خبر بد
روزهای سخت برای قیمت گوشت در راه است
یک فعال بازار نهاده دامی: مسئولین جهاد کشاورزی به چشم دیدند که با حذف توزیعکنندگان رسمی، چه بلایی بر سر توزیع و تولید نهاده آمد. واسطههای زیرزمینی، بازار سیاه نهادهها را در اختیار گرفتهاند. مطمئن باشید که به زودی واردکننده گوشت و تخممرغ میشویم.
قیمت مرغ همچنان حدود ۴۰ هزار تومان است. علت اصلی، کاهش تولید پرورشدهندگان به خاطر گرانی تاریخی خوراک دام و طیور است. البته بیشتر مسئولان و مدیرانِ سازمانهای ذیربط، گرانی شدید و بیسابقه نهادههای دامی را نمیپذیرند. آنها میگویند که قیمتها در سامانه بازارگاه، تغییری نکرده است. البته نمیگویند یا نمیپذیرند که پرورشدهندگان فقط یک سوم نیاز خود را از طریق این سازوکار تامین میکنند. واقعیت آن است که اکنون قیمت نهاده در بازار آزاد مشخص میشود؛ بنابراین سوال صحیح آن است که بپرسیم چرا قیمت نهاده و به دنبال آن قیمت انواع گوشت، لبنیات و انواع محصولات پروتئینی، نجومی شد؟ به نظر میرسد که سرنخ ماجرا به چند سال قبل و نوع عملکرد وزارت جهاد کشاورزی برمیگردد. برای بررسی بیشتر این موضوع با یکی از فعالان بازار نهاده به گفتگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
آغاز تفتیش بازار از دو سال قبل
یکی از فعالان بازار نهاده دام و طیور در گفتگو با گسترشنیوز گفت: «برای بررسی و تحلیل دلیل گرانی و کمبود شدید نهاده و انواع مختلف گوشت باید به چند سال قبل بازگشت. بالغ بر دو سال از تشکیل دفتر نظارت بر توزیع نهادههای دامی میگذرد. تقریبا از شهریور سال 97 بود که تماسهای این دفتر و استعلام قیمت و تحویل نهاده از تولیدکنندگان دام و طیور شروع شد. در آن روزها همه اعضای صنف توزیعکنندگان نهاده اعتراض کردند که مگر چه اتفاقی افتاده که این گونه به بررسی قیمتها و وضعیت تحویل کالا پرداخته شده است؟ مگر از این صنف رسمی کشور چه اشتباهی سرزده که این چنین به تفتیش بازار پرداختهاید؟ در جواب این سوالات منطقی، چه ایرادات عجیب و غریبی که گرفته نشد و چه تهمتهایی ناروایی که به اعضای صنف زده نشد!».
وی در تشریح بیشتر این موضوع اظهار داشت: «وضعیت روز به روز بدتر و حلقه فشار و محاصره، تنگتر شد تا جایی که امروز میتوان گفت توزیعکنندگان به طور کامل حذف شدهاند. اعضای این صنف همواره، همراه و یاور و شریک تولیدکننده بوده و بقای خود را در بقای تولیدکننده میدیدند؛ بنابراین با حذف آنها نه تنها خسارت فراوانی به حداقل ۳۰۰۰ نیروی کارِ شاغل در این بخش وارد شد بلکه تولیدکنندگان هم متحمل ضرر و خسارت به مراتب بیشتری شدند.
در طول نزدیک به نیم قرن که صنف توزیعکنندگان، وظیفه تامین و توزیع نهاده را برعهده داشت نهاده ارزان و باکیفیت به خوبی در اختیار تولیدکنندگان قرار میگرفت. واقعیت آن است که تمام واردکنندگان و تولیدکنندگان این صنف را یاور خود میدانستند و همواره تاکید داشتند که اگر این صنف نبود توان مدیریت و عملیاتی کردن نهاده ها وجود نداشت. برای بررسی این ادعا کافی است با خود پرورشدهندگان صحبت شود».
بازار در کنترل واسطههای زیرزمینی
وی در ادامه تصریح کرد: «وعدههای توخالی مسئولین جهاد کشاورزی را میشنویم. با این حال ۳ ماه از حذف کامل توزیع کنندگان میگذرد و شاهد آن هستیم که واسطههای زیرزمینی، بازار سیاه نهادهها را در اختیار گرفتهاند. آنها محصولات را به ۴ برابر قیمت مصوب در اختیار تولیدکننده قرار میدهند. آن روزهایی که مسئولین نظارت بر توزیع کالا؛ توزیعکنندگان را واسطه زالوصفت میخواندند معنی حرفشان را نمیفهمیدم اما امروز با دیدن این بازار سیاه به معنای واقعی این کلمه پی بردم. به هیچ وجه باورم نمیشد که روزی چنین تفاوت قیمتی ایجاد شود. اما مثل اینکه متخصصانی وجود دارند که کارشان همین است».
وی افزود: «مسئولین جهاد به چشم دیدند که با حذف توزیعکنندگان، چه بلایی بر سر توزیع و تولید نهاده آمد. اکنون برای من سوال است که چرا مسئولان جهاد کشاورزی بعد از این تجربه تلخ و شکستخورده، به احیای این صنف نمیپردازند و در جهت جبران قدمی برنمیدارند؟ آنها منتظر هستند که کمر تولیدکنندگان زیر بار این فشار بشکند. مطمئن باشید که به زودی واردکننده محصولات لبنی و گوشت و تخممرغ میشویم».