مراقبت بعد از ایمپلنت دندان: تغذیه، کاهش درد و بالا بردن شانس موفقیت آن
پس از کاشت (ایمپلنت) دندان جدید، دستورالعمل مراقبتی به شما داده میشود تا از ایمپلنتهای خود حفاظت کنید. به همین منظور باید به طور منظم برای چکاپ لثههای خود به دندانپزشکی مراجعه کنید. تمامی این کارها، کلید حفظ سلامت ایمپلنت شما خواهند بود. درست است که ایمپلنت، بافتی زنده نیست، اما لثه و استخوان اطراف آن اگر به خوبی از آن حفاظت نشود ممکن است عفونی شده و مشکلات زیادی را پدید آورد. همچنین ایمپلنتها دارای سیستم جذب فشار ناشی از جویدن نیستند، بنابراین اگر بایت قوی دارید، ممکن است به ایمپلنت فشار بیش از حد وارد شود؛ بنابراین ایمپلنت باید به طور مرتب توسط دندانپزشک چک شود.
بعد از ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان بسته به مورد بیمار، میتواند بسیار ساده یا پیچیده باشد. به همین ترتیب، مراقبت بعد از ایمپلنت بسیار حائز اهمیت است. در صورت رعایت دقیق دستورالعملهای ذکر شده توسط دندانپزشکتان، میتوان درد، عفونت و تورم را به حداقل رساند. همچنین اگر اباتمنت ایمپلنت شما از بافت لثه بیرون زده باشد، باید بیشتر مراقب رعایت بهداشت آن بود و باید دقیقا مانند دندان خودتان تمیز شود. در عین حال باید مراقب بود که به ایمپلنت در کل مدت بهبودی، فشار وارد نشود.
بلافاصله پس از جراحی
- گازی را که روی محل جراحی قرار داده شده به مدت یک ساعت نگه دارید. سپس، گاز را برداشته و دور بیندازید و گاز دیگری را جایگزین کنید.
- از شستشوی شدید دهان خود یا لمس ناحیه جراحی شده با زبان پس از جراحی خودداری کنید. این کار ممکن است با از بین بردن لخته خون تشکیل شده روی محل زخم، باعث خونریزی مجدد شود.
- برای به حداقل رساندن تورم، کیسه یخ را روی صورت و در ناحیه جراحی شده قرار دهید
- مسکنهای تجویز شده را به موقع مصرف کنید تا پیش از، از بین رفتن بیحسی موضعی دردتان کم شود. وجود ماده ای در معده برای پوشاندن معده به کاهش حالت تهوع ناشی از داروهای مسکن کمک می کند.
- سعی کنید کارهای خود را در روز کاشت ایمپلنت کنسل کرده و زمانی که احساس راحتی کردید به فعالیت عادی خود باز گردید. دلیل این گفته آن است که، اگر فعال باشید قلب شما تندر میتپد و به احتمال زیاد خونریزی بیش از حد خواهید داشت.
- به هیچ عنوان سیگار نکشید.
نحوه کاهش خونریزی بعد از ایمپلنت دندان
به طور کلی ناشی از ایمپلنت دندان، بسیار کمتر از کشیدن دندان است زیرا ایمپلنت سوراخ ایجاد شده در استخوان را پر کرده و در اصل هیچ نقطه بازی وجود نخواهد داشت که در آن لخته تشکیل شود. نگه داشتن گاز روی محل جراحی شده، تا 6 الی 10 ساعت پس از جراحی بسیار مهم است. این کار، لثه مجاور را محکم به استخوان فشار داده و خونریزی زیر لثه دندان ایمپلنت شده را به حداقل میرساند. مقداری خونریزی یا خونابه به مدت 24 ساعت پس از جراحی طبیعی است. خونریزی بیش از حد (دهان شما به سرعت پر از خون شود) را میتوان با محکم فشار دادن یک گاز، که مستقیماً روی زخم قرار گرفته، به مدت 60 دقیقه کنترل کرد. در صورت نیاز نیز، این کار را هر یک ساعت به مدت 6-8 ساعت تکرار کنید. اگر خونریزی ادامه داشت، یک چای کیسهای مرطوب را به مدت سی دقیقه فشار دهید. اسید تانیک موجود در چای کیسهای با انقباض عروق خونی، به تشکیل لخته خون کمک میکند. همچنین برای به حداقل رساندن خونریزی، صاف بنشینید، هیجان زده نشوید، گاز را با فشار معینی گاز بزنید (بدون اینکه صحبت کنید یا چیزی بجوید) و فعالیت فیزیکی را به حداقل برسانید. اگر خونریزی ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.
