چیلر خانگی چیست؟
همان طور که از نام چیلر خانگی پیداست، این نوع چیلرها برای استفاده در ساختمان های آپارتمانی، ویلایی، اداری و یا هتل ها طراحی و تولید می شوند و معمولا ظرفیت سرمایشی این دستگاه ها در محدوده 2 تا 30 کیلووات قرار می گیرد. واحد دیگری که به منظور بیان ظرفیت سرمایشی چیلرها استفاده می شود، تن تبرید (Ton of Refrigeration) است. برای نوشتن مقاله چیلر خانگی چیست از سایت آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل کمک گرفته ایم.
تاریخچه استفاده از چیلر
پیشینه استفاده از این واحد اندازه گیری به صنعت تولید یخ باز می گردد. هر تن تبرید میزان حرارتی است که یک تن یخ (منظور از یک تن یخ، یک تن کوچک یخ معادل 907 کیلوگرم یخ است) با دمای صفر درجه سانتی گراد دریافت می کند تا به آب صفر درجه سانتی گراد تبدیل شود.
هر تن تبرید معادل 3.5 کیلووات است. به طور کلی چیلر هایی با ظرفیت کمتر از 10 تن تبرید همگی در دسته چیلرهای خانگی قرار می گیرند.
چیلرهای خانگی به چه صورت کار می کنند؟
طرز کار مینی چیلر یا همان چیلر خانگی تفاوتی با چیلر معمولی ندارد. در این سیستم کمپرسور ماده مبرد را متراکم کرده و به سمت کندانسور ارسال می کند. ماده مبردی که معمولا در چیلرهای تراکمی استفاده می شود یکی از گازهای R410A، R134A، R407C، R404A، و ... است. مبردی که وارد کندانسور می شود دارای فشار بسیار زیادی است.
در این قسمت طی فرایند تقطیر و به وسیله فن های دمنده تعبیه گردیده، گرمای خود را از دست داده و به محیط منتقل می کند و سرانجام به مایع تبدیل می شود. در مرحله بعد مبرد وارد شیر انبساط شده و دچار افت فشار و دما می شود.
مرحله بعد مقصود نهایی این سیکل است و آن چیزی نیست جز تولید آب سرد. در این مرحله آبی که از فن کویل ها بازگشت داده شده اند درون اواپراتور گردش می کنند و سپس گرمای خود را از دست داده و سرد می شوند و مجددا به فن کویل ها ارسال شده تا هوای خنک را برای ما به ارمغان آورند.
مبرد با جذب گرمای آب به حالت گازی شکل تبدیل شده و سپس وارد کمپرسور می شود. این سیکل دائما تکرار خواهد شد.قلب تپنده چیلرهای خانگی کمپرسور آن است.
چیلرهای خانگی به چند دسته تقسیم می شوند؟
چیلرهای خانگی به دو دسته چیلرهای یک پارچه ( یا تک فاز) و چیلرهای دو پارچه تقسیم می شوند. در چیلرهای یک پارچه تمام اجزای سیستم که شامل کمپرسور، کندانسور، منبع انبساط و پمپ هستند درون یک محفظه قرار می گیرند و دستگاه به شکل یک پارچه روی پشت بام، حیاط و یا تراس نصب می شود.
چیلرهای خانگی برای چه متراژی پیشنهاد می شوند؟
برای تامین سرمایش محیط هایی با متراژ کم (فضاهای مسکونی یا اداری) گزینه های زیادی وجود دارد. بنابراین با بررسی ویژگی های هر یک از این روش ها می توان بهترین انتخاب و تصمیم گیری را اتخاذ کرد.
چیلرهای خانگی برای فضاهایی با متراژ بین 150 تا 300 متر مربع استفاده می شوند و برای متراژهای بالای 300 متر مربع نیز از چیلر مرکزی استفاده می کنند.
از رقیبان جدی سیستم های سرمایشی در متراژهای بین 100 تا 150 متر همین داکت اسپلیت ها هستند ولی در متراژهای بالای 150 متر بی شک چیلرهای خانگی یکه تاز و بی رقیب خواهند بود.
