بهترین روش تعیین جنسیت جنین در سال 1400
به نقل از زیبامون، انتخاب جنسیت دلخواه جنین جز مهم ترین خواسته های برخی زوجها پیش از بچه دار شدن است. اگرچه در گذشته این امر غیر ممکن به نظر میرسید، اما امروزه روشهای مختلفی وجود دارد که امکان تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری را فراهم میکند. آی وی اف (IVF)، از جمله روشهای کمکباروری برای زوجهای نابارور است که حتی در زوجهای سالم نیز انجام میشود. تعیین جنسیت جنین با ای وی اف (روش PGD)، امکان انتخاب جنسیت نوزاد را با دقت بالایی (نزدیک به ۱۰۰ درصد) فراهم کرده و از این رو امروزه جزو تکنیکهای پرطرفدار به شمار میرود.
روش آی وی اف (IVF) چیست؟
آی وی اف یک روش کمکباروری (ART) برای وقوع لقاح در آزمایشگاه و سپس انتقال رویانها یا جنینهای چندروزه به رحم زن است. در روش آی وی اف ابتدا خانم تحت درمانهای هورمونی برای تحریک تخمدان قرار میگیرد که معمولا از روزهای دوم تا چهارم قاعدگی آغاز میشود. با تحریک تخمدانها طی یک بازه زمانی مشخص (حدود ۱۰ روز تا یک ماه) به منظور افزایش تخمکگذاری، پزشک اقدام به بررسی میزان بلوغ و رشد تخمکها میکند.
اگر در معایناتی همچون سونوگرافی و نتایج تست خون، وجود تعداد کافی از تخمکهای بالغ تأیید شود، پزشک تخمکهای رشدیافته را با کمک عمل پانکچر یا تخمککشی از تخمدانها خارج میسازد. فرایند تخمککشی اغلب از طریق مکش تخمک از تخمدان به وسیله ابزاری ظریف و باریک صورت میگیرد و تحت بیحسیهای خفیف انجام میشود. بااینحال گاهی ممکن است برای استخراج تخمکها نیاز به جراحی و برش شکمی باشد که در آن صورت فرد تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد. در نهایت با دریافت نمونه اسپرم از مرد یا استفاده از اسپرمهای فریزشده قبلی، لقاح آزمایشگاهی انجام میشود و سپس تعداد مشخصی از جنینها به رحم انتقال مییابد.
به طور کلی پروسه درمان IVF حدود ۴ تا ۶ هفته به طول می انجامد. چند هفته برای بلوغ تخمک ها زمان نیاز است و حدود نصف روز عمل تخمک کشی، نمونه گرفتن از اسپرم آقا و لقاح آن ها در محیط آزمایشگاه زمان خواهد برد.چگونه جنسیت جنین تعیین می شود؟
یکی از راههای صددرصد و قطعی برای تعیین جنسیت جنین و پسر یا دختر بودن آن، بررسی میزان تحرک و عمر اسپرمهای مرد است. در واقع تخمکهای زن دارای کروموزوم XX و اسپرمهای مرد دارای کروموزوم XY هستند که درصورت لقاح اسپرم دارای کروموزوم Y با تخمک، جنین پسر و درصورت لقاح اسپرم دارای کروموزوم X با تخمک، جنین دختر شکل میگیرد. بنابراین برخلاف برخی تصورات قدیمی، جنسیت فرزند از طرف مرد تعیین میشود و نه از طرف زن.
باید گفت اسپرمهای حاوی کروموزوم Y تحرک بیشتر و طول عمر کمتری دارند، در حالی که اسپرمهای حاوی کروموزوم X دارای حرکت کندتر و طول عمر بیشتری هستند. لذا مشاهده و بررسی تحرک اسپرمها میتواند به تعیین جنسیت آنها کمک کند. لازم به ذکر است که در روش IVF معمولا پس از تشکیل جنینها در آزمایشگاه، جنسیت آنها بررسی میشود و جنین دارای جنسیت دلخواه برای انتقال به رحم مادر انتخاب میگردد.
تعیین جنسیت با آی وی اف و تست PGD
یکی از روشهای نوینی که در مراکز ناباروری برای تشخیص نقایص ژنتیکی و اختلالات کروموزومی در جنین و حتی تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری مورد استفاده قرار میگیرد، روش تشخیص ژنتیکی پیش از لانهگزینی جنین یا روش .
مهمترین کارکرد تست PGD امکان شناسایی اسپرمها و تخمکهای ناقص و بیمار و حذف آنها از فرایند باروری است. از طرفی به علت امکان تعیین جنسیت اسپرمها با روش PGD میتوان از این تکنیک برای انتخاب جنسیت دلخواه نوزاد خود بهره برد. از دیگر فواید آزمایش PGD باید به افزایش احتمال بارداری موفق اشاره کرد. درواقع انجام این تست در مادران بالای ۳۵ سال، زنان دارای سقط جنین مکرر و افرادی با سابقه شکست مکرر آی وی اف باعث بالا رفتن شانس بارداری موفق و تولد یک نوزاد سالم میگردد. باید افزود که در مراحل تعیین جنسیت با آی وی اف از تستهای ژنتیکی دیگری نظیر PGT و PGS نیز استفاده میشود.
