقاضی دریافت وام با حقوق ماه بعد وام دریافت میکنند..پیشتر علی جهانی، مدیرکل امور فرهنگی و اجتماعی سازمان تامین اجتماعی به صدا و سیما، گفته بود: پس از ثبت نام و ارائه مدارک، بانک عامل مکلف است از یکم تا سوم هر ماه ۷ میلیون تومان وام بازنشستگان را به حساب آنها واریز کند.
وی همچنین گفته بود که تا پایان امسال ۴۰۰ هزار بازنشسته با اعتبار ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان وام ۷ میلیون تومانی را دریافت خواهند کرد.به گفته قرار است تا پایان امروز اولین نوبت وام به حساب بازنشستگان واریز شود. اگر امروز انجام نشود نهایتا تا فردا این وامها پرداخت میشود.
مبلغ این وام تا پارسال پنج میلیون تومان بود، اما امسال به مبلغ هفت میلیون تومان افزایش یافت. بازنشستگان باید این وام را در اقساط ۳۶ ماهه بازپرداخت کنند. بازپرداخت وام نیز به این صورت است که هر قسط از حقوق ماهانه فرد کسر میشود.
رئیس کانون بازنشستگان استان تهران میگوید: کسانی که امروز و فردا وام میگیرند اولین قسط آن را در همین ماه پرداخت میکنند. یعنی اولین قسط از حقوق مرداد که در روزهای بیستم تا سیام واریز میشود کسر میشود.
او در خصوص ثبتنام متقاضیان عنوان میکند: مرحله دوم ثبتنام شروع شده و بازنشستگان استان تهران میتوانند درخواست خود را به صورت غیرحضوری در سامانه ثبت کنند.