راهنمای خرید کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری یک کلید الکترومکانیکی خودکار است که در جهت حفاظت از مدارهای الکتریکی در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار موجود بر جریان، استفاده می شود. یک وسیله مهم و حساس که پیمانکاران برق، صاحبان مشاغل و سازندگان ساختمان با استفاده از آن مخاطرات برقی ساختمان را کاهش می دهند. برای خرید کلید مینیاتوری لازم است به نکاتی توجه کرده تا یک کلید استاندارد و اصل را خریداری کنید.
نکات مهم در کلید مینیاتوری
خطرات برقی ساختمان می تواند خسارت جانی و مالی به همراه داشته باشد؛ به همین سبب باید از یک کلید مینیاتوری مناسب استفاده کنید تا این خطرات را به حداقل برسانید. مالکان ساختمان و مشاغل در صورت عدم توجه و استفاده از این وسیله ممکن است خسارت های مالی زیادی را محتمل شوند. لازم است دقت داشته باشید که کلید مینیاتوری باید اصل و استاندارد باشد. بر روی این کلید یک عدد برچسب جریان نامی وجود دارد که حداکثر جریانی را نشان می دهد که کلید می تواند به طور مداوم تحمل کند. بهتر است پیش از خرید محصول با کارشناسان مشاورت کنید تا گزینه مناسبی را انتخاب نمایید. در ادامه نکات مهم دیگر را بررسی خواهیم کرد.
تیپ های کلید مینیاتوری
-
در زمان خرید کلیدهای مینیاتوری باید به تیپ آن دقت کنید. این کلید در 5 گروه B, C, D, K و Z می تواند قرار گیرد. هر تیپ واکنشی متفاوت نسبت به اضافه بار جریان دارد.
-
تیپ B: مناسب برای مدارهای خانگی و تجاری، واکنش نسبت به اضافه بار در حدود 3 تا 10 ثانیه
-
تیپ C: قابل استفاده در مدارهایی که بارهای القایی دارند، این نوع کلید در زمانی حدود 0.2 تا 1 ثانیه نسبت به اضافه بار واکنش می دهد.
-
تیپ D: در مدارهایی که بار مقاومتی دارند استفاده می شود و سرعت عملکرد آن در حدود 10 تا 30 ثانیه است.
-
تیپ K: در خطوط انتقال برق و مدارهایی که بار متناوب دارند، استفاده می شود و زمان واکنش آن در حدود 0.1 تا 0.5 است.
-
تیپ Z: قابل استفاده در مدارهای الکترونیکی و مدارهایی که دارای بار متناوب با فرکانس بالا هستند. زمان واکنش آن در حدود 0.01 تا 0.1 ثانیه خواهد بود.
نوع اتصال کلید های مینیاتوری
کلید مینیاتوری می توانند به صورت پیچی، پرسی یا بدون پیچ باشند. نوع کلید پیچی یکی از رایج ترین نوع کلید مینیاتوری است. نوع پرسی اغلب برای سیم های کوچک استفاده می شود و در مقابل نوع بدون پیچ برای سیم های بزرگ تر مناسب خواهد بود. در زمان انتخاب کلید مناسب بهتر است به تیپ، نوع اتصال و تعداد پل کلید توجه کرده و نظر متخصصان را در این زمینه جویا شوید.
جرقه گیر کلیدهای مینیاتوری
جرقه گیر یکی از بخش های مهم در کلید مینیاتوری است. در صورتی که این قطعه وجود نداشته باشد، هزینه قطعه کاهش پیدا خواهد کرد. کاهش هزینه همواره یک گزینه بهتر نیست و عدم وجود جرقه گیر مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. وظیفه این بخش از کلید آن است که در زمان قطع، جرقه ایجاد شده را به جرقه های کوچک تر تقسیم کند. یکی از راه های ساده برای تشخیص آن که کلید دارای جرقه ای گیر است یا خیر، بررسی وزن آن خواهد بود. اغلب کلیدهای بدون جرقه گیر وزن کمی دارند.
یک کلید مینیاتوری چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
برندها و انواع مختلفی از کلیدهای مینیاتوری را در بازار مشاهده خواهید کرد. انتخاب یک کلید کارآمد و مناسب، در میان مدل های موجود می تواند پیچیده باشد. در این بخش قصد داریم تا به ویژگی های مهم یک کلید نوع مینیاتوری خوب اشاره کنیم:
-
بدنه کلید باید توان تحمل اضافه بار و اتصال کوتاه را داشته باشد.
-
باید با درجه حفاظت تابلو هماهنگ باشد و باعث کاهش درجه حفاظت تابلو نشود.
-
این نوع کلید باید از نوع حرارتی - مغناطیسی باشد.
-
محفظه کلید باید به خوبی مهر و موم شده باشد تا به عنوان محافظ به خوبی عمل کند.
-
ترمینال های آن باید به گونه ای قرار گرفته باشند که پراکندگی سیم رخ ندهد.
-
بخش انتهای آچارخور پیچ کلید، باید گرد و بدون صدمه باشد.
یکی از محبوبترین شرکت های تولید کننده انواع کلید مینیاتوری، شرکت اشنایدرالکتریک است.
استانداردهای کلیدهای مینیاتوری
استاندارد IEC60947 برای کلید های صنعتی و استاندارد IEC60898 برای کاربردهای مسکونی باید در کلید های مینیاتوری رعایت شوند. کلیدهای تولید شده توسط سازمان ملی استاندارد و سازمان توانیر بررسی می شوند و در صورتی که با استانداردهای لازم تطابق داشته باشند، مهر استاندارد را دریافت می کنند. طبق استاندارد ملی یک کلید مینیاتوری تحت آزمون های مختلفی از جمله آزمون افزایش دما، آزمون مقاومت در برابر ضربه و آزمون حفاظت در برابر خطر برق گرفتگی قرار خواهد گرفت.
خرید کلید مینیاتوری
همواره در زمان خرید کلید به وضعیت ظاهری آن دقت کنید. این قطعه را حتما از یک فروشگاه معتبر تهیه کرده و از خرید کلیدهای ارزان قیمتی که اصالت و ضمانت ندارند خودداری کنید. تمامی مشخصات فنی کلید را بررسی کرده و مدلی را انتخاب کنید که با پروژه شما هماهنگی لازم را داشته باشد. پیش از خرید با کارشناسان و فعالان این حوزه مشاوره کنید تا بهترین گزینه را انتخاب نمایید.