حقوق بازنشستگان/حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی/حقوق بازنشستگان کشور
خبر خوش درباره افزایش حقوق بازنشستگان/تصمیم برای واریزی حقوق سال آینده بازنشستگان
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از برگزاری نشست مشترک این کمیسیون با نمایندگان کانونهای بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی شامل دستگاههای اجرایی تامین اجتماعی، بنیاد شهید، کمیته امداد، هلال احمر، وزارت ارتباطات، وزارت نیرو، بنیاد مستضعفان، مجلس و جهاد کشاورزی خبر داد.
حقوق بازنشستگان مسئله بسیار مهم در یک جامعه می باشد. حقوق بازنشستگان به نسبت تورم همخوانی زیادی ندارد. حقوق بازنشستگان بارها مورد بررسی قرار گرفته است مجلس انقلابی یازدهم درباره حقوق بازنشستگان صحبت های جدیدی را مطرح کرد. در متن زیر آخرین اخبار درباره زمان واریز حقوق بازنشستگان را می خوانید.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از برگزاری نشست مشترک این کمیسیون با نمایندگان کانونهای بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی شامل دستگاههای اجرایی تامین اجتماعی، بنیاد شهید، کمیته امداد، هلال احمر، وزارت ارتباطات، وزارت نیرو، بنیاد مستضعفان، مجلس و جهاد کشاورزی خبر داد.
به نقل از ایسنا، محمدرضا پورابراهیمی در نشست با اعضای ستاد هماهنگی کانون های بازنشستگان دستگاههای اجرایی مشمول تامین اجتماعی اظهار کرد: یکی از مهم ترین موضوعات بحث افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی است.
وی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰ به استناد مصوبات مجلس و قانون برنامه ششم مقرر شد حداقل ها در خصوص افزایش حقوق این گروه اجرایی شود که به دلایل مختلف انجام نشده است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: عدم اجرای کامل مصوبات مجلس در خصوص افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی کشور مطرح و در این نشست به طور مفصل بحث و قرار شد گزارش کاملی در قالب یک نامه به کمیسیون اقتصادی ارائه و تصمیم گیری شود.
وی به نگرانی در خصوص نگرفتن منابع کافی در بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرد و افزود: تعهدات افزایش میزان حقوق متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با شاغلان در سال ۱۴۰۱ منابع در نظر گرفته نشده است.
وی ادامه داد: این امر یکی از موضوعات مهم است که در این جلسه نمایندگان کانون های بازنشستگان حضور داشتند و موارد مورد نظر این قشر را مطرح کردند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: قرار است نشست مشترک نمایندگان کانون های بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی کشور با حضور وزیر رفاه و تامین اجتماعی و رییس سازمان برنامه و بودجه بزودی در کمیسیون اقتصادی تشکیل شود و آخرین وضعیت اجرای ناقص پرداخت های تعهدات دولت در بخش بازنشستگی در سال ۱۴۰۰ برای تامین اجتماعی پیگیری شود و موضوع پیش بینی های لازم در بودجه ۱۴۰۱ برای حل مشکلات بازنشستگان تامین اجتماعی در دستور کار قرار گیرد.
تامین اجتماعی ماهیانه ۵ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد
سازمان تامین اجتماعی امسال بیش از ۱۷ هزار میلیارد تومان برای حقوق مستمری بگیران و بازنشستگان پرداخت کرده و ماهیانه ۵ هزار میلیارد تومان کسری برای پرداخت حقوق دارد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: مجلس در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ منابعی را برای اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان قرار داد که این موضوع برای بازنشستگان کشوری و لشکری تقریبا انجام شد، اما برای بازنشستگان تامین اجتماعی اجرایی نشده است.
او گفت: نمایندگان در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان برای تادیه دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی مصوب کردند تا دولت از طریق واگذاری سهام و پرداخت بدهی خود، دست سازمان تامین اجتماعی را برای پرداخت معوقات و حقوق بازنشستگان باز کند.
به گفته رحیم زارع در سال ۱۴۰۱ کف حقوق بازنشستگان دولت ۵ میلیون تومان تعیین شده است.
عدم وابستگی صندوقهای بازنشستگی به دولت
صندوق بازنشستگی کشوری بیش از یکونیم میلیون نفر بازنشسته دارد و یک میلیون نفر شاغل در شمار بیمه پردازان آن هستند. براساس آخرین برآوردها در سال گذشته بیش از ۷۵هزار میلیارد تومان حقوق بازنشستگی پرداخت میکند و مجموع تعهدات در این سال بالغ بر ۷۹.۵هزار میلیارد تومان بوده که ۵۸.۴هزار میلیارد تومان از این مبلغ، توسط اعتبارات دولتی تامین شده است.
صندوقهای بازنشستگی زمانی میتوانند از چالش فاصله بگیرند که پول مورد نیاز خود را از دولت دریافت نکنند، و تمرکز مالی صندوق را به بیمهپردازی اعضا بگذارند و لازمه تحقق این استقلال مالی صندوقها، آن است که دوره بیمهپردازی افراد طولانیتر باشد. همین ضرورت باعث شده صندوقهای کشورهای پیشرفته، سن بازنشستگی را تا ۶۵سال هم افزایشدهند.
دولت در بند «د» تبصره ۲۰ لایحه بودجه ۱۴۰۱، پیشنهاد کرده بود که سنوات خدمت موردقبول برای بازنشستگی در تمامی صندوقهای بازنشستگی دوسال افزایش یابد و علاوه بر آن، محاسبه حقوق بازنشستگی در تمامی صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، سازمان تامین اجتماعی، براساس متوسط حقوق سه سال آخر زمان اشتغال خواهد بود.
قانون بازنشستگی که اکنون در ایران ملاک عمل است، مصوب ۱۳۵۴است و مسئولان سازمان تامیناجتماعی معتقدند در آن زمان سن امید به زندگی ۵۸ سال بود و در نتیجه حداقل سن لازم برای بازنشستگی ۵۵ سال با ۳۰ سال سابقه یا ۶۰ سال با کمتر از ۳۰ سال سابقه بود، اما هماکنون سن امید به زندگی افزایش یافته است.
هفته جاری اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که این بند از بودجه حذف شده است.
نسبت پشتیبانی صندوقها باید بیشتر از ۳ باشد
شاخصهایی مانند نسبت پشتیبانی که بیانگر نسبت تعداد بیمه پردازان به مستمری بگیران صندوقهای بازنشستگی است و نسبت منابع به مصارف را در پایداری صندوقها نشان میدهد.
نسبت پشتیبانی صندوقها باید بیشتر از ۳ باشد تا صندوق به منابع خارجی برای حفظ تعادل در منابع و مصارف نیازمند نشود. بر اساس دادههای پایان سال ۱۳۹۹ و با توجه به میانگین نسبت پشتیبانی بیمهشدگان کشور، وضعیت صندوقهای بازنشستگی این گونه است نسبت پشتیبانی در سازمان تامین اجتماعی۴.۵۱، صندوق بازنشستگی کشوری ۰.۶۵، سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح ۰.۸۳ و این نسبت تنها در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر ۱۱.۲۶ بوده است.
آمارها نشان میدهد که سازمان تامین اجتماعی رشدی معادل ۲۵۰ درصدی را طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ در مصارف داشته و سازمان بازنشستگی کشوری نیز رشد ۲۵۳ درصدی را در تنها سال ۱۳۹۸ تجربه کرده است. روند افزایشی این شاخص در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در سال ۱۳۹۸ متوقف شده و حتی در سال ۱۳۹۹ کاهش ۷ درصدی داشته که دلیل این اتفاق، افزایش درآمدهای صندوق در مقایسه با مصارف و هزینههای آن نسبت به سال ۱۳۹۸ بوده است.
کاهش ضریب پشتیبانی
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: سیاستهای دولت باعث ورشکستی صندوقهای بازنشستگی لشکری و کشوری شده است و در حال حاضر پشتیبانی صندوق بازنشستگی کشوری ۶۳ صدم نفر است یعنی ۶۳ نفر کار میکنند و یک نفر بازنشسته میشود در حالی که استاندارد میگوید ۵ نفر باید کار کنند و یک نفر بازنشست شود در صندوق بازنشستگی لشکری ضریب پشتیبانی ۸۳ صدم است یعنی ۸۳ نفر کار میکنند و یک نفر بازنشست میشوند در صندوق فولاد هم همین وضع وجود دارد.
سازمان تامین اجتماعی در حال حاضر با کسری ماهانه ۶ هزار میلیاردی رو به رو است و ۶۰ هزار میلیارد تومان با بهره ۳۵ درصد از بانک رفاه پول گرفته است این در حالی است که در بودجه ۱۴۰۱ لایحهای برای سازمان تامین اجتماعی نیست علی رقم این که دولت بدهی سنگینی به تامین اجتماعی دارد اگر سازمان به مرحلهی فروش اموال برسد مانند صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری دچار بحران خواهیم شد.
دولت امسال حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به صندوق کشوری و لشکری کمک کرده و ۵۰ درصد کل بودجه را این دو صندوق میبلعند این سیاستها باید تغییر کند نه این که سن بازنشستگی را افزایش دهند.
به گفته دهقان کیا وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وقتی به مجلس شورای اسلامی رفت آقای حاجی بابایی نماینده مجلس گفت شما ثروتمندترین وزارت خانه هستید و میتوانید اموالتان را بفروشید و پول کارگر و بازنشسته را دهید این تفکر غلط است و باید تغییر کند./باشگاه خبرنگاران جوان