اخبار سهام عدالت / اخبار سهام عدالت در دولت سیزدهم
سود سهام عدالت در راه است/واریزی جدید به حساب دارندگان سهام عدالت
در حالی که دو ماه به پایان سال مانده است هنوز خبری از پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹ نیست.
سهام عدالت سهام شرکت های دولتی است که با تصمیم دولت در اختیار افراد کم توان جامعه قرار داده شده است. ثبتنام سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ کلید خورد و این پروسه تا پایان سال ۱۳۹۴ به ایستگاه آخر رسید نیمی از جمعیت ایران دارای سهام عدالت هستند با آزاد سازی سهام عدالت مالکیت آن بر عهده افراد گذاشته تا سهام خود را بفروشند یا سهامداری کنند سهامداران سهام عدالت باید با ثبت نام در سامانه سجام نسبت به دریافت کد بورسی اقدام تا از مزایای سهامشان بهره مند شوند.
در حالی که دو ماه به پایان سال ۱۴۰۰ باقی مانده است هنوز خبری از پرداخت سود سهام عدالت سال گذشته نیست. طی سال ۱۳۹۹ سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ در دو مرحله پرداخت شد. اسفند ۱۳۹۹ مرحله اول و تیر ماه سال گذشته مرحله دوم پرداخت سود سهام عدالت به سهامداران عملیاتی شد.
پیگیریها از نهادهای مرتبط با پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹ تاکنون به نتیجه خاصی نرسیده است و ظاهرا قرار است در جلسه پیش روی شورای عالی بورس در این خصوص تصمیم گیری شود.
حدود یک ماه قبل عشقی در حاشیه جلسه هیأت مدیره سازمان بورس به آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت اشاره کرد و گفت: مقرر شد تا پیشنهادات نهایی پس از اخذ مجوز از طریق شواری عالی بورس به شرکتها ابلاغ شود که در یکی دو ماه آینده این کار انجام خواهد شد.
گفتنی است؛ سال گذشته رویه برای پرداخت سود سهامداران عدالت در هر دو روش مستقیم و غیرمستقیم وجود داشت که بر اساس اعلام مسئولان سازمان بورس، امسال نیز با الهام از همان رویه سود سهام عدالت پرداخت خواهد شد، هر چند تصمیم نهایی با شورای عالی بورس است
از سوی دیگر یکی از عوامل مهم در تعیین تکلیف پرداخت سود سهام عدالت، شفاف شدن انتخابات هییت مدیره شرکتهای سهام عدالتی استانی است. در اواخر دولت دوازدهم نیز قرار بود به صورت سراسری انتخابات مجامع این شرکتها در استانهای مختلف برگزار شود که بنا به دلایل مختلف این موضوع پیش نرفت.
پیش از این عشقی رئیس سازمان بورس در خصوص عدم برگزاری مجمع شرکتهای استانی سهام عدالت گفته بود: در حال حاضر معضلات جدی در خصوص برگزاری مجامع شرکتها داریم. مجامع شرکتهایی که با سرمایه گذاری مستقیم چندین میلیون نفر تشکیل شده است، خب این مجامع در عمل هیچ وقت نمیتواند به حد نصاب لازم برای تشکیل مجمع برسد. یعنی شرکتی که پنج میلیون سهامدار مستقیم دارد هیچوقت نمیتواند مجمع با اکثریت آرا تشکیل دهد و مجبور هستیم همیشه با تعداد بسیار اندکی از افراد مجمع را تشکیل دهیم. تجربه تشکیل مجامع شرکتهای استانی سهام عدالت از این جنس بود. در سال گذشته و اوایل امسال، مجامع این شرکتها با حضور کمتر از یک دهم درصد تشکیل شد.
به گفته عشقی یکی از راه حل های جدی که برای مساله میتوانیم مطرح کنیم استفاده از فناوریهایی است که هم بحث احراز هویتها و هم امکان مشارکت گسترده طیف وسیعی از مردم در یک رویداد را داشته باشیم./تسنیم
شرایط دریافت وام سهام عدالت چیست؟
همه اشخاص حقیقی، از جمله دارندگان سهام عدالت که تاکنون هیچ میزان از سهام خود را نفروختهاند و همه سرپرستان خانوار که حداقل یکی از یارانههای نقدی یا معیشتی را دریافت میکنند، میتوانند تا سقف هفت میلیون تومان کارت رفاهی دریافت کنند.
سهامداران باید در سامانه سجام ثبتنام کرده، مراحل احراز هویت را طی و سپس در بانک ثبتنام کنند.
متقاضیان دریافت کارت اعتباری سهام عدالت پس از ثبتنام در سجام باید اقدام به بازگشایی حساب در دو بانک ملی و تجارت کرده و از طریق اپلیکیشنهای دو بانک (ایوا و زمرد) اقدام به ثبتنام کنند.
