شرایط جهانگیری برای انتخابات در رسانه نزدیک به دولت+چزئیات بیشتر
اسحاق جهانگیری شانس نخست اصلاح طلبان برای انتخابات ۱۴۰۰ است. رویداد۲۴ ظرفیت جهانگیری را در محورهای «قابلیت اجماع»، «رایآوری»، «شناخت سیاست خارجی»، «اقتصاد» «و ارتباط با حاکمیت» را بررسی کرده است.
هرچه به زمان ثبت نام کاندیداها در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیک میشویم، تب و تاب احزاب برای معرفی کاندیداهای نهایی بیشتر میشود. اصلاح طلبان تاکنون به صورت رسمی کاندیدای نهایی خود را معرفی نکردهاند اما ظاهرا افرادی همچون اسحاق جهانگیری یا محمدرضا عارف به عنوان گزینه اصلی معرفی شود.
اسحاق جهانگیری در این مدت یکبار در کلاب هاوس حاضر شد و اعلام کرد اگر بر سر او به اجماع برسند، او کاندیدا خواهد شد. جهانگیری پدیده انتخاباتی سال ۹۶ بود؛ معاون اولی که در قامت کاندیدای پوششی حسن روحانی وارد رقابت شد و در مناظرهها خوش درخشید. جهانگیری در آن زمان آنقدر با صراحت سخن گفت که بسیاری دلشان میخواست در لحظه آخر حسن روحانی به نفع او کنار بکشد. اما شرایط جهانگیری آن روز با اکنون تفاوت بسیار دارد؛ چه آنکه دو موضوع «دلار جهانگیری» و «پرونده برادرش» در همین سالها اتفاق افتاد و در جایگاه او تاثیر زیادی گذاشت. با این حال اصلاح طلبان همچنان معتقدند میتوانند از ظرفیتهای اسحاق جهانگیری استفاده کنند. اما سوال مهم این است که شرایط جهانگیری برای ورود به انتخابات چگونه است؟
رویداد۲۴ ظرفیت جهانگیری را در محورهای «قابلیت اجماع»، «رایآوری»، «شناخت سیاست خارجی»، «اقتصاد» «و ارتباط با حاکمیت» را بررسی کرده است.
اسحاق جهانگیری و فاکتور اجماع
علی صوفی وزیر دولت خاتمی درباره وضعیت اجماع اصلاح طلبان روی اسحاق جهانگیری به رویداد۲۴ گفته «شرایط اجماع را جبهه اصلاحات ایران که متشکل از احزاب اصلاح طلب است تعیین میکنند، بنابراین هنوز مشخص نیست که جبهه اصلاحات ایران چه ارزیابی در خصوص کاندیداها خواهد داشت و چه نتیجهای به همراه خواهد داشت. نه تنها در رابطه با آقای جهانگیری بلکه در رابطه با همه کاندیداها شرایط همین است.
محمدعلی نمازی عضو حزب کارگزارن و فعال سیاسی نیز به رویداد۲۴ گفته از لحاظ رزومه و شرایط لازم برای عهده دار شدن مسئولیت ریاست جمهوری، در بین همه کاندیداهای احتمالی که مطرح هستند، هیچ یک روزمه آقای جهانگیری را ندارند. او کار خود را از فرمانداری شروع و بعد از آن استانداری و بعد وزارت و معاون اولی را در کارنامه خود داشتند و به نوعی همه مسئولیتهای اجرایی را عهدهدار بودهاند.
او گفته احزاب نظر مساعدی روی جهانگیری دارند و آنهایی که روی او نظر مساعدی ندارند معتقدند جهانگیری دور دوم را با دولت روحانی ادامه داد در حالی که براساس گفتههای خود جهانگیری اختیاری در دولت نداشته است و از همین با توجه به همراهی جهانگیری با دولت در دور دوم، میزان رای آوری او کمتر شده است.
میزان رای جهانگیری در انتخابات ۱۴۰۰ چقدر است؟
محمدجواد حق شناس درباره احتمال رایآوری اسحاق جهانگیری در انتخابات ۱۴۰۰ به رویداد۲۴ گفت: بر اساس نظرسنجیهای موجود، به نظر میرسد که آقای جهانگیری در این خصوص باید تلاش بسیاری داشته باشد تا بتواند آرا مخاطبان و رای دهندگان را به سمت خود جذب کند. به نظر میرسد اگر آقای جهانگیری بعد از حضور در فضای انتخاباتی سال ۹۶ که سرمایه اجتماعی خوبی را هم برای خود جمع کرده بودند، باید از دولت فاصله میگرفتند، اما به مرور در دوره دوم دولت روحانی و خصوصا عملکرد حلقه نزدیکان روحانی متشکل از واعظی و نوبخت و کاهش نقش او در دولت که به گفته خودشان اختیار تغییر منشی دفترشان را هم ندارند. ماندن در جایگاه و نقش معاون اولی دیگر کاربردی برای او نداشت و همین باعث ریزش آرای او در افکار عمومی شد.
نمازی معتقد است شرایط برای رای آوری جهانگیری در جامعه سخت باشد زیرا مهمترین مانع رای آوری او را هم همکاری در دولت دوم روحانی است. او باید به نشانه اعتراض از دولت خارج میشد، اما ماند و از عملکرد دولت دفاع کرد. خصوصا اینکه مسئولیت ارز ۴۲۰۰ تومنی هم به دوش جهانگیری افتاد. بحث برادرش هم روی رای آوری آقای جهانگیری تاثیر دارد.
ارتباط جهانگیری با حاکمیت چقدر است؟
حق شناس با تاکید براینکه جهانگیری در بحث ارتباط با حاکمیت وضعیت مطلوبی دارد، گفت: در میان مجموعه اصلاحطلبان، به نظر میرسد جهانگیری از کانال ارتباطی خوبی برخوردار است.
صوفی عضو حزب اتحاد ملت، با بیان اینکه جهانگیری اکنون عضوی از حاکمیت است، تصریح کرد: او از این نظر مشکلی ندارد و ارتباط خوبی هم با رهبری و حاکمیت دارند. اکنون معاون اول رئیس جمهور و عضوی از حاکمیت است.
نمازی گفته جهانگیری عملکرد خوبی داشته است، ضمن اینکه برخی مواقع از حاکمیت هم انتقاداتی داشته اما ارتباط خوبی با رهبری دارد.
شناخت جهانگیری از سیاست خارجی چقدر است؟
حق شناس با بیان اینکه جهانگیری در بحث سیاست خارجی مشکلی ندارد، گفت: ایشان اگر بخواهد در جایگاه ریاست جمهوری افکار عمومی را با خود همراه کند، میتواند در این بخش روی همکاری و همراهی آقای ظریف در نقش وزیر خارجه خود حساب کند. اما صوفی معتقد است که اسحاق جهانگیری تجربه مستقیمی در سیاست خارجی ندارد.
نمازی نیز بر این باور است که جهانگیری حامی تنشزدایی در سیاست خارجی است و معاون اولی او در گسترش و شناخت سیاست خارجی بیتاثیر نبوده است و در این رابطه جز آقای ظریف، از سایر گزینههای مطرح احتمالی دست پُرتری دارند.
جهانگیری سیاست داخلی را میشناسد؟
حق شناس معتقد است جهانگیری در بحث سیاست داخلی نسبت به روحانی رویکرد مناسبتری را دارد زیرا هم در استانداری سابقه کار داشته و هم در جهاد سازندگی فعالیت داشته و به نظر میرسد اطلاعات و تسلط او در مسائل داخلی در مقایسه با آقای روحانی، نمره بالاتری دارد.
نمازی با بیان اینکه جهانگیری در موضوع سیاست داخلی شرایط بسیار خوبی دارد و شناخت خوبی هم نسبت به احزاب و جریانها دارد، گفت: او شم مدیریتی خوبی هم دارد. در زمانی که او استاندار و وزیر بودند، رابطه بسیار خوبی با مجلس هم داشتند.
اقتصاد، نقطه قوت اسحاق جهانگیری است؟
حق شناس با اشاره به اینکه نقطه قوت اسحاق جهانگیری بحث اقتصاد است، گفت: حضور در موقعیت وزارت صنایع و معادن به عنوان فردی است که فهم و درک درستی از اقتصاد دارد و این بخش میتواند نقطه قوت او باشد.
محمدعلی نمازی نیز گفته او در این موضوع چه زمانی که نماینده بوده، چه زمانی که وزارت صنایع و معادن بوده و چه زمانی که معاون اول بوده، توانسته عملکرد خوبی داشته باشد. او در این ۸ سال امور اقتصادی را تا حد زیادی به عهده داشته و درگیر این موضوع بوده است.
منبع:رویداد 24