خبر مهم برای کارگران | افزایش حقوق کارگران با فرمول جدید | نحوه محاسبه عیدی و سنوات کارگران تغییر کرد؟
مطابق اظهارات کارشناسان حقوقی آنچه کارفرمایان باید به عنوان مبنا برای محاسبه سنوات,عیدی و شب کار و اضافه کاری لحاظ کنند تمام مزد کارگران است نه مزد مبنا.
حقوق کارگران | طبق روال سال های گذشته در نیمه دوم سال بحث افزایش حقوق کارگران پر تکرار می شود. طبق پیش بینی ها قرار است افزایش حقوق کارگران مطابق سبد معیشت تعیین شود. قرار است در سال آینده نیز حقوق کارگران بیش از 50 درصد افزایش یابد.در ادامه به آخرین خبر ها از حقوق کارگران می پردازیم.
یکی از مشکلات کارگران در روابط کار عدم آگاهی کارگران از حق و حقوقشان است. یکی از علت های آن این است که کمتر کارگری پیدا می شود که برای آگاهی خود از حق و حقوقش قانون کار را مطالعه کرده باشد. همین امر باعث سواستفاده برخی کارفرمایان شده است.
یکی از مواردی که کارگران نیاز است نسبت به آن آگاهی داشته باشند موارد مربوط به سنوات و اضافه کاری است. کارفرمایان باید در محاسبه سنوات، عیدی، شبکاری، جمعهکاری و اضافه کاری کارگران شاغل در کارگاه، براساس الزامات قانون و دادنامههای دیوان عدالت عمل کنند و مبنای محاسبه را تمام مزد کارگر قرار دهند نه مزد مبنا.
آرمین خوشوقتی،کارشناس حقوقی بازار کار در گفتوگویی بیان کرده است: امیدوارم کارفرمایان به تمایز این تعاریف توجه داشته باشند و در محاسبهی سنوات، عیدی، شبکاری، جمعهکاری و اضافهکاری کارگران شاغل در کارگاه، براساس الزامات قانون و دادنامههای دیوان عدالت عمل کنند و مبنای محاسبه را تمام مزد کارگر قرار دهند نه مزد مبنا.
وی ادامه داد: یکی از چالشهای جدی کارگران در سالهای اخیر این بوده که در کارگاههای مشمولِ طرح طبقهبندی مشاغل، مبنای پرداخت مزایای مزدی همیشه حقوق پایه یا مزد مبنا بوده است. در تبصره دو ماده 36قانون کار اینگونه آمده است که «در کارگاههایی که طرح طبقهبندی مشاغل به اجرا درآمده است، مزد گروه و پایه، مزد مبنا را تشکیل میدهد». این بند از قانون، مزد مبنا را تعریف کرده اما به هیچ وجه نگفته در کارگاههای مشمول طرح طبقهبندی، مزد یعنی مزد مبنا.
خوشوقتی افزود: بنابراین برای کارگرانی که نحوهی تجزیه و تحلیل مفاد قانون را نمیدانند، این موضوع همواره چالشبرانگیز بوده است؛ مثلاً در بیشتر مواقع، کارفرما در محاسبهی سنوات در کارگاههای مشمول طبقهبندی، مزد مبنا را مبنای محاسبه قرار میداد، در مورد محاسبهی شبکاری، جمعهکاری یا عیدی پایان سال هم به همین ترتیب.
به گفته خوشوقتی، هرچند تبصره دو ماده 36قانون کار، مزد مبنا را مزد گروه و پایه دانسته اما در هیچ کجای قانون گفته نشده که مبنای محاسبهی عیدی و سنوات و شبکاری، همین مزد مبناست.
وی ادامه داد: قانون کار هرجا از نحوهی محاسبهی عیدی و سنوات و جمعهکاری و … صحبت کرده، به «مزد» اشاره کرده. بنابراین اینجا همیشه یک اختلاف نظری وجود داشت. عدهای مبنا را مزد مبنا قرار میدهند که این کاملاً اشتباه است چراکه در کارگاههای مشمول طبقهبندی مشاغل، مزد کارگر مفهومی فراتر از مزد مبنا دارد؛ فرض کنید در یک کارگاه مشمول، کارگری 10 میلیون تومان مزد مبنا میگیرد و 2میلیون تومان تفاوت تطبیق؛ الان مبنای محاسبهی عیدی و سنوات و اضافهکاری و شبکاری این فرد کدام است، 10میلیون تومان مزد مبناست یا 12میلیون تومان مزد؟
خوشوقتی ادامه داد: پاسخ را قانون به روشنی داده است؛ در ماده 24قانون کار، مبنای سنوات، مزد تعیین شده نه مزد مبنا؛ یعنی در مثال فوق، سنوات باید بر مبنای 12میلیون تومان محاسبه شود، یا در ماده 56قانون کار در تعریفِ نوبتکاری و در ماده 59در تعریف اضافهکاری، مبنای محاسبه را مزد قرار دادهاند؛ بنابراین مبنای محاسبهی همهی این مزایای مزدی و فوقالعادهها، «مزد» است که معنایی فراتر از مزد مبنا دارد. در واقع مبنای محاسبه، مبلغیست که به کارگر در ازای انجام کار در ساعات کار پرداخت میشود./ تسنیم
ترمیم حقوق کارگران امسال اجرایی می شود؟
به دنبال اصلاح مصوبه افزایش حقوق کارکنان دولت در سال ۱۴۰۲ و ابلاغ پاداش ویژه یک میلیون تومان کارمندان در مناسبتهای مذهبی و روزهای خاص، نمایندگان کارگری نیز در نشست این هفته کمیته مزد، به دنبال پیگیری ترمیم دستمزد کارگران در مقابل پاداش ویژه کارمندان هستند.
کمتر از یک هفته از ابلاغیه شیرین سازمان اداری و استخدامی برای پرداخت پاداش یکمیلیون تومانی به کارکنان دولت در مناسبتهای مذهبی میگذرد و نمایندگان کارگری در تلاش هستند به استناد امضایی که از وزیر کار گرفتهاند، این پاداش را در قالب ترمیم مزد سر سفره کارگران نیز ببرند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در جریان امضای مصوبه مزد ۱۴۰۲، به نمایندگان کارگری در شورای عالی کار قول داد که اگر در طول سال، حقوق کارمندان افزایش داده شد، نسبت به افزایش دستمزد کارگران نیز اقدام شود.
حالا، بر اساس ابلاغیه رئیس سازمان اداری و استخدامی، قرار است پیرو بخشنامه معاون اول رئیسجمهور، به مناسبت هر یک از اعیاد مذهبی و روزهای خاص، به کارکنان دولت یکمیلیون تومان پاداش پرداخت شود. اعضای کارگری شورای عالی کار، این موضوع را مصداق افزایش حقوق میدانند و در تلاش به تعمیم آن به جامعه کارگری هستند.
عیدی دولت به کارمندان-حقوق کارگران
هفته پیش، میثم لطیفی، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در ابلاغیهای بهتمامی دستگاههای اجرایی، ضوابط اجرایی نحوه اعطای مزایای جانبی به کارکنان دستگاههای اجرایی را ابلاغ کرد.
بر این اساس کارکنان دولت در هر یک از مناسبتهای مذهبی عید سعید مبعث، ماه مبارک رمضان و عید سعید غدیر خم و عید سعید قربان یکمیلیون تومان هدیه خواهند گرفت.
همچنین بر اساس این بخشنامه که اقتصاد آنلاین منعکس کرده، به مناسبت سالروز ولادت حضرت رسول اکرم (ص)، سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س)، سالروز میلاد حضرت امیرالمؤمنین (ع) و عید شعبان نیز به ازای هر مناسبت یکمیلیون تومان برای کارمندان دولتی واریز خواهد شد.
در این میان، دولت برای سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیز به ازای هر روز خاص، یکمیلیون تومان بهحساب کارکنان و برای روز خاص کارکنان دستگاههای دولتی نظیر روز معلم، روز پرستار، روز کارمند و نظایر آن نیز یکمیلیون تومان مجوز داده است که دستگاههای اجرایی برای کارکنان واریز مبلغ داشته باشند.
نکته قابلتوجه اینکه در تمامی موارد فوق، نحوه پرداخت به ازای سرپرستی خانواده ۲۶۰ هزار تومان، فرزند اول ۱۲۰ هزار تومان، فرزند دوم ۱۸۰ هزار تومان، فرزند سوم ۲۴۰ هزار تومان و فرزند چهارم و بیشتر ۳۰۰ هزار تومان به این رقم اضافه میشود.
نگاه کارگران به پاداش دولتیها-حقوق کارگران
با ابلاغیه جدید سازمان اداری و استخدامی کشور، یک کارمند دولت حدود ۱۰ میلیون تومان پاداش دریافت میکند که البته با احتساب روزهای خاص و پاداش عائلهمندی، این رقم بهمراتب بالاتر خواهد رفت.