پیشنهاد آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل برای مطالعه بیشتر در خصوص تفاوت چیلر و داکت اسپلیت: "تفاوت های چیلر و داکت اسپلیت"
قیمت چیلر خانگی
به منظور خرید چیلر خانگی، پارامتر قیمت یکی از مهم ترین عوامل است. قیمت چیلرها با توجه به ظرفیت سرمایشی، برند تولید کننده و ... متفاوت هستند. در فروشگاه های اینترنتی مثل دیجی کالا نمی توانید قیمت چیلر خانگی را پیدا کنید و آنها را با هم مقایسه کنید. چرا که اکثر چیلرهای خانگی به صورت سفارشی برای مشتریان تولید و یا وارد می شوند.
ولی اگر بخواهید یک قیمت حدودی از این سیستم ها داشته باشید و احیانا با بودجه خود مقایسه کنید در ادامه برای آگاهی از قیمت چهار چیلر به صفحه خرید چیلر آرتانسیم تولیدکننده داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل مراجعه نمایید. دقت داشته باشید قیمت این چیلرها بر اساس تاریخ انتشار مقاله درج گردیده اند و ممکن است در نوسان باشد.
مزایای چیلر های خانگی
- چیلرهای خانگی برای تمامی شهرها مناسب و با اکثر اقلیم های آب و هوایی سازگار هستند. در مناطقی که رطوبت هوا بالاست، نمی توان از کولرهای آبی استفاده کرد اما چیلرهای خانگی به دلیل اینکه هوای مرطوبی را تولید نمی کنند برای چنین مناطقی مناسب هستند. همچنین گرمای نهان فضا را به خود جذب کرده و هوای مطلوب تری را ایجاد می کنند.
- چیلرهای خانگی به صورت هوا خنک طراحی می شوند و به همین دلیل به آب نیاز نداشته و مقرون به صرفه هستند. در حالی که کولرهای آبی علاوه بر برق، آب زیادی را مصرف می کنند. در نتیجه در مناطق گرم و خشک که کمبود منابع آب وجود دارد می تواند گزینه مناسب تری باشد. علاوه بر این چیلرهای خانگی در مصرف برق نیز صرفه جو هستند.
- با به کار گیری این سیستم، از کانال کشی و هزینه های بالای آن بی نیاز خواهیم بود.
- از این دستگاه می توان در تمام فصول گرم و سرد سال استفاده کرد و به راحتی سرمایش و گرمایش ساختمان را تامین نمود.
- در محل نصب محدودیت خاصی ندارند. این سیستم را می توان در حیاط خلوت، پشت بام، بالکن یا تراس نصب کرد در حالی که کولرهای آبی را بایستی بر روی پشت بام نصب کرد تا عملکرد مطلوب خود را داشته باشند.
- راه اندازی این سیستم ما را از تجهیزات اضافه تری مثل برج خنک کننده (cooling tower) و هواساز بینیاز می کند.
معایب چیلر های خانگی
هر دستگاهی در کنار مزیت هایی که دارد، دارای عیب هایی نیز است. در ادامه معایت چیلرهای خانگی را بررسی خواهیم کرد.
- هزینه نصب، سرویس و نگهداری این سیستم به مشابه سایر سیستم های سرمایشی بالا تر است. چرا که به دانش بیشتری برای این کار نیاز دارد و لازم است یک متخصص راه اندازی سیستم را انجام دهد.
- چیلرهای خانگی ظرفیت سرمایشی محدودی دارند. در نتیجه برای هر فضا با هر ابعادی مناسب نیستند. بنابراین پیش از تهیه چنین سیستمی بایستی با یک کارشناس خبره مشورت نمود.
کلام آخر
چیلرهای خانگی از انواع سیستم های تهویه مطبوع محسوب می شوند که وظیفه ایجاد سرمایش را بر عهده دارند. در این دستگاه ها از یک سیکل تبرید تراکمی هوا خنک استفاده می شود. به دلیل هوا خنک بودن و عدم نیاز به آب باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.
از این سیستم ها می توان در فضاهای کوچک استفاده کرد و همواره ما را از استفاده ی همزمان چندین کولر، اسپلیت و ... بی نیاز می کند. پیش از انتخاب و تصمیم گیری در مورد ایجاد سیستم گرمایشی و سرمایشی برای منزل خود با کارشناسان متخصص آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل در این زمینه مشورت کنید تا بتوانید مناسب ترین سیستم را برگزینید.