نقد و بررسی فنی فوتون ساوانا
زمانی که بازار ایران از عدم تنوع در سگمنت شاسی بلندهای آفرودی بسیار رنج میبرد، محصولی برای بازار در نظر گرفته شد که بر اساس ساختار و شاسی فوتون تانلند وانت طراحی شده بود. این خودرو که فوتون ساوانا نام داشت، یک شاسی بلند دو محور واقعی با تواناییهای آفرود قابل توجه بود که از پیشرانهای فراتر از زمان خود بهره میگرفت.
این شاسی بلند از سوی شرکتی تحت عنوان عظیم خودرو صورت گرفت. پیش از آن نسخه وانت این شاسی بلند با نام تونلند، از سوی شرکت دولتی ایران خودرو دیزل (زیرمجموعه تجاری گروه خودروسازی ایران خودرو) به بازار عرضه شد. اتوموبی عرضه کننده لوازم یدکی فوتون می باشد.
مزایا و معایب ساوانا
- جثه قلدر و آفرودی
- فضای جادار داخلی
- پیشرانه قدرتمند
- توان آفرود قابل توجه
- اعتبار جهانی برند در میان برندهای چینی
- عرضه بسیار محدود
- محدودیت خدمات پس از فروش
- طراحی خارجی و داخلی قدیمی
- شکست خودرو در بازار ایران
مشخصات فنی فوتون ساوانا
در دورانی که برندهای مطرح و درجه یک چینی در راه بازار ایران بودند، قرعه مونتاژ ساوانا از برند فوتون به نام شرکت عظیم خودرو افتاد. اگرچه آن دوران برندهای معتبری نظیر هاوال از شرکت بسیار بزرگ گریت وال چین نیز از سوی گروه خودروسازی بهمن روی خط تولید رفت، اما باید اعتراف کرد که ساوانه به منظور تامین خلا بازار شاسی بلندهای آفرودی کشور و در سگمنتی بسیار حساس و ناب وارد بازار کشور شده بود.
اما عظیم خودرو نتوانست پروژه ساوانا را به سرانجام برساند. شاید نتوان شکست در راستای عرضه مدل ساوانا را با شکست برندهای نامی چون هوندا و سوبارو در بازار ایران یکسان دانست اما باید معترف شد که در میان برندهای چینی درجه یکی که در آن دوران (حدود سال ۱۳۹۷) و در بازه پیش از تحریمها در راه ایران بودند، شکست برند فوتون با نام ساوانا (همانند شکست برند هاوال)، یکی از دلخراشترین شکستها در میان برندهای چینی بود. فوتون از معدود برندهای چینی است که در برخی از کشورهای بزرگ جهان از جمله استرالیا، شعبه فروش دارد. در ایران نیز اتوموبی نمایندگی لوازم یدکی ساوانا و دیگر مدل های شرکت فوتون می باشد.
ساوانا بر پلتفرم مشترک با وانت سایز متوسط فوتون تونلند شکل گرفته و در حقیقت نسخه شاسی بلند تانلند به حساب میآمد. اما این خودرو به هیچ عنوان نوین و جدید نبود چرا که عرضه آن به سال ۲۰۱۴ و با طراحی الهام گرفته از تویوتا فورچونر نسل اول (۲۰۰۴-۲۰۱۵) بازمیگشت. در حالی که نسخه وانت این خودرو با نام تانلند با پیشرانه توربو دیزل و در سگمنت خودروهای تجاری سبک به تولید میرسید، ساوانا با یک پیشرانه ۲.۰ لیتری توربو بنزینی تزریق مستقیم با گیربکس اتوماتیک شش سرعت برای بازار ایران در نظر گرفته شده بود که در کنار پیشرانه ۲.۸ لیتری توربو دیزل برند کامینز (مشترک با تانلند)، در حقیقت دومین پیشرانه آپشنال قابل سفارش برای این خودرو به حساب میآمد. شما می توانید لوازم یدکی فوتون تونلند را نیز از اتوموبی تهیه نمائید.
ساوانا همانند تانلند از ساختار شاسی مستقل از اتاق (Body on Frame) بهره میگرفت که برای آفرود حرفهای کاملا مناسب و توانمند بود. سیستم تعلیق این خودرو جناقی مستقل دوبل در جلو و پنج لینک در عقب، دارای سه ردیف صندلی (ظرفیت هفت نفر سرنشین)، مجهز به گیربکس شش سرعت اتوماتیک و سیستم دو دیفرانسیل دارای گیربکس کمکی با عملکرد الکترونیکی و دیفرانسیل عقب لغزش محدود (LSD) مجهز به قفل دیفرانسیل بود.
