قیمت مرغ | افزایش قیمت مرغ
قیمت مرغ سر به فلک کشید | قیمت مرغ امروز 3 مرداد در بازار
در سه ماه اول امسال حدود ۷۰ میلیون دلار گوشت قرمز و گوشت مرغ وارد ایران شده است.
چندی پیش قیمت مرغ به صورت ناگهانی افزایش یافت و اعتراضات مردم را برانگیخت. کاهش یا افزایش قیمت مرغ پس از گوشت قرمز، نقش مهمی را برای مردم در بازار دارد. قیمت مرغ در بازار روزانه، از مسائل اقتصادی پر حاشیه است که با کوچکترین تغییرات در آنها، واکنش های مختلف مردم برانگیخته می شود. افزایش قیمت مرغ تا چندی پیش، سبب خرید هجومی افراد در پروتئینی ها می شد، اما این بار مردم به استقبال کمی برای خرید گوشت مرغ پرداختند. قیمت مرغ همچنان تداوم ندارد و ممکن است همچنان افزایش یابد.
با توجه به تولید داخل، وارات گوشت قرمز و مرغ معمولا رقم بالایی نیست و در برخی مقاطع جهت رفع کمبود و تنظیم بازار، دولت نسبت به واردات این اقلام اقدام میکند. از اردیبهشت سال جاری نیز دولت با توجه به اختیار قانون بودجه ۱۴۰۱ نسبت به اصلاح نظام پرداخت یارانهها و حذف ارز ترجیحی از واردات کالای اساسی که شامل هفت قلم بود اقدام کرد؛ هر چند که از حدود دو سال قبل، دیگر گوشت قرمز و مرغ در لیست واردات با ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار نداشت.
سهم گوشت و مرغ از واردات ۷۰ میلیون دلاری
بررسی آمار واردات کالای اساسی در سه ماه اول امسال نشان میدهد که در مجموع حدود ۷۰ میلیون دلار گوشت قرمز و گوشت مرغ وارد شده که حدود ۸۰۰۰ تن به ارزش بیش از ۳۶ میلیون دلار آن گوشت قرمز است. از این میزان حدود ۸۰۰ تن به ارزش ۴.۵ میلیون دلار گوشت قرمز گرم و ۷۲۰۰ تن به ارزش ۳۱.۷ میلیون دلار گوشت قرمز سرد بوده است.
همچنین واردات گوشت مرغ حدود ۲۰ هزار تن به ارزش ۳۵.۸ میلیون دلار گزارش شده است. اگر چه از قبل، واردات مرغ از لیست ارز ترجیحی خارج شده بود ولی در اوایل سال گذشته طی مصوبه دولت به منظور تنظیم بازار مرغ، مجوز مقطعی برای واردات در مجموع ۱۲۰ هزار تن مرغ با ارز ترجیحی صادر شده بود.
تغییرات قیمت بعد از حذف ارز ۴۲۰۰
اما اینکه در بازار داخل وضعیت قیمت گوشت قرمز و مرغ به چه صورتی بوده باید اشاره کرد که این اقلام و به ویژه گوشت مرغ، تحت تاثیر حذف ارز ترجیحی قرار داشتهاند؛ به این دلیل که از هفت قلم اساسی که با این ارز وارد کشور میشد بیش از ۵۰ درصد واردات مربوط به نهاده تولید دام و طیور شامل جو، ذرت و کنجاله سویا بوده است که بعد از حذف ارز ترجیحی و انتقال یارانه آن به مصرف کننده، در تورم خرداد بروز کرده است.
گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت قیمت کالاهای خوراکی در خرداد امسال نشان میدهد که هر کیلو گوشت گوسفند که در خرداد سال گذشته به طور متوسط حدود ۱۳۵ هزار تومان فروش رفته به ۱۷۰ هزار تومان در اردیبهشت امسال و ۱۸۳ هزار تومان در خرداد رسیده و گوشت گوسفند تا بیش از ۲۱۲ هزار تومان هم در ماه گذشته فروش رفته است.
بر این اساس قیمت گوشت گوسفند در خرداد، ۷.۴ درصد نسبت به اردیبهشت امسال و ۳۵.۹ درصد نسبت به خرداد پارسال افزایشی شده است.
تغییرات قیمت گوشت گوساله و گاو نیز حاکی از افزایش ۵۲ درصدی نسبت به خرداد پارسال است؛ به طوری که هر کیلو از این کالا به طور متوسط ۱۲۷ هزار تومان در خرداد سال گذشته قیمت خورده که به ۱۶۶ هزار تومان در اردیبهشت و ۱۹۳ هزار تومان در خردادماه رسیده است. هر کیلو گوشت گاو و گوساله در ماه پیش تا بیش از ۲۳۸ هزار تومان هم فروش رفته است.
اما وضعیت قیمت مرغ نشان دهنده رشد ۶۸.۴ درصدی آن در خرداد امسال است. هر کیلو مرغ در این ماه به طور متوسط ۴۵ هزار و ۶۰۰ تومان و حتی تا ۵۱ هزار و ۴۰۰ تومان فروش رفته است. این کالا در خرداد پارسال حدود ۲۷ هزار تومان و در اردیبهشت امسال ۳۴ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت داشته که بیانگر رشد ۳۲.۵ درصدی در فاصله اردیبهشت تا خرداد است.