مبلغ وام، ۵۰ درصد ارزش سهام عدالت افراد است
همچنین سهامدارانی که متقاضی دریافت کارت اعتباری سهام عدالت هستند، باید پیش از ورود به سامانه بانک حتما تغییر کارگزاری ناظر را در پرتفوی سهام عدالت خود فعال کنند.
با توقیف سهام و فروش حتی یک سهم از پرتفوی سهام عدالت توسط اشخاصی که مدیریت مستقیم را انتخاب کردهاند، افراد دیگر قادر به دریافت کارت اعتباری نیستند.
شرایط بازپرداخت وام سهام عدالت چیست؟
اگر سهامداران عدالت بتوانند تا یک ماه مبلغ را به بانک بازگردانند، این مبلغ قرضالحسنه خواهد بود. اما اگر از یک ماه عبور کرد و قادر به بازپرداخت وام نبودند، این اعتبار به تسهیلات سه ساله تبدیل خواهد شد.
نرخ سودی که برای کارتهای اعتباری سهام عدالت در نظر گرفته شده ۱۸درصد است، اما اگر مشمولان تا پایان ماه اول مبلغ کارت را تسویه کنند، هیچ سودی از آنها دریافت نمیشود.
چنانچه سهامداران نتوانند به تعهدات خود در قبال بازپرداخت مبالغ کارتهای اعتباری عمل کنند، سهام عدالت آنها توسط بانک به فروش میرسد.اقتصاد آنلاین
ارزش سهام عدالت در این سالها یکی از مسائل بحث برانگیز در بین مردم و دولت بوده است.خیلی از مردم زمان ثبت نام ارزش سهام عدالت از ثبت نام جامانده اند و در این سالها با وجود پیگیری های مستمر نتوانستند در سایت ارزش سهام عدالت ثبت نام کنند و از این شرایط استفاده کنند.در سال گذشته شرایطی برای فروش و اعطای ارزش سهام عدالت از طرف دولت برای دارندگان آن ایجاد شده بود .
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تصمیم این سازمان در مورد دامنه نوسان و تعیین تکلیف سهام عدالت را تشریح کرد.
مجید عشقی در نشست خبری که امروز برگزار شد، با اشاره به نشست روز گذشته هیات مدیره سازمان بورس با رئیس قوه قضائیه اظهار کرد: در این نشست مباحث تخصصی زیادی مطرح شد که امکان پاسخ دادن به همه این مباحث در این جلسه امکان پذیر نبود اما همه این مباحث در سازمان مورد بررسی قرار میگیرد.
وی درمورد دامنه نوسان در بورس توضیح داد: دامنه نوسان ابعاد مختلفی دارد که سازمان درحال بررسی آن است تا متناسب با شرایط بازار درمورد آن تصمیمگیری شود. این مطلوب است که مانند بورسهای بزرگ دنیا دامنه نوسان پویایی داشته باشیم اما درحال حاضر با عدم تعادل در بازار مواجه هستیم و اگر دامنه نوسان وجود نداشته باشد، این نوسانات شدیدتر میشود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این موضوع در هیات مدیره سازمان درحال بررسی است و اگر شرایط محیا باشد، روشهای مختلفی برای باز کردن دامنه نوسان وجود دارد که از جمله آن میتوان به باز کردن دامنه نوسان برای سهام شرکتهایی اشاره کرد که تعادل و بازارگردان دارند.
عشقی با اشاره به صنعت خودرو گفت: برای مثال اگر در سهمهای خودرویی دامنه نوسان وجود نداشت، اخباری که هفتههای قبل درمورد افزایش قیمت خودرو و لغو آن منتشر شد، تاثیر منفی زیادی روی این سهمها میگذاشت.
برنامه سازمان بورس برای بازگشت اعتماد سهامداران
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوال مبنی بر برنامه سازمان برای بازگشت اعتماد سهامداران به بازار گفت: بازگرداندن اعتماد منحصر به سازمان نیست چراکه سازمان تنها یک دستگاه نظارتی است که وظیفه نظارت بر ناشران را بر عهده دارد.
عشقی با تاکید بر اینکه سیاستگذاری باید در بخش اقتصاد کلان کشور انجام شود، اظهار کرد: اقدامی که سازمان طی دو ماه گذشته انجام داد، این بود که درمورد موضوعات مختلف مربوط به سازمان رایزنیهای لازم را انجام داده است.
وی افزود: برای مثال در بحث قیمتگذاری دستوری رایزنیهای زیادی صورت گرفته است. مسایل مختلفی در اقتصاد کلان وجود دارد که باید برطرف شود. برای مثال کنترل تورم و نقدینگی از اولویتهاست که سعی کردیم این موضوعات کمترین تبعات را روی بازار بگذارد. اما سازمان به تنهایی نمیتواند اعتماد را به بازار برگرداند.
تصمیم جدید سازمان بورس برای سهام عدالت
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوال دیگر درمورد سهام عدالت نیز گفت: مسیری که در سال گذشته در این راستا طی شد، ابهامات و ایرادات اساسی داشت که برای حل این ابهامات کارگروهی تشکیل شده تا ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت مورد بررسی قرار بگیرد که این دارایی ارزشمند به نحو احسن مدیریت شده و به مالکان اصلی آن داده شود.
چالش پالایشگاهها، صادرات محصولات توسط دولت است
وی در ادامه با بیان اینکه چالشهای بازار سرمایه مشخص است، عنوان کرد: این بی انصافی است که بگوییم در حوزه حذف قیمتگذاری دستوری اقدامی انجام نشده است. در چند سال گذشته این اتفاق در صنایع مختلف از جمله فولاد و پتروشیمی رخ داد. این مسیر باید برای سایر محصولات نیز ادامه پیدا کند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: البته دلیل همه چالشها قیمتگذاری دستوری نیست. گاهی فرایندها مشکل دارد. برای مثال پالایشگاهها خصوصی شدهاند اما محصولات آنها توسط دولت صادر میشود.
آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس
عشقی درمورد آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس نیز توضیح داد: سیاستگذاری عرضه خودرو در بورس بر عهده سازمان بورس نیست اما شرایط پذیرش در بورس کالا فراهم است. اما تصمیم نهایی را باید وزارتخانه مربوطه اخذ کند. این موضوع درحال مذاکره است.
قرارداد جدید با صندوق توسعه ملی برای تزریق مداوم منابع
وی در ادامه با اشاره به مصوبه تزریق منابع از صندوق توسعه ملی به صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه گفت: صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه برای حمایت از بازار تشکیل شده است و دولت برای گسترش آن عزم جدی دارد. این تصمیم وجود دارد که مبلغی به صورت مداوم به این صندوق واریز شود و در لایحه بودجه سال آینده برای نخستین مرتبه مبلغی برای این موضوع دیده شده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: تصمیم دولت این است که علاوه بر ۲۰۰ میلیون تومانی که سال گذشته برای تزریق به صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه تصویب شد، مبلغ جدیدی تصویب و به صورت ماهیانه و مداوم واریز شود. در این راستا با صندوق توسعه ملی قراردادی امضا خواهد شد.
عرضه بلوکی برخی شهرهای دولتی
عشقی از مذاکره برای عرضه بلوکی برخی سهمهای دولتی در بازار سرمایه خبر داد و گفت: البته عرضه سهام دولتی و فروش اوراق در سال آینده کمتر خواهد شد. بطور کلی فکر میکنیم در ماههای آینده شرایط بازار بهتر شود اما هم عرضه سهام دولت و هم اوراق بر اساس کشش بازار صورت خواهد گرفت.
آخرین وضعیت پرداخت سود سهام عدالت
وی از تشکیل صندوق بازارگردانی شرکتهای سرمایه گذاری سهام عدالت خبر داد و گفت: قرار است منابعی در قالب صندوق بازارگردانی برای شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت در نظر گرفته شود. البته این موضوع منوط به این است که آئیننامه اجرایی به جای سهام عدالت اصلاح و مدل نهایی آن در شورای عالی بورس تصویب شود.
او در مورد پرداخت سود سهام عدالت نیز توضیح داد: ۹۸ درصد سود سال ۱۳۹۸ پرداخت شده و تنها دو درصد متعلق به مخابرات باقی مانده است. برای این عدم پرداخت نیز از شرکت مخابرات شکایت شده و سازمان خصوصی سازی نیز در حال پیگیری آن است.
عشقی در مورد سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹ نیز گفت: این موضوع در جلسه آتی شورای عالی بورس مطرح میشود و در مورد نحوه دریافت مبالغ از شرکتها تصمیم گیری خواهد شد. امیدواریم پرداخت سود تا پایان سال انجام شود.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: رها شدن سهام عدالت توسط متولیان، موجب شده است ارزش بازاری این سهام با وجود ارزنده بودن، یکچهارم ارزش واقعی باشد.
حمیدرضا جیهانی در مورد ارزنده بودن پرتفوی سهام عدالت بیان کرد: سهام عدالت به ذات یک ترکیب ارزندهای از سهام شرکتهای مختلف است که در دهه هشتاد دولت تصمیم گرفت به دهکهای پایین درآمدی جامعه یکسری از سهام شرکتهای ارزنده و تولیدی را که دارای ارزش افزوده بالایی بودند را در قالب سهام عدالت اختصاص دهد.
/گسترش نیوز