ترکیب فنی ساوانا با سیستم پاشش سوخت تزریق مستقیم (GDI)، دیفرانسیل لغزش محدود (LSD) و قفل دیفرانسیل آن با توان حرکتی و مانورپذیری بسیار عالی روی آسفالت آن هم در سال ۱۳۹۷، پدیدهای به واقع نوین و ناشناخته برای بازار کشور بود. زمانی که ساوانا پا به بازار کشور گذاشت، اگرچه قدیمی و از مد افتاده به نظر میرسید، اما هیچ رقیبی هم قد و قواره آن وجود نداشت.
حالا پس از گذر بیش از سه سال، رقبایی مشابه اما از برندهای نه چندان معتبر و درجه دو چینی، نظیر دایون Y5 یا JMC S350 در راه بازار کشور هستند که ضمن داشتن ویژگیهای فنی مشابه، به هیچ عنوان از کیفیت و اعتبار مشابه با برند فوتون در جامعه جهانی برخوردار نیستند.
اگر از طرفداران برند فوتون هستید و خودروی ون این برند استفاده می کنید اتوموبی لوازم یدکی ون وانا را با بهترین قیمت عرضه می کند.
طراحی خارجی ساوانا فوتون
اگر احساس میکنید ساوانا برای سال ۱۳۹۷ هم چهرهای قدیمی دارد، درست حس میکنید. الهام ابتدایی طراحی فنی و ظاهری ساوانا، کپی معکوس و برداشت تقریبا مستقیمی از نسل اول تویوتا فورچونر است که طراحی آن به سال ۲۰۰۴ برمیگردد. اما در عین حال ساوانا ظاهری بسیار قلدر، ابعادی درخور توجه و هیکلی آفرودی دارد.
همانطور که ایرانیان پس از عدم تولید خودروهای آمریکایی از سالهای پس از ۱۳۶۰، به دید خودروهای سایز متوسط و سایز بزرگ عادت ندارند، ساوانا (همانند تانلند) به خوبی از دیدگاه ابعادی ایفای نقش کرده و تقریبا از تمامی رقبای داخلی و بیشتر کراساوورهای وارداتی بازار کشور بزرگتر بود، بزرگتری که بیهوده و بلااستفاده نیز نبود.
نمای جلو خودرو همانند پوزه سگ بولداگ، کمی صاف و قلنبه بود اما گلگیرهای بیرون زده و خط شانه ساده در نمای جانبی، چراغهای LED عقب و مخصوصا رعایت شدید تناسبات هندسی که احتمالا از کپی برداری مستقیم از تویوتا به دست آمده بود، ساوانا را به یک شاسی بلند سایز متوسط با طراحی میانهرو بدل کرد که ظاهر آن هرچند قدیمی به نظر میآمد، اما از مد افتاده و تکراری نبود.
طراحی داخلی خودروی ساوانا
نمای داخلی خودرو بسیار بیآلایش، به دور از تزئینات و طراحی خاص، اما کاربردی و متقارن بود. طراحی بخش سیستم مولتی مدیا با نمایشگر ۷.۰ اینچ لمسی و مجوعه ادوات کنترلی مربوط به آن با الهام مستقیم از محصولات نیسان/اینفینیتی سالهای پس از ۲۰۰۰ طراحی شده و تزئینات داخل اتاق جز پلاستیکهای نقرهای در تضاد با تریم داخلی و روکش مشکی رنگ چرم صندلیها همراه نبود.
ویژگیهای رفاهی داخل کابین نیز حتی در آن زمان در سادهترین و ابتداییترین سطح خود قرار داشت، در حالی که همتایان چینی از سگمنت کراساوور به صورت روزمره بر جزئیات تریم داخلی و ابعاد نمایشگرهای لمسی سیستم مولتی مدیا میافزودند، ساوانا با سادهترین ویژگیهای روزمره و کاربردی داخل کابین، تنها بر ویژگیهای آفرودی و جادهای یک خانواده متوسط تمرکز داشت.
با توان فنی جادهای و آفرودی که ساوانا به همراه داشت، تنها با حذف رکابهای جانبی و استفاده از تایرهای گل درشت M/T سایز ۳۲، به سادگی به یک خودرو همه جا رو و خوش قیمت بدل می شد که سهم بازار را در غیاب رقبای همکلاس، به سادگی از آن خود میکرد. لوازم یدکی تونلند فوتون اصلی را نیز از اتوموبی با بهترین قیمت خرید نمائید.