خواص سیر را بدانید + جزئیات مهم
سیر با وجود داشتن فواید زیادی برای سلامتی ، ضرر هایی را نیز به همراه دارد.

خانم اینا زایکینا متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: مقادیر زیاد سیر نباید توسط افراد مبتلا به زخم معده ، پانکراتیت ، بیماری سنگ صفرا مصرف شود. این به این دلیل است که سیر ترشح آب معده و صفرا را تحریک می سازد که می تواند علائم بیماری ها را تشدید کند.
پیش از این ، خانم النا گوبکینا، متخصص غدد درون ریز روش های پخت و خوردن سیب زمینی را مورد ارزیابی قرار داده بودبه گفته وی ، نباید سیب زمینی با پوست خورد ، زیرا مواد مضر خاک و هوا در آن انباشته می شوند .
به گفته پزشک ، بهتر است سیب زمینی پوست کنده را بجوشانید یا بخارپز کنید ، زیرا در این حالت سیب زمینی حداکثر مقدار مواد مفید پتاسیم ، سدیم ، ویتامین ب 6 را می دهد.
۱. حاوی ترکیبی به نام آلیسین با خواص دارویی بالقوه
سیر گیاهی از تیرهی آلیوم (پیاز) بوده و ارتباط نزدیکی با پیاز، موسیر، و ترهفرنگی دارد. این گیاه در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند و بهخاطر بوی قوی و طعم خوشمزهاش، یک چاشنی محبوب در آشپزی است. بااینحال، در طول تاریخ باستان کاربرد اصلی سیر بهخاطر خواص سلامتی و دارویی آن بوده است. اسناد این موضوع بهخوبی در تمام تمدنهای مهم از جمله مصریها، بابلیها، یونانیها، رومیها و چینیها ثبت شده است.
تمام «انتهای گیاه» یک بوتهی سیر و هر قطعهی آن یک حبه نامیده میشود. در هر بوتهی سیر تقریبا ۱۰ تا ۲۰ حبه وجود دارد. ما اکنون میدانیم خواص سیر برای سلامتی بهعلت ترکیبات گوگردی است که وقتی سیر خرد، له یا جویده میشود، بهوجود میآید. سیر ترکیبی به نام آلیسین دارد و بوی متفاوت سیر بهخاطر همین ترکیب است.
آلیسین از طریق دستگاه گوارش وارد بدن میشود و به تمام بدن میرود، و تأثیرات بیولوژیکی قوی اعمال میکند (که کمی به این تأثیرات خواهیم پرداخت).
بهطور خلاصه: سیر گیاهی از خانوادهی پیاز است و بهخاطر کاربردش در آشپزی و خواص مفیدش برای سلامتی پرورش داده میشود. سیر سرشار از ترکیبی گوگردی به نام آلیسین است که گفته میشود بیشترین فواید سلامتی و خواص سیر از این ترکیب نشأت میگیرد.
۲. بسیار مغذی است اما کم کالری
تکتک کالریهای سیر بینهایت مغذی است. ۲۸ گرم سیر برای هر نفر حاوی این مواد مغذی است:
منگنز: ۲۳ درصد نیاز بدن در هر روز؛
ویتامین ب۶: ۱۷ درصد نیاز بدن در هر روز؛
ویتامین سی: ۱۵ درصد نیاز بدن در هر روز؛
سلنیوم: ۶ درصد نیاز بدن در هر روز؛
فیبر: ۶ گرم؛
و مقادیر مناسب کلسیم، مس، پتاسیم، فسفر، آهن، ویتامین B1.
همچنین سیر حاوی مقادیر جزیی از مواد مغذی دیگر هم هست. درواقع، تقریبا مقادیری از تمام چیزهایی که نیاز داریم، در سیر یافت میشود. این فواید با مصرف ۴۲ کالری، به همراه ۸/۱ گرم پروتئین و ۹ گرم کربوهیدرات به بدنمان میرسد.
بهطور خلاصه: کالری سیر کم بوده و سرشار از ویتامین C، ویتامین B6 و منگنز است. همچنین حاوی مقادیر مناسبی از سایر مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است.
۳. خواص سیر برای درمان سرماخوردگی
گفته میشود سیر بهعنوان یک مکمل در بالا بردن عملکرد دستگاه ایمنی مؤثر است.
یک پژوهش بزرگ ۱۲ هفتهای نشان داد مصرف روزانهی سیر بهعنوان مکمل غذایی، تعداد گزارشهای سرماخوردگی کسانی را که سیر مصرف کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل پژوهش، ۶۳ درصد کاهش داد. همچنین مدت مشاهدهی علائم سرماخوردگی بهطور متوسط در گروه کنترل پژوهش ۵ روز بود، اما در گروه مصرفکنندگان سیر به ۱.۵ روز رسید و کاهشی ۷۰ درصدی داشت.
پژوهش دیگری نشان دادهاست دوز بالای عصارهی سیر (۲.۵۶ گرم در روز) میتواند تعداد روزهای ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا را ۶۱ درصد کاهش دهد.
بهطور خلاصه: سیر بهعنوان یک مکمل غذایی به پیشگیری و کاهش وخامت آنفلوانزا و بهبود سرماخوردگی کمک میکند.
۴. کاهش فشار خون
سیر فشار خون را کاهش می دهد.
بیماری های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته قلبی بزرگترین قاتلهای دنیا هستند. فشار خون بالا یا همان هایپرتنشن، یکی از مهمترین عوامل این بیماریهاست. پژوهشهای انسانی نشان داده است، سیر بهعنوان یک مکمل غذایی تأثیر چشمگیری در کاهش فشار خون افراد مبتلا به فشار خون بالا دارد.
در یک پژوهش، عصارهی سیر در دوز ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیگرم در یک دورهی ۲۴ هفتهای به اندازهی داروی آتنولول در کاهش فشار خون مؤثر بود. دوز سیر بهعنوان مکمل غذایی باید نسبتا بالا باشد تا اثرات مطلوب داشته باشد. میزان آلیسین مورد نیاز بدن حدودا برابر با ۴ حبهسیر در روز است.
بهطور خلاصه: ظاهرا دوز بالای سیر، فشار خون کسانی را که مبتلا به فشار خون بالا هستند، کاهش میدهد. در برخی موارد، تأثیر این مکمل غذایی میتواند به اندازهی داروهای مرسوم مؤثر باشد.
۵. پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی
سیر در کاهش کلسترول کل و کلسترول الدیال (کلسترول بد) و پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی مؤثر است. برای کسانی که کلسترول بالا دارند، ظاهرا سیر بهعنوان یک مکمل غذایی، کلسترول کل و یا الدیال را حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش میدهد.
اگر بهطور خاص الدیال (کلسترول بد) و اچدیال (کلسترول خوب) را بررسی کنیم، ظاهرا سیر، الدیال را کاهش میدهد اما تأثیر اثباتشدهای روی اچدیال ندارد.
بهنظر نمیرسد سیر سطح تریگلیسرید را، که عاملی خطرناک برای بیماری قلبی است، کاهش دهد.
بهطور خلاصه: بهنظر میرسد سیر بهعنوان یک مکمل کلسترول کل و الدیال را کاهش میدهد؛ خصوصا در کسانی که کلسترول بالا دارند. ظاهرا سیر روی کلسترول اچدیال و تریگلیسرید اثر ندارد.