مراحل آی وی اف برای تعیین جنسیت
با توجه به این که تعیین جنسیت جنین به بررسیهای بیشتر و گاهی آزمایشهای اضافی نیاز دارد، مراحل آن اغلب بیشتر از مراحل اصلی آی وی اف است. معمولا درصورت استفاده از تکنیک IVF برای تعیین جنسیت جنین میبایست دو چرخه درمانی را پشت سر گذاشت. چرخه درمانی اول شامل مراحل تحریک تخمدان، استخراج تخمک و فریز تخمکها برای انجام آزمایشهای مربوطه است و در چرخه دوم پس از رفع انجماد تخمکها، مجددا باید درمانهای هورمونی برای آمادهسازی رحم جهت لانهگزینی انجام شود.
آیا تعیین جنسیت با آی وی اف عوارض دارد؟
از آنجایی که انجام آزمایشهای تعیین جنسیت، در طول فرایند درمان IVF صورت میگیرد و این روش درمانی هم نیازمند تزریق داروهای هورمونی است، بنابراین در برخی افراد میتوان عوارض هورموندرمانی و مصرف داروهای مختلف را مشاهده کرد. یکی از اصلیترین عوارض آی وی اف تعیین جنسیت، تحریک بیشازحد تخمدانها در اثر تزریق هورمونها میباشد. سندرم تحریک بیش از حد تخمدانها به وضعیتی اشاره دارد که تخمدان، پاسخ بیش از حدی به داروهای محرک میدهد و ممکن است با تولید اضافی تخمکهای بزرگ و بالغ، مشکلات متعددی را برای فرد به وجود آورد. از دیگر عوارض تعیین جنسیت با IVF باید به اثرات بیهوشی _در صورت استفاده از بیهوشی برای جراحی استخراج تخمک_ اشاره کرد.
دقت تعیین جنسیت با IVF
همانطور که اشاره شد، تعیین جنسیت به روش IVF دارای دقت بسیار زیادی است و معمولا به سادگی میتوان پسر یا دختر بودن جنین را با این روش تشخیص داد. گفته میشود تعیین جنسیت با آی وی اف دقتی حدود ۹۹.۹ درصد (نزدیک به ۱۰۰ درصد) دارد و بنابراین زوجها میتوانند با خیال راحت، انتخاب جنسیت دلخواه خود را با این روش انجام دهند.
هزینه آی وی اف برای تعیین جنسیت چقدر است؟
هزینه تعیین جنسیت با IVF به عوامل مختلفی بستگی دارد و هزینههای گوناگونی را شامل میشود. جهت مشخص کردن هزینه آی وی اف برای تعیین جنسیت باید مواردی همچون تعداد جنینهای تحت آزمایش، قیمت نهایی خدمات آزمایشگاه، هزینه بیوپسی یا نمونهبرداری سلولی از جنین، خصوصی یا دولتی بودن کلینیک و آزمایشگاه مربوطه و... را مد نظرقرار داد. به طور کلی ارزش خدمات درمان ناباروری براساس مصوبات وزارت بهداشت و در محدوده مشخصی تعیین میشود، لذا برای اطلاع از هزینه آی وی اف در سال 1401 میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
https://raadinahealth.com/fa/blog/fertility-treatment-costs
بهترین مراکز تعیین جنسیت با آی وی اف
معمولا تمامی مراکز درمان ناباروری دارای خدمات تعیین جنسیت جنین با روش PGD در آی وی اف هستند. بااینحال قبل از شروع دوره درمانی میتوانید در خصوص این تست از کلینیک مربوطه سؤال بپرسید. برای انتخاب بهترین مرکز تعیین جنسیت جنین بهتر است به مواردی همچون تجربه پزشکان و تکنسینهای آن مجموعه، سابقه فعالیت و درصد نتایج موفق درمانها، تجهیزات و امکانات مرکز و... توجه کنید.
تیم رادینا سلامت به عنوان یکی از نخستین مجموعههای تخصصی در حوزه گردشگری سلامت، آماده است تا بیماران و زوجهای نابارور را در مسیر درمان یاری کند. این تیم با ارائه پکیجهایی شامل معرفی بهترین پزشکان و متخصصان ایران، دریافت پرونده پزشکی بیمار و ارسال آن به پزشک مربوطه، دریافت نوبت چکاپ و معاینه برای بیمار، پیگیری روند اسکان و جابجایی بیماران و گردشگران سلامت و... به راهنمایی و همراهی بیماران ایرانی و غیرایرانی میپردازد. برای اطلاع از کلیه خدمات ارائهشده توسط تیم رادینا سلامت میتوانید به آدرس اینترنتی raadinahealth.com مراجعه کنید.
شما میتوانید علاوه بر مراجعه به وبسایت، از طریق درگاههای زیر با ما در ارتباط باشید:
ایمیل: raadinaco@gmail.com
شماره تماس: 03537283090 (بخش گردشگری سلامت)
آدرس: یزد، بلوار شهید صدوقی، پل نواب، نبش کوچه نهم پاسدار، پلاک ۵۰
برچسب ها : درمان