این ابلاغیه در حالی منتشر شده که کارگران از ماهها پیش خواستار برگزاری نشست بررسی وضعیت معیشت کارگری و ترمیم دستمزد بودهاند و چراغ سبزی برای آنها روشن نشد. حالا، ابلاغیه پاداش کارمندان دولت، نمایندگان کارگران را بار دیگر مصمم به پیگیری ترمیم دستمزد کرده و احتمالاً در همین هفته جاری این موضوع با شرکای اجتماعی مطرح خواهد شد.
کارگران پیگیر ترمیم مزد-حقوق کارگران
نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به ابلاغ اعطای مزایای جانبی به کارکنان دستگاههای اجرایی به میزان یکمیلیون تومان برای مناسبتهای مذهبی، گفت: در جلسه کمیته مزد شورای عالی که هفته جاری برگزار خواهد شد، ما درباره این ابلاغیه و تعمیم آن به جامعه کارگری گفتوگو خواهیم کرد.
هادی ابوی، در گفتوگو با همشهری، افزود: در نشست قبلی شورای عالی کار که پیش از انتشار این ابلاغیه برگزار شد، ما درباره نامه معاون اول رئیسجمهوری در مورد اصلاحیه مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۲ کارمندان و بازنشستگان دولت، بحث و گفتوگو کردیم که آیا این اصلاحیه مصداق افزایش حقوق کارمندان است یا نه؛ اما در نشست بعدی حتماً این ابلاغیه را نیز مطرح خواهیم کرد.
ابوی اظهار کرد: ماحصل نشست قبلی شورای عالی کار این بود که تا جلسه بعدی شورا، یک جلسه هماهنگی برگزار شود که طرف کارگری پیشنهاد کرد این جلسه در قالب کمیته مزد برگزار شود؛ چراکه هر سال در این موقع مذاکرات تعیین دستمزد سال آینده در دستور کار این کمیته قرار میگیرد و این کمیته نیز باشد فعال شود.
او با اشاره به اینکه جلسه هماهنگی شرکای اجتماعی، بهاحتمالزیاد در هفته جاری برگزار خواهد شد، گفت: ازنظر نمایندگان کارگری، نامه معاون اول رئیسجمهوری در مورد اصلاحیه مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۲ کارمندان و بازنشستگان دولت، مصداق افزایش حقوق است؛ اما وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعتقاد داشت که با این مصوبه فقط جابجاییهایی صورت میگیرد و دریافتی کارکنان تغییری نمیکند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار، افزود: بررسیهای ما نشان میدهد که با همین مصوبه هم نوعی افزایش حقوق برای کارمندان اعمال میشود و بر اساس همین نامه قصد پیگیری وعده وزیر کار برای ترمیم حقوق کارگران را داشتیم که بعدازآن ابلاغیه سازمان اداری و استخدامی برای پاداش یکی میلیون تومانی کارمندان دولت برای مناسبتهای مذهبی منتشر شد و اکنون به استناد هر دو مورد برای ترمیم دستمزد تلاش خواهیم کرد.
وعده وزیر کار به کجا میرسد؟
او با تأکید بر اینکه شرکای اجتماعی، همگی وضعیت نامناسب معیشتی کارگران را قبول دارند، اظهار کرد: در بحثترمیم دستمزد و افزایش، موانعی پیش پای همه طرفها وجود دارد؛ اما ما در مصوبه مزد ۱۴۰۲ قول و امضای صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را گرفتیم که هر زمانی حقوق کارمندان افزایش یافت، این مسئله مشمول حال کارگران نیز شود.
ابوی ادامه داد: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میگوید روی حرفی که زده و امضایی که کرده میایستد؛ اما تا اینجای کار روی اینکه تغییرات اعمال شده برای کارمندان مصداق افزایش حقوق است یا نه به توافق نرسیدیم.
او با تأکید بر اینکه اقدام دولت برای اعطای پاداش یکمیلیون تومانی به حقوقبگیران خود، کار پسندیدهای است، گفت: کسی که حقوقبگیر است، باید زندگی و معیشت خانوار خود را از این طریق اداره کند و دولت با درک شرایط کارکنان به آنها کمک میکند و انتظار داریم که در مورد کارگران هم با همین شیوه پسندیده، همراهی کند.
عضو کارگری شورای عالی کار با اشاره به قول وزیر کار برای افزایش دستمزد کارگران در صورت افزایش حقوق کارمندان، افزود: تا پیشازاین یک بحث غلطی در مورد ماده ۴۱ قانون کار مطرح میکردند که اطلاق «همهساله» در این مادهقانونی به معنای سالی یکبار است؛ اما با تعهدی که وزیر کار در مصوبه ۱۴۰۲ داد، اثبات شد که امکان افزایش دستمزد بیش از یکبار در سال هم وجود دارد./روزنامه همشهری