چگونه تورم را کاهش دهیم؟
تورم بعد از ایمپلنت دندان، به طور معمول باید متناسب با ایمپلنت کاشته شده باشد. ایمپلنت دندان معمولاً تورم زیادی ایجاد نمیکند بنابراین ممکن است اصلاً نیازی به استفاده از یخ نباشد. اگر بعد از ایمپلنت، کمی درد در ناحیه لپ و یا گونه خود داشتید، بهتر است یخ را در قسمت بیرونی صورت در سمت آسیب دیده قرار دهید. به یاد داشته باشید که، تورم تا روز بعد از عمل مشخص نمیشود و تا 3-2 روز پس از جراحی نیز به حداکثر خود نخواهد رسید. میتوانید این تورم را با استفاده از کمپرس یخ به حداقل برسانید. کمپرس یخ آماده، کیسه یخ، یا کیسهای از نخود فرنگی یا ذرت یخ زده پیچیده شده در یک پارچه، باید روی صورت و ناحیه جراحی شده قرار گیرد. کمپرس یخ را باید به مدت20 دقیقه در هر ساعت روی ناحیه تحت جراحی قرار دهید. بعد از 24 ساعت، کمپرس یخ اثر خاصی دیگر نخواهد داشت. همچنین 36 ساعت پس از جراحی، استفاده از کمپرس گرم و در عین حال مرطوب، ممکن است به کاهش تورم کمک کند. اگر تورم فک برای چند روز ادامه داشت، جای هیچ نگرانی ندارد. چنین تورمی بسیار طبیعی است. البته اگر این تورم باعث قرمز، سخت و داغ شدن پوست شود که در عین حال در حال بیشتر شدن نیز باشد، نشان دهنده عفونت است. این حالت معمولاً در حدود 3-4 روز پس از جراحی ایجاد میشود، زمانی که انتظار دارید تورم کاهش یابد و نه بیشتر شود. اگر این اتفاق افتاد، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
چگونه درد را کاهش دهیم؟
درد پس از ایمپلنت دندان، ممکن است 5-4 روز طول بکشد. اکثر بیماران در این مدت از تیلنول یا ایبوپروفن استفاده خواهند کرد. اگر مصرف مسکن بیش از 4 روز مورد نیاز باشد، شاید به درمان بیشتری نیاز داشته باشید. در صورت تداوم درد، لطفا با دندانپزشک خود تماس بگیرید. همچنین در نظر بگیرید که بسیاری از داروهای ضد درد میتوانند باعث تهوع یا استفراغ شوند، بنابراین عاقلانه است که قبل از مصرف داروهای مسکن (به ویژه آسپرین یا ایبوپروفن) معدهتان پر باشد (میتوانید ماست، بستنی یا پوره سیب میل کنید). اگر درد شما متوسط است، دو تا چهار قرص 200 میلیگرمی ایبوپروفن هر 3 تا 4 ساعت یکبار مصرف شود. برای درد شدید، مسکنها را طبق دستور هر 4 ساعت یکبار علاوه بر ایبوپروفن مصرف کنید. به یاد داشته باشید که این مسکنها شما را بیحال میکنند و نیز رفلکس بدنی شما را کاهش خواهند داد.
رژیم غذایی مناسب بعد از ایمپلنت دندان
در تمام مرحله بهبودی، سعی کنید غذا را با دندانهای طبیعی خود بجوید و نه با دندان ایمپلنت شده. سعی کنید روز اول حتما 5-6 لیوان آب بنوشید. آب یا مایعات را با لیوان یا فنجان بنوشید و از نی استفاده نکنید؛ زیرا مکیدن، لخته خون را کنده و خونریزی دوباره شروع میشود. تا زمانی که بیحسی دارید، از مصرف مایعات یا غذای داغ خودداری کنید. البته غذای نرم و مایعات را، به شرط داغ نبودن، میتوان در روز جراحی مصرف کرد. داشتن رژیم غذایی مناسب پس از ایمپلنت دندان میتواند عوارض جانبی را کاهش دهد و به شما کمک کند تا سریعتر بهبود یابید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان، برای بهبودی ضروری است. مسواک زدن دندانها و اباتمنتهای ایمپلنت، به شدت توصیه میشود. در ابتدا در مسواک زدن ناحیه جراحی شده ملایم باشید. شستشو با آب نمک گرم (1 قاشق چای خوری نمک در یک فنجان آب گرم) یا آب ساده باید حداقل 4-5 بار در روز استفاده شود، به خصوص بعد از خوردن غذا.
از سیگار کشیدن خودداری کنید.
استعمال دخانیات به طور قابل توجهی بهبودی پس از ایمپلنت را به تاخیر میاندازد. نیکوتین، عروق خونی را منقبض کرده و روند بهبودی محل جراحی را کند میکند و نیز بر سلامت لثه و استخوان فک شما تأثیر خواهد گذاشت. نیز ثابت شده است که میزان خرابی دندان ایمپلنت شده در افراد سیگاری بیشتر است. بنابراین، دندانپزشکان، هیچگونه ضمانتی بر تعویض دندان ایمپلنت شده در افراد سیگاری نمیکنند. بنابراین اگر نمیخواهید سیگار را ترک کنید، باید بدانید که سلامت دهان و دندان خود را به خطر خواهید انداخت.
ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد تا خوب شود؟
وقتی صحبت از موفقیتآمیز بودن جراحی ایمپلنت میشود، باید به دو مورد توجه کنید. در مرحله اول، باید مدت زمانی را صبر کنید تا بتوانید مجددا روتین بهداشت دهان و دندان خود را از سر بگیرید (پس از 3-4 هفته). دوم، مدت زمانی که باید صبر کنید تا ایمپلنت دندان شما به طور کامل به استخوان فک جوش بخورد (4-6 ماه). این نکته را نیز در نظر داشته باشید که، اگرچه بعد از طی این مدتهای ذکر شده، به راحتی خواهید توانست بخورید و بنوشید، اما در واقعیت، مدت زیادی طول خواهد کشید تا این دندان ایمپلنت شده کاملا ً با فک شما یکپارچه شود. بنابراین باید نسبت به مصرف برخی غذاها احتیاط کنید (غذاها و جویدن تافی ممکن است آن را فشار دهند) و نیز بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید.